Sprememba letnih časov poleg hladnejšega vremena s seboj prinese tudi dež, sneg in ostale otežene vremenske razmere. Posledično smo primorani razmisliti o zaščiti zunanjih lesnih površin, saj so zaradi konstantne izpostavljenosti vremenskim razmeram potrebne sprotne in redne zaščite. Les lahko zaščitimo na mnogo načinov, pri tem pa upoštevamo vrsto in barvo lesa, ter navsezadnje kakšne so naše želje glede izgleda končnega izdelka. Potrebno se je zavedati, da ni dovolj zgolj premaz lesa na določeno število let, temveč je ta les potrebno impregnirati s premazi in nato poskrbeti, da se ne sperejo oziroma jih ne poškodujejo ostali vremenski vplivi.

Preden se lotimo celotne zadeve, se je potrebno zavedati, da noben premaz ali zaščita za les ne bo pomagala, če le-ta ne bo nanešena pravilno in temeljito, to pa pomeni, da je najprej potrebno poskrbeti za globinsko impregnacijo lesa. Na ta način poskrbimo, da v les nikoli ne vdre vlaga, nastane plesen, lesna goba ali pa se pojavijo škodljivci, kar vodi v gnitje lesa in navsezadnje hitro propadanje. Podrobnejši pregled premaza se v grobem priporoča na vsaki dve leti, seveda pa tudi pogostejše pregledovanje ne škodi, saj tako hitreje odkrijemo napako in poskrbimo za dolgotrajno obstojnost lesa. Če nismo prepričani v to, ali je les potreben obnove premaza, lahko izvedemo preprost test, kjer na lesno površino nanesemo vodo, in nato opazujemo če ta voda pronica v les. To je pokazatelj predrtja barvnega filma, ki posledično več ne nudi zaščite. Dobra impregnacija lesa z zaščitnimi sredstvi je tako prvi in skoraj najpomembnejši korak, ki nam lahko v primeru kvalitetne izvedbe prihrani mnogo dela in stroškov.

Ko se odločamo za vrsto premaza, se moramo odločiti med premazi na vodni osnovi ali pa na osnovi organskega topila, temu sledi izbira lazurnega ali prekrivnega premaza. Pri izbire osnove je precej pogosto zmotno prepričanje, da so laki na osnovi organskih topil bolj učinkoviti. Ker je učinkovitost odvisna od smole, ki je v tem mediju raztopljena, je tu na mestu vprašanje o varnosti našega zdravja. Obe osnovi namreč ob nanosu izhlapita, zato je izbira vodne osnove vedno bolj pogosta, odlikuje pa jih tudi dejstvo, da se hitreje posušijo ob nanosu, sam nanos premaza pa je tudi precej lažji in omogoča lažje odstranjevanje v primerjavi z organskimi osnovami, kjer za njihovo odstranjevanje ponavadi potrebujemo močne kemikalije, ki lahko dražjio oči in poškodujejo sluznico ali kožo.

Lazurne premaze odlikuje dejstvo da so do neke mere ”prosojni”. To pomeni, da tvorijo tanjši sloj iz prosojnih lakov, ki omogočajo da se ohrani videz, barva in struktura lesa, kar je za mnoge lastnike dražjih vrst lesa precej pomembno. So značilno paraprepustni, kar pomeni, da lahko vlago, ki pride v les, oddajajo nazaj v okolje, to pa zagotavlja da se pri velikih temperaturnih nihanjih ne luščijo in ne pokajo. Obnova lazurnih lakov je sicer bolj pogosta od prekrivnih, je pa nanos precej lažji, saj površino zgolj obrusimo za boljši oprijem in lak ponovno nanesemo, ponavadi pa zadostujejo trije sloji.

Prekrivni laki zagotavljajo popolno pokrivanje lesa, so gostejši in ponavadi tvorijo debelejši sloj kot lazurni. Ker niso paraprepustni in les popolnoma ”zaprejo”, je pomembno, da poskrbimo za izjemno temeljit nanos prekrivnega laka. V primeru da tega ne izvedemo in se v celotni površini nahajo razpoke ali predeli kjer je lak slabo nanešen, bo vlaga prišla v les, vendar ven iz njega zaradi neprepustnosti več ne bo prišla in bo v lesu zastajala. To vodi v propadanje lesa in gnitje, s tem pa naredimo ogromno škodo, ki pomeni dodatno finančno breme.

Pred nakupom zaščitnih sredstev se moramo pozanimati katero vrsto lesa imamo, saj vsaka sorta lesa zahteva obnovo zaščitnih sredstev na različne časovne intervale glede na vrsto zaščitnega sredstva , ki smo ga izbrali. Navsezadnje je pomembno, da zaščito lesnih površin izvedemo dovolj zgodaj, ko zunanje temperature in razmere omogočajo enakomerno in hitro sušenje lakov in impregnacijskih sredstev, celoten proces pa moramo izpeljati temeljito in zelo natančno, saj nam kvalitetno izvedeno delo prihrani mnogo dela in skrbi, slabo izveden nanos pa te stroške še dodatno poveča.

Nekaj ponudnikov:

DECOLOR d.o.o. –  premazi za les… www.decolor.si

ARBO BARVE d.o.o. – premazi za les vseh zunanjih in notranjih površin… 040 299 770

ZORA DOMŽALE z.o.o. – premazi, lepila, orodja… www.zora.si

ŽIVEX trgovina v DOMŽALAH 01/292 79 80 in KRANJ 05/909 16 80 – različni premazi za les