Kar nekaj dela nas ta mesec čaka na vrtu. A vsaka ura, ki jo boste preživeli obkroženi z zelenjem, se bo poznala tako pri izgledu kot pri pridelkih. Da o dobrem počutju in ponosu, ko boste na mizo postavili skledo svoje solate, sploh ne izgubljamo besed. Preberite si Eurogardnove nasvete za delo na vrtu v mesecu maju.

prekopavanje in rahljanje tal na vrtu

Zelenjavni vrt v maju

Na zelenjavnem vrtu večina zelenjave že lepo raste. Posadimo tudi sadike paradižnika, kumar, bučk in fižola. Konec maja je čas za setev zgodnjega radiča in podzemne kolerabe.

sadike solate

Rastline pričnemo dognojevati nekaj tednov po sajenju, ko so že dobro ukoreninjene in so začele z intenzivno rastjo. Paradižnik lahko dognojujemo, ko ga osipavamo. Rastline nenehno opazujmo, le tako jim bomo pravočasno nudili varstvo pred boleznimi in škodljivci.

Če opazimo polže, takoj ukrepamo. Lahko jih pobiramo ročno, namestimo vabe za polže ali pa jim natresemo pripravke za njihovo uničenje; Feramoll in Bio Compo proti polžem sta naravnega izvora in sta brez karence, ter nestrupena za domače živali.

Na vrt lahko pridejo tudi nepovabljeni gostje, kot sta krt in voluhar. Krt ni nevaren, vendar vseeno rastlinam škoduje, saj z izkopavanjem rovov pretrga in privzdigne koreninice. Več škode naredi voluhar, ki se s koreninicami prehranjuje. Proti njemu lahko uporabimo pasti, zvočne odganjalce, ali pa uporabimo Voluharico.

Sadni vrt

Sadno drevje opazujmo in poskrbimo, da so listi in plodovi zdravi. Spremljati je potrebno napad listnih uši. Listne uši se običajno zadržujejo v kolonijah, zato lahko veliko naredimo že, če porežemo napadene poganjke. Zatiramo jih lahko tudi s škropljenjem na osnovi naravnih  ali  kemijskih učinkovin.

Letos bo češenj bolj malo, zato redke dragocene plodove zaščitimo proti črvivosti. Na drevesa obesimo rumene lepljive plošče, a šele v času, ko se češnje začnejo barvati iz zelenega v rumeno. Proti ušem na sadnih vrstah ne obešamo rumenih lepljivih plošč, razen, če z njimi spremljamo nalet ostalih škodljivcev.

izbiranje sadik sadnega drevja za raznolikost v sadnem vrtu

Proti škrlupu na jablanah in hruškah je priporočljiva kombinirana uporaba kontaktnih in sistemičnih fungicidov. Za zaščito pred pepelasto plesnijo dodamo pripravek na osnovi žvepla.

Za razvoj plodov se priporoča uporaba tekočih foliarnih gnojil na osnovi kalcija in kalija.

Okrasne rastline

Z okenskih polic in balkonov nas že opazujejo raznolike zasaditve enoletnic. V koritih se menjajo rastline s pokončno in povešeno rastjo. Najpomembnejše je, da skupaj posadimo rastline, ki imajo podobne rastne zahteve. Mesec dni po presajanju začnemo z dognojevanjem. Uporabljamo gnojila za cvetoče rastline. Gnojilo nam pospeši nastavke za cvet in s tem obilnejše cvetenje. Vse odcvetele cvetove sproti odstranjujemo.

Če nam dognojevanje rastlin med sezono ne gre preveč od rok, uporabimo dolgotrajno delujoča gnojila (npr. Osmocote), ki jih zmešamo s substratom. Lahko pa se odločimo za uporabo substrata, ki Osmocote že vsebuje. Priporočljiva so korita z vodno rezervo, ki so sposobna shraniti vodo. Če imamo navadna korita, brez zalogovnika, pa lahko uporabimo tudi sredstva, ki imajo sposobnost zadrževanja vode (Agrogel).

Tudi gredice in grobove nasadimo s poletnimi cvetlicami. Uporabimo lahko različne rastline. Najpomembneje je, da upoštevamo barvno skladnost, velikost rastlin in potrebe rastlin po vodi in soncu. Vsem rastlinam dodamo dobro vrtno zemljo, obogateno z gnojilom z dolgotrajnim učinkom, da nas razveseljujejo vse poletje.

Trata

V primeru zapleveljenosti trato poškropimo s herbicidi za širokolistne plevele v trati ali potresemo z gnojili, ki vsebujejo tudi železov sulfat proti mahu in herbicid proti širokolistnemu plevelu. Ne smemo pozabiti na drugo dognojevanje in seveda na redno košnjo.

V sušnih obdobjih trato tudi zalivamo. Pomembno je, da jo obilno zalijemo, da ne poškropimo samo zgornje plasti. Če trato samo poškropimo, jo razvadimo do te mere, da postane neodporna na sušne razmere.

orodje za presajanje sadik in drugo delo na vrtu

V Vrtnem centru Eurogarden se zavedamo pomena lepo urejenega vrta, zato Vam z veseljem pomagamo s koristnimi nasveti!

Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si

Obiščite ponudnika EUROGARDEN d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.