Naravni kamen je že skozi zgodovino bil pomemben del v arhitekturi in gradbeništvu. Spomnite se samo antičnih spomenikov kot so piramide, pa rimskih in grških templjev, Indijske in Kitajske civilizacije.

Vseskozi daje pridih mogočnosti, saj se je ohranil stoletja, vse do danes, ko ga uporabljamo v gradbeništvu in tudi opremljanju domov.
V tistem času je slovel naravni kamen kot preveč razkošen za povprečne domove in se ga je lahko videlo le v templjih, palačah, vladnih stavbah ali v domovih zelo bogatih ljudi.
Danes pa so številni napredki v opremi za kamnito industrijo omogočili lažje pridobivanje kamna iz virov in hkrati olajšali njegovo namestitev v domovih. Tako  si ga lahko privoščimo tudi navadni smrtniki.
Kos kamnite površine nastane iz velikanskih delov kamna, ki so izkopani iz notranjosti zemeljskega površja in nato transportirani v tovarne, kjer so razrezani v manjše, tanke plošče. Vsaka plošča je drugačna, odraža pa fizične učinke kamnite starosti.

Vsekakor se ničesar ne more primerjati z lepoto naravnega kamna in nič vam ne more laskati bolj kot občutek, ko vstopite v vaš dom na prečudovito kamnito površino. Kamen je enostavno zavidljivo lep.
Danes se v gradbeništvu večina uporablja kamen marmorja, granita, tonalita, apnenca, skrilavca…. seveda po predhodni obdelavi. Lepota je predvsem v tem, da nikoli nista dva kosa enaka.Vsak kos daje svoj unikat, barvo, žilavost, naravne karakteristike, trdoto… Izgled je lahko od plošče do plošče različen, pa vendar je to tisto kar kamnu doda eleganco, očarljivost in njegovo čarobnost.
Kamen se polaga tako na zunanjih površinah in okoli vaše hiše… razni trotoarji, zunanje police…, kot tudi v notranjosti objektov. Največ na tleh, stopnicah, kuhinjskih in kopalniških pultih, stenah…


Je pa kamen lahko občutljiv tudi na vremenske vplive, predvsem pa podvržen raznim poškodbam. Predvsem v zimskem času, je na zunanjih površinah podvržen mrazu in vlagi in pa predvsem obrabi in poškodbam. Zato je smiselno kamnite površine zaščititi oz. inpregnirati. Pa tudi če imate kamen položen na tleh ali na kuhinjskih pultih, se izogibajte ostrih predmetov… Pri čiščenju priporočamo uporabo čistilnih krp iz mehkih materialov, ki naj nebo suha, saj bi lahko na polirani površini poškodovala površino kamna. Torej površino čistite s toplo vodo. Dodajte le nekaj kapljic detergenta, ki naj nebo preveč agresiven z abrazivnimi delci, kislinam in bazičnim spojinam. Po pranju pa zdrgnite z suho krpo, da povrnete sijaj kamnite površine
Naravni kamen je lahko proizveden z različnimi tipi površinskega zaključka. Najpogostejši tipi so: poliran, brušen, žagan ali žgan.
POLIRANA POVRŠINA – ustvari čudovit gladek sijaj naravnega odseva kamnovih kristalov. Izgled sijaja je dosežen z uporabo progresivnih ostrih polirnih glav v času polirnega procesa, podobno kot se zgledi trd les z uporabo smirkovega papirja. Trdnejši kot je papir, gladkejša bo površina. Polirana površina se lahko ohrani dolgo časa ali pa kmalu postane nestabilna – odvisno od tipa kamna.
Granit, marmor in apnenec so za ta proces najbolj primerni, hkrati pa zahtevajo tudi pogostejše vzdrževanje, da prvotni sijaj ohranijo.
BRUŠENA POVRŠINA – omogoča ravno, matirano ali gladko površino kamna, bolj neformalen in mehkejši izgled. Tak izgled površine je dosežen s predčasno ustavljenim poliranjem površine kamna, v zadnji fazi. Pri takšni površini se redkeje pojavijo praske in zahteva manj pozornosti pri vzdrževanju kot poliran kamen. Marmor, apnenec in skrilavec so najboljša izbira za brušenje.

ŽAGANA POVRŠINA – daje kamnu mat efekt. Po prvotnem rezanju kamna se kamen izpostavi odstranitvi najvidnejših znamenj žage, vendar ne dovolj, da bi se dosegel izgled brušene površine. Na tak način lahko kupite marmor ali apnenec, vendar gre ponavadi pri takšni obdelavi za posebno naročilo, po želji komitenta.

ŽGANA POVRŠINA – tak efekt je dosežen s segrevanjem površine kamna do ekstremnih temperatur, ki ji nato sledi hitro ohlajanje. Površina kamna poči in se odkruši, puščajoč  hrapavo, neravno, surovo teksturo. Ta proces se načeloma uporablja pri granitu. Omogoča zmanjšanje zdrsnosti – primeren za uporabo v kopalniških prostorih.
Da pa bodo vaša tla kamnitih površin bolj obstojna in zaščitena, predlagamo inpregnacijo. Njegova lastnost je, da penetrira v strukturo kamnite površine in tam ostane, zaradi česar ne prihaja do obrabe zaščitnega sredstva. Impregnatorji imajo zelo dobro vpojnost zaradi svoje molekularne sestave, ki kamnu omogoča izparevanje notranje vlage, hkrati pa ne spremeni izgleda površine, niti leska kamnite površin.

Lastnosti zaščitnega sredstva
Zaščitno sredstvo je koopolimer organskih karakteristik, ki preprečuje erozijo površine in njeno propadanje. Prodre v pore kamnitega medija in tam ostane ter ne tvori filma na površini. Impregnirana površina ne daje umetnega leska.
Kemična struktura zaščite je takšna, da na svetlobi ne porumeni, je neuničljiva s strani mikroorganizmov in UV stabilna.
Sredstvo je netopljivo v vodi in večini topil, tvori zaporo pred penetracijo mastnih substanc in barv, kot so laki, maščobe, barvila, olja in voda.
Impregnirana površina ni nepredušno zaprta, temveč omogoča izparevanje notranje vlage (znano je, da se podložni betoni in vezni materiali sušijo še najmanj šest mesecev po vgradnji). Voda ne penetrira direktno v strukturo zaščitenega medija, zato ne more raztapljati nitratov v veznem materialu, kar preprečuje njihov izhod na površino.
Impregnacija preprečuje pospešeno staranje izgleda kamenine in vplive “kislega dežja” na površinah, ki so izpostavljene vremenskim vplivom.

Najmanjši delci nečistoč izgubijo oprijem z površino, zato jih kasneje lažje odstranimo.

ZAŠČITNA SREDSTVA Z BARVNIM EFEKTOM ZA ŽGANE KAMNITE POVRŠINE
Na tovrstne površine lahko nanesemo tudi impregnacijsko zaščitno sredstvo z barvnim efektom, ki površini daje moker izgled.
Zaščitno sredstvo ima sicer enake lastnosti kot zgoraj navedeno impregnacijsko zaščitno sredstvo.

Če se srečujete z kakršnimi koli problemi v zvezi z vzdrževanja in obnove vaših kamnitih površin… pokličite podjetje MEG d.o.o. ali SKOSAL, Lorenčak Aleksander s.p. in z veseljem vam bodo priskočili na pomoč.

MEG d.o.o. – Obnova kamnitih tal, diamantno brušenje… www.meg.si

SKOSAL,  Lorenčak Aleksander s.p. – Obnova kamna… www.skosal.com