V vrtnih centrih Eurogarden je junij mesec cvetenja. Vrtovi nas v tem času razveseljujejo z množico pisanih cvetov. Spomladanske cvetlice cvetijo, poletne pa šele dobro začenjajo. V tem mesecu se pomlad zaključi in začne se poletje. Z njim pa nastopi tudi visoka temperatura in pogosto pomanjkanje vode.

 Zelenjavni vrt

Večina vrtnin je v polni rasti. Rastline redno namakamo, odstranjujemo plevel in pobiramo plodove. Oskrbujemo rastline, ki rastejo in se pripravljamo za zimo oz. prihodnjo pomlad. Presajamo sadike poznega zelja, ohrovta, pora, zelene, blitve in cvetače na njihovo končno mesto, kjer smo pred tem lahko gojili in že pospravili zgodnje vrste solatnic. Konec junija lahko sejemo korenje, črno redkev, zimski radič, rdeči radič in pozno endivijo za zimsko uporabo. Radič razredčimo, da se listi močno razvijejo in okrepijo korenine. Razredčimo rdečo peso. Paradižniku odstranjujemo stranske poganjke, da hranila prehajajo v plodove. Glavni poganjek privežemo k opori. Krompir, kumarice, zelje in fižol osipavamo. Kumaram in bučkam odščipnemo vršičke po petem listu, da spodbudimo rast. Pobiramo redkvico, grah, bob, zgodnjo kolerabico, solato, korenček in zgodnji krompir. Vrt po potrebi zalivamo. Tedensko gnojimo s tekočimi gnojili oz. mineralnimi gnojili, ki jih lahko v vodi raztopimo.

Zeliščni vrt

Pobiramo liste melise, baziliko in druga zelišča. Nabiramo cvetove bezga in jih sušimo v senci. Škodljivce zatiramo z primernimi pripravki. Gnojimo po potrebi. Hren izkopljemo in odstranimo stranske korenine, da se razvije močan koren.

 Če gojimo zelišča v okrasnih loncih na balkonih ali dvoriščih bodimo pozorni na močno izhlapevanje vode. Močno segreti lonci niso dobro domovanje za naša zelišča.

Sadni vrt

Trenutno je rast v polnem teku. Na pečkarjih se že pojavljata jablanov in hrušev škrlup. Na hruškah bodimo še posebej pozorni na hruševo rjo. Stresne situacije in poškodbe, ki bi nastale zaradi toče rešujemo z uporabo foliarnih gnojil. Izbiramo lahko med mineralnimi gnojili in gnojili organskega izvora. Proti koncu meseca izvajamo poletno rez sadnih dreves. Odstranjujemo bolne in odmrle veje in nove pokončno rastoče veje. Po potrebi uporabimo sredstva za zaščito rastlin. Obiramo češnje, breskve, marelice, ribez, jagode in kosmulje. Redčimo plodove jablan in hrušk. V sušnem času namakamo. Oljke pred cvetenjem poškropimo proti oljčni muhi. Nastavljamo lahko tudi feromonske vabe.

Vinograd

Pri žlahtnih sortah opravljamo redna sistematična škropljenja proti peronospori vinske trte, pepelasti plesni in sivi grozdni plesni. Bodimo pozorni na rdečo sadno pršico, ki lahko napade tudi vinsko trto. V vinogradu poskrbimo za ustrezno zračnost trsov in optimalno (ne preveč bujno) rast.

Okrasni vrt

Rastline v juniju bujno rastejo. V tem obdobju veliko rastlin tudi cveti. Žal pa v tem obdobju tudi pleveli bujno rastejo. Le-ti nam predstavljajo konkurenco okrasnim rastlinam, zato jih odstranjujemo. Prav nič lepo ni videti, če je med okrasnimi rastlinami vse polno plevelov. Plevele lahko odstranimo fizično z okopavanjem in pletvijo, lahko pa v ta namen uporabimo herbicide.

Pogostemu pletju se lahko izognemo tako, da tla okrog rastlin prekrijemo z različnimi zastirkami. Uporabimo lahko lubje, lesne sekance, kamenje ali pa folijo proti plevelom. Najbolj naravno in estetsko deluje lubje. Tla, ki so prekrita z zastirko preprečujejo rast plevela, omejijo izhlapevanje vode iz tal, pa tudi gredica deluje naravno in lepo.

V tem mesecu ne smemo pozabiti na škropljenje vrtnic, če jih imamo na vrtu. Škropiti moramo proti pepelasti plesni, ušem in črni pegavosti. Vrtnicam po cvetenju poganjke skrajšamo za 2 do 3 liste oz. očesa.

V zadnjih nekaj  letih je pogosta bolezen na ameriškem kleku (Thuja occidentalis), ki povzroča rjavenje konic vejic. Da to bolezen preprečimo škropimo prvič v začetku junija, nato julija in še enkrat v avgustu s kontaktnimi fungicidi. Žive meje tako ostanejo še naprej bujno zelene.

Na cvetličnih gredah očistimo spomladi cvetoče vrste in naredimo prostor za poletne cvetlice. Spomladanske rastline povežemo v šope, tla pognojimo in rahlo prekopljemo. S tem je greda pripravljena na poletno cvetenje. Pognojimo tudi vrtnice. Rododendronom in azalejam odstranjujemo semenske nastavke, da bodo prihodnje leto bujnejše cveteli. Odcvetele trajnice izkopljemo in razdelimo. V tem času obrezujemo žive meje. Oblikovane žive meje obrezujemo konec meseca junija, ko se rast poganjkov ustavi. Visokim trajnicam postavimo oporo.

Trata v juniju

Travo redno kosimo in dognojujemo (pazimo, da koncentracija gnojila ni prevelika, sicer se pojavljajo ožgana mesta). Pri višjih temperaturah jo kosimo višje, da se zemlja ne izsuši prehitro. Z redno košnjo oblikujemo gosto in zdravo travno rušo, ki je gladka in prijetna za hojo. Kako pogosto kosimo, je odvisno od vrste travne mešanice, ki jo imamo posajeno, od vremena (v vlažnih in toplih dnevih kosimo pogosteje) in letnega časa. Poleti kosimo povprečno dvakrat na teden, le v sušnih obdobjih kosimo samo enkrat. Če kosimo premalo, se med travo pričnejo razraščati mahovi in pleveli, ki travo oslabijo. Na trati ne puščamo pokošene šope trav. Puščeni šopi nam lahko plesnijo.Če trato kosimo občasno in preveč v živo, se bo poskušala obrasti, to pa rastline preveč izčrpa in trata bo vedno slabotnejša. Velja pravilo, da pri vsaki košnji odkosimo samo tretjino listne mase.

Pod drevjem in grmovjem kosimo redkeje in višje. Če želimo imeti pisan travnik z marjeticami, bomo kosili na 10 cm višine.

Vrtno trato redno namakamo. Če se v sušnem vremenu zgornja plast zemlje strdi v trdo skorjo, moramo površino rahlo zrahljati. Tako bo voda lažje prodrla v notranjost in tudi korenine ne bodo prizadete. Namakamo zvečer ali zjutraj.

V sezoni trato redno gnojimo. V primeru, da trata postaja rumenkasta in slabotna, je to znak, da ji primanjkuje dušika, ki je najpomembnejše hranilo za rast trav. Najbolje je uporabiti že pripravljena gnojila. Večkrat ko kosimo, bolj moramo trato dognojevati, saj s košnjo odstranjujemo večino hranil, ki so že prisotna v rastlini. Odstranjujemo plevele, preden razvijejo seme in se razrastejo. Na majhnih površinah je najbolje, da to opravimo ročno.

Eurogarden vam želi veliko užitkov in lepih trenutkov.

V vrtnem centru Eurogarden,

Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.

Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si