Narava že skrbi za lepotne preobrazbe na vrtovih, travnikih in gozdovih.  September nam podarja plodove in že počasi barva liste. Dnevi so krajši in marsikatero jutro se meglicam  prav nič ne mudi pobegniti pred sončnimi žarki.

ZELENJAVNI VRT
Septembra pobiramo razno zelenjavo na vrtu in pogosteje odstranjujemo odmrlo listje, da v vlažnem vremenu ne začne gniti, in si s tem ne ustvarjamo ugodnih pogojev za razvoj glivičnih bolezni.
Paradižnik, paprika, feferoni in kumare letos še vedno zorijo in jih imamo v izobilju, , poberemo korenček, čebulo, rdečo peso, kapusnice…
Na prerahljano gredice posejmo mesečno redkvico. Ni pa še prepoz­no za vzgojo sadik in presajanje nadzemne kolerabice.
Ljubitelji ne pozabimo na setev divje rukole, ki je prezimna vrtnina in jo lahko porežemo še spomladi. Navadna rukola sicer ni prezimna, vendar bo v jeseni lahko dala obilen pridelek. V rastlinjake jo sejemo za zimsko rezanje.


Na izpraznjena mesta posejemo blitvo, špinačo, motovilec in zimsko solato. Posadimo tudi zimski česen in čebulček majski srebrnjak.
Konec avgusta je potrebno por zaščititi pred porovo zavrtavko. Gredico prekrijemo z agrokopreno in pustimo pokrito do prvega mraza..
Sejemo prezimne sorte solat mehkolistna zimska rjavka in nansen ter krhkolistne vegorka, posavka in bistra. Sejemo v gostem sklopu v vrstice. Priporočljivo je sejati v različnih terminih v avgustu in septembru.
Prazna mesta na vrtu posejemo z rastlinami za zeleno gnojenje: facelijo, mešanico oljne redkve, bele gorjušice in metuljnic ali krmno ogrščico. Seme teh rastlin hitro raste in razvije obilno zelene mase, ki jo jeseni ali spomladi  zadelamo v tla in s tem izboljšamo njihovo rodovitnost in tla lepo zrahljamo.
Zelenjavo ki smo jo v tem času pobrali in jo nismo predelali ali zamrznili shranjujemo v primerno vlažnem in hladnem prostoru, da se izognemo izsuševanju ali kvarjenju.

SADNI VRT
V sadovnjaku jeseni z velikim veseljem obiramo sadje, ki smo ga čez celo sezono negovali in zanj skrbeli. V tem času  vplivamo na pridelek v naslednjem letu. Pred obiranjem sadja spremljamo spreminjanje barve kožice iz zelene v rumeno. Z zorenjem klorofil v pokožici ploda razpada in zelena barva najprej bledi, nato prehaja v vedno močnejšo rumeno. Naslednji pokazatelj zrelosti je čvrstost zveze med pecljem ploda in plodno pogačo na veji. Plodovi, ki dozorevajo se vedno lažje trgajo, zreli plodovi odpadajo sami. Tudi rjava barva semen v peščišču je znak, da plod zori.
Sadje, ki ga želimo skladiščiti dalj časa, mora biti obrano prej, manj zrelo, kot sadje, ki je namenjeno za svežo porabo.
Po obiranju  pograbimo in odstranimo listje.


Ko vse  listje odpade preventivno poškropimo z bakrenim pripravkom.
Na drevesu so možne tudi mehanske poškodbe, bodisi  razne rane, poškodbe od obrezovanja in toče.
Vsa drevesa dobro pregledamo, ter sveže rane premažemo s cepilno smolo.
V septembru pa lahko tudi že pričnemo z sajenjem sadnega drevja. Na trgu so v ponudbi tudi sadike sadnega drevja v posodah in take sadike je možno presajati tudi takrat, ko so rastline še v rasti. Pomembno pa je,da smo pozorni na kvaliteto in preverimo,da so sadike v posodah ukoreninjene in držijo koreninsko grudo.

OKRASNI VRT
Če sami vzgajamo enoletnice moramo že sedaj, ko nas na balkonskih ograjah in oknih še vedno razveseljujejo naše cvetoče lepotice, misliti na naslednjo sezono.
Ker večino le-teh razmnožujemo vegetativno s potaknjenci, jih je potrebno  pregledati in poiskati mlade in kratke vrhnje poganjke, saj le ti razvijejo boljši koreninski sistem.
Potaknjence režemo z ostrim nožem ali trgamo tik pod kolencem, ker je tam največ rastnega hormona.
Za boljše ukoreninjenje uporabimo rastni hormon. Pomembno je, da ves čas ukoreninjanja in tudi pozneje vzdržujemo  primerno vlažnost.
V zunanjih gredicah  bodo poletne rastline zamenjale pisane velikocvetne in drobnocvetne mačehe, jesenske astre, razne rese, krizanteme, trave, ….
Istočasno lahko sadimo okrasne čebulnice (tulipane, narcise, žafrane, hijacinte, irise, anemone,…) da nas bodo razveselile zgodaj spomladi po dolgi in pusti zimi.
Za čebulnice je pomembno, da jih posadimo v dobro propustna tla in sončne  do pol senčne lege. Če jih posadimo v nepropustna tla bodo čebulice gnile in težko pričakovanih cvetk spomladi ne bo. Škodujejo jim tudi kisla tla.


Priporočljivo jih je tudi posadit v košare, pred vsem tam, kjer imamo na domovanju voluharja.
Jeseni je pravi čas za sajenje vrtnic kot so razne čajevke, vzpenjalke, plezalke, pokrovne in mnogocvetne vrtnice.  Sadimo tudi razne okrasne grme in žive meje.

VINOGRAD
V vinogradu gre trgatev že proti koncu. Nanjo vabimo sorodnike, prijatelje in znance, saj je to zelo pomemben dogodek za vsakega vinogradnika.
Vse delo, ki ga imamo skozi celo leto se bogato poplača, če le vremenski pogoji to dopuščajo. Tako pridelamo zdravo in kvalitetno grozdje.
Na trgatev se je potrebno predhodno dobro pripraviti.


Potrebujemo razna vedra, kadi različnih prostornin, vinske posode, mline, preše, črpalke, škarje za obrezovanje,…
Pripravimo potrebno količino kvasovk, hrane zanje in enoloških sredstev, zlasti kalijev metabisulfit ( vinobran ) ali raztopino žveplove kisline.
Pomembno je spremljanje parametrov grozdja, predvsem sladkorja, ki jih pomerimo z ročnim refraktometrom.

OKRASNA TRATA
V  mesecu septembru lahko odstranjujemo neželene plevelne rastline in sejemo  semena trav. Trato tudi pognojim z gnojilom za jesensko gnojenje trate, da jo pripravimo za dolgo in mrzlo zimsko vreme. Če imamo težave z mahom, ga odstranjujemo mehansko ali kemično. Priporočljivo je, da v naši trati izboljšamo pogoje za rast, s tem ,da zvišamo pH tal z apnenjem.
Poškodovane dele travne ruše je potrebno ob primerni vlažnosti prezračiti in odstraniti plevele (mehansko ali kemično), ter izbrati seme trave, ki je namenjena za dosejavanje, saj bomo na tak način hitreje zapolnili prazne prostore, še preden se nam razvijejo pleveli.


Seme trave prekrijemo z mešanico šote in kremenčevega peska, posebej priporočljivo ga je dodajati tam, kjer se pojavlja mah, na koncu površino še povaljamo.
Ne smemo pozabiti na obilno zalivanje, da travne bilke čim prej vzklijejo in razvijejo močan in zdrav koreninski sistem.

Prijetno  in sproščeno delo v jesenskih dneh, Vam želi ekipa Eurogardna!

V vrtnem centru Eurogarden,
Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.
Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si