Vsem je znan pregovor, ki pravi, da se hiša ne začne graditi pri strehi, temveč se zadeve lotimo od temeljev naprej. Sklepamo lahko torej, da je za postavitev le-teh, potrebno poskrbeti za načrte gradnje celotnega objekta. V primeru, da so nam te vode tuje oz. se v ”dizajnerski” panogi še nismo izkusili, je pametno, da poiščemo pomoč šolanega arhitekta, ki nam bo lahko oblikoval sanjski dom oz. bivališče, ki smo si ga vedno želeli, hkrati pa v primeru da se spozna na svoj posel, poskrbi za vsa potrebna dovoljenja in nam tako močno olajša celotni proces. Mogoče se komu, ob upoštevanju dejstva, da se bodo začetni stroški zaradi najema arhitekta nekoliko povečali, porodi vprašanje ali ga je sploh smotrno najeti. Odgovor na to je vsekakor pritrdilen, a naj vas ne zavede, kajti razlika med dobrim in slabim arhitektom bo velika, vse to pa lahko precej hitro ugotovimo na podlagi določenih faktorjem.

Torej, kako točno nam bo kvaliteten arhitekt lahko olajšal celoten projekt gradnje?

Za začetek lahko izpostavimo dejstvo, da imamo glede bodočega doma vedno določene zahteve glede funkcionalnosti in izgleda. Prenos idejne zasnove v dejanski načrt je precej zapleten postopek, ki zahteva izkušnje in smisel za oblikovanje prostora. Si želite določeno obliko kuhinje, funkcionalno dnevno sobo, elegantne spalnice in kopalnice, povrh vsega pa to imeti združeno v objekt, ki je prehoden in optimalno izkorišča celoten prostor? Šolan arhitekt, ki ima vse potrebne certifikate, hkrati pa vam ustreza njegov stil oblikovanja, lahko reši vse naštete probleme in vam omogoči sanjski dom. Smotrno je omeniti, da vam lahko arhitekt pomaga pri urejanju potrebne dokumentacije in dovoljenj, kjer lahko lokalni arhitekt z primernimi poznanstvi in vezami precej hitro uredi vse potrebne papirje. Ko imamo narejene vse načrte in izračune, je tudi veliko lažje predvidevati celoten strošek, hkrati pa se na ta način izognemo nepotrebnim in dodatnim stroškom, ki lahko nastanejo tekom gradnje, kjer nam lahko obrtniki zaračunajo dodatne storitve ali pa nas prepričajo v nepotrebne dodatne stroške. V primeru, da se odločimo za arhitekta, se nam seveda porodi vprašanje, kako izbrati pravega, kar je seveda ključnega pomena za celoten projekt.

Za začetek, je vsekakor pomembno, da nam je všeč njegov stil oblikovanja. Smotrno je, da si natančno pregledamo portfolio že dokončanih objektov, pameten je tudi obisk spletne strani in preveriti kaj nam ponujajo. Če nam njihov stil NE ustreza, potem je verjetnost, da se bo naša ideja ujemala z njihovo zasnovo, precej majhna. Močno se priporoča, da se izbrani arhitekt ne nahaja na drugem koncu države, kar omogoča, da pride na ogled gradnje (po dogovoru seveda) tudi med potekom dela, hkrati pa bo tako tudi komuniciranje precej olajšano. Ko se odločimo, da sta prva dva kriterija izpolnjena, kar pomeni, da nam ustreza stil oblikovanja in je približna cena sprejemljiva, se lahko osredotočimo na ostale podrobnosti.

Torej, dober arhitekt naj bi razumel naročnika. To v osnovi pomeni, da vas je pripravljen poslušati oz. si za vas vzeti čas in si zapomniti vaše želje, hkrati pa jih poskusiti v čimvečji meri implementirati, ob nezmožnosti implentacije pa ponuditi alternativo, ki sovpada z vašimi zahtevami oz. preferencami. Občutek za ljudi in sposobnost upoštevanja želja strank so tako karakterne lastnosti, ki so v tej panogi nepogrešljive in malodane nujne. Kot vedno, so želje stranke na prvem mestu, dober arhitekt pa bo vedno uspel poiskati rešitve, ki bodo zadovoljile vse strani.

Vsekakor ob izbiranju arhitekta, ne moremo mimo cene storitev. Transparentnost sklepanjih poslov in natančno izračunani morebitni stroški so izjemno pomembni, saj prav to natančno načrtovanje omogoča, da kasneje tekom gradnje ne prihaja do nepredvidenih dodatnih stroškov in zapletov, saj podrobno izdelan načrt preprečuje kakršnekoli nejasnosti in morebitne nekdanje nezaželene spremembe. Pogodba, ki jo bomo sklenili, naj točno določa katero vso dokumentacijo vam bo arhitekt izdelal, prav tako ceno te dokumentacije in točni časovni roki izdelave in priprave načrtov. Na ta način se izognemo nejasnostim, večjim stroškom in nedoslednostim, hkrati pa smo lahko pomirjeni, da imamo opravka s profesionalcem.

Dejstvo je, da je pri nas ogromno arhitektov, s primernim načinom izbire pa lahko to selekcijo precej zmanjšamo. Transparentnost, kvalitetne reference, upoštevanje naročnikovih želja in priprava večih rešitev za vse probleme, ki nastanejo tekom celotnega procesa, so le ene izmed lastnosti, ki jih iščemo v bodočem arhitektu, navsezadnje bo posledica sodelovanja vaše bodoče domovanje, zato je smotrno, da si pri izbiri vzamemo čas, preverimo več ponudb in se na koncu odločimo za optimalno. Vsekakor je na mestu, da se prepričamo tudi o licenci našega bodočega arhitekta, kar lahko preverimo tukaj https://www.zaps.si/. Ob izbiri ustreznega arhitekta, bo celoten projekt potekal gladko in brez zapletov, hkrati pa nas bo končni izdelek navduševal iz estetskega in uporabnega vidika, ter nam nudil srečo in zadovoljstvo.

Če pa se odločate za odprto hišo si oglejte na www.odprtehiseslovenije.org

Uredništvo Adut