Poznamo različne vrste notranjih stopnic glede na izvedbo, od klasičnih, polkrožnih, spiralnih do sodobnih konzolnih, ki navidezno lebdijo v zraku. Delimo jih tudi glede na vrsto materiala, iz katerega so izdelane stopnice in stopniščne ograje.

Notranje stopnišče ni le namenjeno povezovanju prostorov in nadstropij, temveč služi tudi kot pomemben estetski element, ki opazno prispeva h končni podobi doma. Zato s pravilno umestitvijo stopnišča in izborom materialov poskrbite, da bo videti impresivno.

Vrste notranjih stopnic

Notranje stopnice je mogoče vgraditi v številnih oblikah oz. izvedbah: poznamo klasične ravne ali po drugi strani zavite stopnice, stopnišča na AB konstrukcijo.

Še posebej zanimiva so lahko spiralna stopnišča in med drugim plavajoče stopnice, za katere se zdi, kot da lebdijo v zraku. Najmanj prostora zavzamejo spiralna stopnišča, zato so odlična opcija za manjša stanovanja ali hiše, dostop do podstrešja pa lahko enostavno omogočite tudi s prislonsko lestvijo. Poleg različnih načinov vgradnje stopnice delimo tudi glede na to, iz česa so izdelane. V osnovi so notranje stopnice narejene iz različnih materialov — lesa, betona, kovine, stekla, kamna — ali kombinacij več materialov. Priljubljena izbira so lesene stopnice, saj v prostor vnesejo toplino in pridih narave. Lesene stopnice morajo biti izdelane iz lesnih vrst, ki imajo čim boljšo trdnost, da lahko mnogo let prenašajo obremenitve in se ne obrabijo prehitro. Najboljšo trdnost med drevesnimi vrstami imajo na primer hrast, jesen, bukev…

Lesena, kovinska, inox ali morda steklena stopniščna ograja?

Tudi stopniščna ograja je lahko izdelana iz lesa; če se odločite za polkrožno ali spiralno stopnišče z zanimivo ograjo, je končna podoba pravi arhitekturni biser sredi doma. V kolikor želite ustvariti sodoben stil, lesene stopnice kombinirajte s kovinsko ali inox ograjo, za bolj prečiščen minimalistični videz pa so v zadnjih letih vse priljubljenejše steklene ograje brez vmesnih podpornih stebrov. Slednje so še posebej primerne za namestitev okoli manjših stopnišč, ki jih ne želite dodatno zapreti, saj ograje iz prozornega stekla navidezno odprejo prostor.

Ponudniki notranjih stopnic in ograj:

BARJAN d.n.o. – notranje stopnice…www.stopnicezavsakdom.si
MIZARSTVO Cestnk Matej Dolinar s.p. – lesene stopnice in ograje …  www.stopnicecestnk.si
MIZARSTVO KUNC, Jože Kunc s.p. – lesena stopnišča…www.stopnice-kunc.si
DGK KLJUČAVNIČARSTVO, Gregor Dermastja s.p. – stopnice in ograje…www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane stopniščne ograje…www.ograje-decman.net
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki…www.kovacija.si