Junija nas na cvetličnih vrtovih razveseljuje na tisoče cvetov, čebelice in drugi opraševalci pa imajo veliko dela tudi z opraševanjem drugih rastlin. Z mesecem junijem se pravzaprav zaključi pomlad in prične poletna sezona. Dnevi so relativno vroči, posledica tega pa je tudi nevarnost suše, ki lahko prizadane naše rastline.

 

Bujna rast v zelenjavnem vrtu

Temperature so junija višje, zato je tudi rast rastlin hitrejša, kot v minulih mesecih, saj temperatura običajno tudi ponoči ne pade pod deset stopinj. V tem času v zelenjavnem vrtu presajamo sadike poznega zelja pa tudi ohrovta, pora, blitve, cvetače in zelene.

V juniju ni prepozno niti za sejanje solate. Brez težav lahko sejemo endivijo in radič, ki ga kasneje za boljšo rast seveda razredčimo. S tem bomo listom omogočili, da je bolje razvijejo in okrepijo. S tem se bodo okrepil tudi koreninski sistem.

Veliko pozornosti v tem času na našem vrtu potrebuje tudi paradižnik. Potrebno je redno odstranjevanje poganjkov, da lahko hranila prehajajo v plodove. Poleg tega je potrebno paradižniku zagotoviti oporo s pomočjo palic, glavni poganjek pa privežemo k sami opori.

Poskrbeti moramo tudi za kumare in bučke. Tako enim kot drugim je priporočljivo po petem listu odščipniti vršiček. S tem spodbudimo rast rastline in njeno moč. Ko že govorimo o kumaricah, vam ob tem svetujemo, da jih v teh dneh osipavate. Poleg tega v juniju osipavamo tudi krompir, zelje in fižol.

 

Bujna rast zeliščnega vrta

Meta v junijskih dneh poleg melise in bazilike ter drugih zelišč, zelo hitro raste. Ob tem bodite pozorni, da odstranjujete škodljivce, ki jih običajno v tem času ni malo. V kolikor zelišča gojite v okrasnih loncih na vašem vrtu ali na vašem dvorišču pa bodite pozorni na to, da boste rastline dovolj zalivali. Sonce pripeka in voda v okrasnih loncih hlapi hitreje, kot iz zemlje vašega vrta.

Nega trate

Travo redno kosimo in dognojujemo (pazimo, da koncentracija gnojila ni prevelika, sicer se pojavljajo ožgana mesta). Pri višjih temperaturah jo kosimo višje, da se zemlja ne izsuši prehitro. Z redno košnjo oblikujemo gosto in zdravo travno rušo, ki je gladka in prijetna za hojo. Kako pogosto kosimo, je odvisno od vrste travne mešanice, ki smo jo posejali, od vremena (v vlažnih in toplih dnevih kosimo pogosteje) in letnega časa. Poleti kosimo povprečno dvakrat na teden, v sušnih obdobjih kosimo samo enkrat. Če kosimo prepogosto ali premalo, se med travo začneta razraščati mah in plevel, ki travo oslabita.

Pokošene trave ne pustimo ležati na trati, ker s tem spodbudimo delovanje deževnikov. Na trati ne puščamo pokošenih šopov trave, ki nam lahko plesnijo. Če jo kosimo občasno in preveč v živo, se bo poskušala obrasti, vendar to rastline preveč izčrpa in trata bo slabotnejša. Velja pravilo, da pri vsaki košnji pokosimo samo tretjino listne mase. Pod drevjem in grmovjem kosimo redkeje in višje. Če želimo imeti pisan travnik z marjeticami, bomo kosili na 10 centimetrov višine.

V Vrtnem centru Eurogarden se zavedamo pomena lepo urejenega vrta in doma, zato Vam z veseljem pomagamo s koristnimi nasveti!

Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.