Talne obloge moramo izbrati glede na namembnost in pogostost uporabe posameznega prostora. Poleg masivnega lesa, lesenih parketov in laminatov so na voljo tudi bolj ekološke alternative, kot so talne obloge iz bambusa in plute.

Lesene talne obloge so zagotovo ena najprivlačnejših opcij. Masivni leseni pod je zaradi topline še vedno izredno cenjen, čeprav se danes največ uporabljajo vezane plošče. Laminat je sicer cenejši od parketa, saj je delno izdelan iz umetnih materialov, vendar je zaradi tega tudi hladnejši na dotik.

Troslojni parketi so za razliko od dvoslojnih izdelani iz treh plasti lesa, ki so zlepljene med seboj s pomočjo lepila, zaradi njihove sestave pa je parket bolj stabilen. Brušena površina je običajno prekrita z lakom ali naravnim oljem. Odločite se lahko za tako imenovane parkete s pobranimi robovi ali takšne na stik, ki jih na tla ne lepite, temveč sestavljate s spajanjem desk.

Namesto lesa lahko posežete po ekoloških alternativah, kot sta bambus in pluta. Bambusove talne obloge odlikujejo trdnost, vzdržljivost in odpornost na temperaturne spremembe, obenem pa je bambus v primerjavi z drevesi hitro rastoča rastlina. Če želite zmanjšati število posekanih dreves, je pluta prav tako okolju prijazen material, saj jo pridobivajo z lupljenjem lubja hrasta plutovca, tako da dreves ni potrebno posekati.

Katere vrste so primerne za določen prostor?

Vsak bivalni prostor ima določene posebnosti in zahteve, na podlagi katerih izberete tudi talne obloge. Logično je, da s hladnimi vrstami talnih oblog iz naravnega kamna ali keramike ne boste prekrili celih tal v spalnici ali otroški sobi, ampak boste za omenjena prostora raje izbrali tople talne obloge iz lesa, bambusa ali denimo plute. Kamen ali keramične ploščice pa lahko v spalnico ali dnevno sobo vnesete le na določeno mesto, ki ga želite poudariti, na primer okoli kamina ali peči.

Ploščice iz kamna in keramike dobro prenašajo vlago, zato so nujni element v kopalnici in predsobi; če imate talno ogrevanje, pa so primerne celo za dnevno sobo. Za kopalnice lahko uporabite tudi dobro impregnirane lesene kompozite, v kolikor želite tudi v ta prostor vnesti toplino lesa.

V dnevni sobi so najprimernejši parket, masivni les, pluta, laminat, linolej, tekstilne ali PVC talne obloge. Kateri material izbrati, je odvisno tako od stila notranje opreme, kot tudi postavitve prostora in njegove obremenitve. Če iz dnevne sobe dostopate neposredno do zunanje terase, ali imate doma hišne ljubljenčke, je priporočljivo izbrati trpežnejše ploščice ali talne obloge iz linoleja oziroma umetnih mas, s katerimi lahko prekrijete tudi kuhinjska tla. V kuhinji je poleg plute in laminata primerna in nadvse zanimiva rešitev tudi talna obloga iz opeke.

Ponudniki talnih oblog:

HERMAN GABROVŠEK s.p. – prodaja parketov in izdelkov iz bambusa…www.bambus-parket.si
MARJAN ČERVAK s.p. – polaganje parketa, plute, PVC, keramike, lesenih oblog…041 676 673
TÉMA TRGOVINA d.o.o. – laminatni podi, gotovi parketi…www.tema.si
HUD-PARKET, Gregor Hudobivnik s.p. – parketarstvo…obiščite Facebook stran ali 031 653 361
GE HABIČ d.o.o. – keramika, PVC talne obloge…041 740 344
PILREMAG d.o.o. – trgovina keramike, polaganje ploščic…www.pilremag.si
MAKSO d.o.o. – polaganje keramike in kamna…www.makso.si
VODE METOD s.p. – keramika, talne obloge iz kamna za kopalnice…041 686 068