Infrardeče ogrevanje je za nas, potrošnike, priložnost, da se ogrevamo občutno ceneje. Idealno je za tiste, ki renovirajo stanovanje, ali iščejo zamenjavo za predrago ogrevanje.

PRIMER: 120 m2 veliko stanovanje, investicija za ogrevanje z infrapaneli Vitalheizung iz Avstrije znaša cca. 3500 eur, na leto pa boste porabili za okrog 500 eur elektrike. Investicija je lahko postopna, montaža pa je hitra in enostavna, brez večjih posegov, ne potrebujete dodatnih inštalacij ali dimnika, zato je ogrevanje primerno za vse vrste stanovanj, hiš, poslovnih objektov, počitniških hiš, apartmajev, avtodomov … Je najhitrejši dodatni način za izsuševanje vlage v zidovih ter preprečuje nastajanje plesni.

VLAGA: VEČNI PROBLEM

Vlaga in s tem povezana plesen je ena izmed najhujših sovražnikov stanovanjskih in drugih zgradb. Odpraviti je potrebno vzrok, da do vlažnosti sploh pride. Vzroki so različni: slaba horizontalna ali vertikalna hidroizolacija zidov, slaba toplotna izolacija (prihaja do t.i. “toplotnih mostov”), slabo prezračevanje in s tem tudi ogrevanje notranjih prostorov. Na tem mestu je treba poudariti, da lahko sodobno IR ogrevanje veliko pripomore k zmanjšani vlažnosti zidov in opreme, saj jih suši, hkrati pa ne porablja kisika, ki je za dihanje še kako potreben.

Posledici pomanjkljivega prezračevanja sta slab zrak v bivalnih prostorih in slabo počutje, prej ali slej nam težave začneta povzročati tudi vlaga in z njo plesen. Edina rešitev je zadostno in pravilno prezračevanje, a zgolj z odpiranjem oken težko dosežemo potrebno izmenjavo zraka. Poleg tega nam pozimi zaradi odpiranja oken in ustvarjanja prepiha iz prostorov uide preveč toplote, poleti je preveč vdre v notranjost. Oboje pomeni večjo rabo energije; pozimi zaradi ogrevanja, poleti zaradi hlajenja.

Zaradi službenih in drugih obveznosti nas več kot pol dneva niti ni doma, torej je že zato nemogoče, da bi z odpiranjem oken poskrbeli za zadostno prezračevanje. V praksi se tako pogosto dogaja, da so okna bodisi nenehno zaprta bodisi odprta na nagib, ko pa jih odpremo, prezračimo le sobe, medtem ko na hodnike in sanitarne prostore kar pozabimo. »Ker se zrak ne izmenjuje stalno in tudi ne po vsem stanovanju, vsebuje premalo kisika in iz njega se ne odvaja dovolj vlage, ki jo stanovalci proizvajamo z dihanjem in opravljanjem hišnih opravil.

Posledica naštetega sta slabo počutje in pojav zidne plesni, ki škodi zdravju. Zamenjava starih, netesnih oken z novimi, ki zelo dobro tesnijo, je zato lahko za zdravje nevarna odločitev, če hkrati ne uredimo sistema prezračevanja. Težavo je mogoče odpraviti na več načinov, nekatere rešitve so dražje in zahtevajo večje gradbene posege, nekatere so cenovno dostopnejše in še vedno učinkovite.

Za energijsko prenovo hiše se praviloma odločimo zato, ker želimo zmanjšati stroške za ogrevanje hiše. Naložba v nova okna in toplotno izolacijo fasade ni majhna, a je zaradi možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in posojil po ugodnejši obrestni meri pri javnem okoljskem skladu dostopnejša. Zaradi vsega prej naštetega pa je smiselno razmisliti tudi o vgradnji prezračevalnega sistema z rekuperacijo. »Prisilno prezračevanje s filtracijo vhodnega zraka in rekuperacijo toplote iz odpadnega je v zrakotesno grajenih novih hišah ali temeljito energijsko obnovljenih hišah prej nujnost kot luksuz.

Za sanacijo kapilarne vlage, ki je posledica slabe hidroizolacije, se vse bolj uveljavlja sistem, ki ne zahteva dragih gradbenih posegov in izkopov. Vgradi se naprava, ki deluje po principu elektroosmoze in na ta način prepreči dostop kapilarni vlagi, na zelo enostaven in cenovno dostopen način.

Preverite ponudbo:

EUROSTIL ANDREJ REMIH s.p. – PRANA prezračevanje, BRINK prezračevanje, VITALHEIZUNG  IR ogrevanje…www.eurostil.si ali pokličite na GSM: 041 442 627