Močan veter, neurja, težki snežni zameti in toča, so le ene od nesreč, ki lahko prizadenejo naš objekt in naredijo ogromno materialno škodo. Temu se lahko do neke mere vsekakor izognemo, kvalitetna in dobro postavljena kritina pa je lahko odločilni faktor v teh situacijah. Ker se objekti med seboj razlikujejo po sami geografski legi in posledično tudi zahtevah, se vsako kritino naredi po meri.

Oblike streh

Zgoraj omenjeni okoljski pogoji igrajo močno vlogo pri tem, kake vrste bo naša kritina in kakšna bo oblika same strehe. Na hribovitih področjih, kjer so padavine bolj pogoste in snežni zameti težji, je bolj strma streha pogosta izbira, saj omogoča hitrejše odtekanje vode, s čimer se izognemo zamakanju, ob močnem sneženju pa se zaradi naklona precej manj snega nabira na strehi, in tako preprečuje poškodbe celotne konstrukcije zaradi prekomerne obtežitve. Obmorski predeli, kjer so padavine redkejše in veter precej močnejši, je težja (in pogosto dodatno obtežena) kritina precej bolj priljubljena, saj lažje kljubuje vremenski razmeram.

Nagibi streh se tako pri nas precej razlikujejo, smotrno pa je, da jih razdelimo v tri osnovne skupine:

1. Ravne strehe – kot nam pove ime so ravne, v to kategorijo pa spadajo vse strehe, ki imajo naklon manjši od 5º.

2. Položne strehe – naklon se giblje med 5º in 30º

3. Strme strehe – v to kategorijo spadajo vse strehe, kateri naklon je večji od 30º

Celotna zadeva kategoriziranja je tako precej preprosta, dejstvo pa je, da so oblike hiš vse prej kot konvencionalne, kar pomeni, da se razlikujejo v številu strešin, načinu povezovanja slemen in načinu stikanja grebenov ter navsezadnje v številu in obliki teras ter balkonov. Posledično jih lahko glede na število strešin razdelimo v dodatnih 6 skupin: Ravne strehe, Enokapne strehe, dvokapne strehe, štirikapne strehe, šotoraste strehe in mansardne strehe. Načinov kombiniranje je tako precej veliko, zaradi česar je pomembno, da se vsaka streha popolnoma prilagodi posameznemu objektu. Ker pa je ta prispevek namenjen predvsem izbiri primerne kritine za vašo že dokončano strešno konstrukcijo, se poglobimo v dotične vode.


Torej, kaj je sploh kritina?

V osnovi gre za strešni krov, kar pomeni da gre za zunanjo ”plast”, zaradi česar je najbolj izpostavljena vsem vremenskim dejavnikom in zato obrabi. Pod kritino je izolativni sloj oz. ”sekundarna kritina”, katere vloga je predvsem v izolaciji podstrešnega prostora in preprečevanju vdiranja vlage. Ker kritina predstavlja fizično bariero in tako zagotavlja določeno ”varnost” objektu, je pomembno da izberemo kvalitetno in predvsem naši situaciji primerno. Ker je slovensko tržišče polno kvalitetnih izvajalcev montaže in dobaviteljev, je od nas zgolj odvisno, da izberemo optimalno.

Torej, ko kupujemo kritino, je potrebno, da imamo določene zahteve in pogoje, ki jim mora naša ustrezati. Te standardi narekujejo, da je primarno sposobna varovati objekt pred vsemi vremenskimi vplivi (toča, dež, sneg, veter), je primerne teže za našo strešno konstrukcijo, in ustreza standardom kakovosti in trajnosti, saj je ključnega pomena da svojo vlogo opravlja mnoga desetletja in nam tako prihrani mnogo finančnih težav in obremenitev. Nadaljnje je priporočljivo, da se pozanimamo o kritini, ki je okolju prijazna, kar pomeni, da ne vsebuje strupenih snovi. Ta aspekt v današnjih časih sicer ni tako relevanten, saj je npr. uporaba azbestnih plošč in podobnih škodljivih materialov strogo prepovedana in regulirana. Navsezadnje je pametno, da v primeru, kjer bomo streho postavljali sami, kupimo kritino, katere montaža bo preprosta in si tako prihranili mnogo živcev, hkrati pa bo tudi cenovno ugodna. Zavedati se je potrebno, da je obstaja močna korelacija med kakovostjo in ceno kritine, kar pa je žal potrebno vzeti v zakup, saj nova kritina nikoli ni zanemarljiv strošek.

Ker je povpraševanje veliko, je posledično na trgu prisotno ogromno kritin iz najrazličnejših materialov. Za izdelavno se uporabljajo naravni in umetni materiali, izbira pa se giblje od žganih izdelkov iz gline, naravnega kamna, rastlinskega materiala, bitumentskih izdelkov, kovine, steklo in najrazličnejša plastika.

Opečna kritina je še vedno najbolj pogosto uporabljena vrsta kritine, saj jo odlikuje dokaj prijazna cena, okolju prijazna izdelava in dobra obstojnost, prav tako pa se dobro odzivajo na vse temperaturne spremebe. Ko govorimo o opečnatih kritinah govorimo predvsem o bobrovcih (primerni za naklon med 35º in 40º), pečnih zareznikih, ki jih odlikuje večja teža in katerih montaža je možna do naklona 25º ter korcih, kjer gre za strešnike žlebaste oblike , ki jih uporabljamo za nakolne med 18º in 45º.

Ko govorimo o pogosto uporabljenih kritinah, je potrebno, da omenimo kovinske. Njihova uporaba se je razmahnila šele v zadnjih letih, odlikuje pa jih izjemna praktičnost, možnost montaže na skoraj katerokoli obliko strehe, visoka stopnja odpornosti na ogenj in dobra izolacijska moč. Če to združimo z izjemno lahko montažo, dolgo življenjsko dobo, ki se giblje okoli 50 let in izjemno majhno težo, si lahko zlahka predstavljamo, zakaj to ratuje vedno bolj pogosta izbira. Kot materiali izdelave se uporabljajo aluminij, cink in pocinkana pločevina, v primeru težjih vremenskih razmer pa se lahko odločimo za kovinsko kritino, ki je dodatno zaščitena z umetno smolo in mineralnim granulatom, če pa se nahajamo v bolj hladnih predelih, si lahko omislimo toplotno izolacijske gradbene plošče, pri katerih gre za kritino, ki je sestavljena iz dveh kovinskih plošč, med katere so nameščene plasti izolativnih materialov, kot so steklena ali kamena volna, lahko pa se odločimo tudi za različne folije.

Poseben primer strehe in posledično vrste kritine, je ravna streha. Zaradi svoje narave, je najzahtevnejša oblika strehe, kjer lahko ob slabi izvedbi dela ali neustrezni izvedbi vodotesnosti pride do izjemno velike materialne škode. Streha naj bo večslojna, z dvojnimi ali trojnimi plastmi tesnilnih sredstev kot so bitumenska lepenka, ki je lahko kombinirana s steklenimi ali tekstilnimi vlakni. Nenazadnje pa je izredno pomembna tudi površinska zaščita strehe, pri čemer je na vrhnji strešni plasti tanka peščena plast, položena na posebno maso, kateri sledi nasutje peska. Sodobni izvedbi ravne strehe pa so namenjene tudi posebne plošče za ravne strehe, ki jih s posebnim lepilom namestimo na betonsko ploščo. Ravne strehe imajo mnogo uporabnih lastnosti, saj omogočajo dodaten prostor, ki bi bil sicer zagrajen. Možnosti je tako neskončno, od nas pa je odvisno, da se odločito v skladu s svojimi želja in potrebami.

Izbira primerne kritine je tako večplasten proces, kjer je potrebno natančno upoštevati mnogo faktorjev in dejavnikov. Ker je postavljanje strehe oz. menjava že obstoječe strehe precej velik strošek, je pomembno, da se odločimo v skladu z vsemi dejavniki in pogoji, saj bomo le tako dobili izdelek, ki nas bo vedno znova navduševal s svojo kvaliteto in dobrim opravljanjem svoje vloge ter nam služil mnoga leta brez zapletov.

Ponudniki:

MEBI d.o.o. – pločevinasta strešna kritina… www.s-metal.si
TECTUM-R d.o.o. – krovstvo, kleparstvo – vse za streho… 041 711 801
PROMOBILE d.o.o. – tesarstvo, krovstvo… www.promobile.si
LINDAP SKM d.o.o. – pločevinaste kritine… lindap.si
PROFIKSING d.o.o. – pritrdilni sisatemi za krovce (pnematski aparati, vijaki, žeblji, sponke)… www.profiksing.si
ZORA DOMŽALE d.o.o. – vse za streho… www.zora.si
LIM- MONT d.o.o. – pločevinaste in valovite plošče… www.lim-mont.hr
KROVSTVO BRANE KIMOVEC s.p. – krovstvo, kleparstvo… www.podstreho.si
VAUPIČ IGOR s.p. – krovstvo, kleparstvo… 041 623 312
STREŠNIKI GOLOB d.o.o. – strešniki… www.stresniki-golob.si