Tlaki so se posušili … Končno smo pospravili lestev, ki je vodila v zgornje nadstropje, nadomestile so jo stopnice. In vhodna vrata niso več provizorična! Pa kar vstopimo skoznje in si oglejmo notranjost hiše.

Najino tako imenovano knauf pritličje, ki dobiva končno podobo.

Izbrala sva hrastov parket, že v salonu ljubezen pa prvi pogled.

MORDA najprej opis tlorisa – za lažjo predstavo. V pritličju je ob predsobi majhna kopalnica in kabinet z izhodom na vrt, nato se prostor odpre in vstopimo v bivalni del s ku­hinjo, jedilnico in dnevno sobo s ka­minom, panoramsko steno ter izho­dom na vrt, in v zadnjo stran hiše, s prehodom v garažo. Po stopnicah se vzpnemo v nadstropje, kjer je osrednji prostor, od koder je vhod v otroško kopalnico, utility, v obe otroški sobi z ložama ter v »master« spalnico, ki ima svojo kopalnico ter ložo.

Zdaj so vse stene bele. Ne čisto čiste bele, ampak bele. Če se morda spomnite slik iz prejšnjih prispev­kov, veste, da so bile stene lesene. Nisva želela takega izgleda (če bi ga želela, bi to na eni strani pome­nilo veliko izzivov za napeljavo vseh inštalacij, po drugi strani pa bi od­padlo delo oblaganja sten) – odlo­čila sva se za mavčne obloge ali knauf. To pomeni veliko natančnega dela kar nekaj izurjenih mojstrov. Če dodamo še detajl senčnih fug (na­tančna slika in opis naslednjič), je razumljivo, da je bil to med drugim tudi časovni zalogaj. V sklopu teh del je bil spuščen tudi strop, kjer zdaj potekajo inštalacije – del ele­ktrične napeljave in prezračevanje – to seveda zahteva določen pros­tor oz. višino. Ker smo zaradi občut­ka zračnosti želeli imeti visoke pro­store, je bila lesena konstrukcija sten visoka tri metre, tako da je tudi po spustu stropa še vedno ostalo 270 cm v pritličju; v nadstropju pa so mere nekoliko nižje.

In ko govorimo o prezračevanju, se moram ustaviti pri sistemu … Vgraje­na je toplotna črpalka, in sicer enota NILAN CompactP Exclusive, ki v enem ohišju združuje funkcije prezra­čevanja, ogrevanja in hlajenja ter ogre­vanja sanitarne vode in je torej celo­vita rešitev, razvita posebej za nizko energetske in pasivne stanovanjske objekte. Res je prikladno majhna, saj na slabega pol kvadratnega metra po­vršine enota zagotavlja hiši prezrače­vanje z rekuperacijo (pasivna in aktiv­na rekuperacija brez limita delovanja), toplozračno (d)ogrevanje s toplotno črpalko zrak-zrak, zračno hlajenje s toplotno črpalko zrak-zrak, celoletno ogrevanje tople sanitarne vode s to­plotno črpalko zrak-voda, primarno ogrevanje hiše preko talnega ogreva­nja s toplotno črpalko zrak-voda, talno, stensko ali stropno hlajenje hiše s toplotno črpalko zrak-voda in eno­stavno in zanesljivo regulacijo sistema.

Toplotna črpalka v enem ohišju združuje funkcije prezračevanja, ogrevanja in hlajenja ter ogrevanja sanitarne vode.

Poleg prihranka prostora zagotavlja vgrajena naprava zaradi svojih speci­fik delovanja dolgoročno tudi precej nižje stroške električne energije v pri­merjavi z ločenimi sistemi ogrevanja in prezračevanja. To dokazuje tudi z najvišjimi oznakami energetske učin­kovitosti prezračevalnih in ogrevalnih naprav na evropskem tržišču, skladno z novo uredbo Ecodesign. Ker imamo na strehi sončno elektrarno za samo­oskrbo (po sistemu neto meritev), bodo tako ti stroški še manjši – pred­videvava celo, da jih sploh ne bo.

Istočasno s suhomontažnimi deli (knauf) so začeli polagati keramiko v treh kopalnicah – v pritličju je majhna kopalnica za goste, v nadstropju pa otroška in »master« kopalnica. Plošči­ce sva izbrala že zdavnaj, čakale so pri dobavitelju malo preko meje v Ita­liji. Ko je bil čas, so jih dostavili in za­čelo se je zlaganje in lepljenje. To je lahko res umetnost! Čeprav smo imeli ploščice preštete glede na načrt po­laganja in smo imeli seveda všteto tudi rezervo, nam jih je vseeno zmanj­kalo. Menda to ni nič nenavadnega, še posebej pri ploščicah velikih di­menzij, ko je potrebno več rezerve, so nas potolažili in izdali dodaten račun. Zdaj so položene in res je lepo. V ko­palnicah manjka še sanitarna opre­ma, ki bo montirana skupaj s pohi­štvom, saj bodo umivalniki na omaricah. V »master« kopalnici je predvidena še savna, za katero pa še zbirava ponudbe.

In počasi je prišel na vrsto parket. Iz­brala sva hrastov parket, tudi ta je čakal kar nekaj časa v skladišču pro­dajalca (Eko Stil iz Ljubljane). Tukaj se moram pohvaliti – v salonu mi je bil najbolj všeč, še preden sem izve­dela za ceno – in bil je med cenejši­mi. To se ne dogaja pogosto … vsaj dobršen del žensk bo to razumel. Ka­korkoli že – ker imamo talno gretje, mora biti parket dvo- oz. troslojni pri­merne debeline, lepljen na tla. Pre­den se je lahko začelo lepljenje, je bilo treba nanesti še izravnalno maso, da je vse lepo ravno. Tudi zlaganje parketa ni kar tako, vse terja svoj čas, poseben izziv so bili na primer spoji med stopnicami in parketom ter ob talnih senčnih fugah.

Ja, vse bližje koncu smo. Naročena je kuhinja, spalnica in ostalo pohištvo – o tem prihodnjič.

Se nadaljuje …

Besedilo: Katarina Plausteiner ĐorÐevic
Foto:  Katarina Plausteiner ĐorÐevic

Kmalu  šesti del – spremljajte nas…
Poiščite ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje (brezplačno).
Iščite po kategorijah in dejavnostih.