Danes skoraj ni več posameznika, investitorja, ki bi začel z gradnjo ne da bi vsaj nekaj malega slišal ali prebral o varčevanju z energijo. V Sloveniji je po nekaterih ocenah več kot 70% premalo izoliranih stavb glede na veljavne predpise. Čeprav večina porabi preveč energije za ogrevanje stavbe pozimi, vsako leto porabimo tudi več energije za hlajenje poleti. In če smo pred leti raje zidali hiše z opeko, se danes čedalje več investitorjev odloča za leseno ekološko gradnjo.

Težke zidake danes zamenjujejo lahki zidaki z boljšo toplotno prevodnostjo na katere je potrebno dodati manj toplotne izolacije. Vendar hiše z manjšo maso imajo tudi slabšo toplotno stabilnost, kar v praksi pomeni, da se poleti prej začno pregrevati, pozimi pa se hitreje ohladijo. Da v stavbi vzdržujemo ustrezno temperaturo posledično porabimo več energije za ogrevanje in hlajenje. Montažne hiše so praviloma bolje izolirane kot zidane, vendar se toplota v lahkih izolacijskih materialih kot sta mineralna volna ali stiropor slabo akumulira, zaradi česar je raba energije in ugodje bivanja slabše kot bi lahko bilo.

Slika 1: Kljub temu da celulozna izolacija žari jo brez težav držimo v roki

Pri ekološki gradnji se zidana ali lesena hiša izolira z naravnimi izolacijskimi materiali. Največkrat gre za proizvode iz lesa, ko les zmeljejo in stisnejo v mehkejše ali trše lesnovlaknene plošče. Le te se uporabijo za izolacijo fasade, kot sekundarna kritina strehe, toplotna in zvočna izolacija podov ali kot polnilo. Zelo dobre rezultate v praksi dosega tudi celulozna izolacija, ki se vpiha v votle prostore, največkrat med špirovce ali kot izolacija sten pri skeletni gradnji. Bistvena prednost teh materialov je v tem, da prepuščajo zelo malo toplote, hkrati pa so sposobni toploto akumulirati tudi do 5x bolje kot mineralna volna ali stiropor, celo bolje kot beton ali zidaki, saj z njimi dosežemo daljši fazni zamik prehoda toplote.

Graf1: Pri enaki debelini lesnovlaknene plošče bistveno bolje zadržujejo toploto kot mineralna volna ali stiropor

S smiselno izbiro naravnih izolacijskih materialov na bazi lesa gradimo cenovno ekonomično, saj je takšna gradnja celo cenejša od klasične, raba energije za ogrevanje in hlajenje pa je za 20% do 30% nižja, kot pri gradnji z mineralno volno ali stiroporjem, če primerjamo enako debelino materiala. Marsikdo želi poleg majhnih stroškov za ogrevanje, ki lahko letno znašajo le 1€/m2 ogrevane površine, tudi zdravo mikro klimo v prostoru. Le ta ne nastane sama od sebe, temveč je odvisna od materialov, ki nas obdajajo. Le naravni materiali lahko sprejmejo in oddajajo vodno paro v takšni količini, da le ta pripomore k uravnavanju zračne vlage v prostoru. S pravilno izbiro in sestavo materialov, ki jih vgradimo v steno, streho ali pod uravnavamo nihanje vodne pare v bivalnih prostorih, da le ta ne pade pod 40% oz. ni višja od 60%.

Slika 2: Oblaganje lesenega skeleta z lesnovlakneno ploščo AGEPAN THD

Z ekološko gradnjo se je pred 20 leti kot prvo v Sloveniji začelo ukvarjati podjetje Eko produkt, danes pa njihovo tradicijo nadaljuje mlajša generacija na podjetju Natura produkt. Poleg prodaje naravnih izolacijskih materialov imajo v prodajnem programu tudi vso potrebno lepilno tehniko za doseganje zrakotesnosti stavb. Poleg prodaje materialov vam organizirajo tudi izvedbo, koordinacijo različnih izvajalcev, specializirani so tudi za gradnjo ekoloških nizkoenergijskih in pasivnih hiš na ključ ali do posamezne faze. V kolikor potrebujete projektno dokumentacijo in gradbeno dovoljenje vam po izredno ugodnih cenah uredijo tudi to.

Slika 3: Izolacija strehe s celulozno izolacijo

Več na www.naturaprodukt.si – zaupajte 20 letnim izkušnjam na področju ekološke gradnje