Pri vsaki novogradnji ali večji prenovi, eventuelno pridemo do večne dileme izbire pravilnega sistema prezračevanja. Kot vemo, je tehnologija na tem področju precej napredovala, kar nam kot kupcem omogoča vedno novejše, bolj ekonomične in ekološke rešitve. Rekuperatorji zraka vsekakor spadajo v to kategorijo, saj združujejo inovativen način delovanja, hkrati pa nudijo odlične rezultate, katerih efekte lahko občutimo prav vsak dan.

Način delovanja

Rekuperatorji delujejo na principu dvosmerne izmenjave zraka v prostoru. Na sredini rekuperatorja je ponavadi medij, katerega naloga je da zbira toploto in mu pravimo tudi energijski izmenjevalec. Ponavadi to vlogo opravljajo keramični izmenjevalci, ki jih odlikujejo odlične prevodne lastnosti. Dvosmerna izmenjava omogoča, da se v prvem ciklu izmenjav, topel zrak izpiha iz prostora. Tekom tega procesa, se vsa toplota shrani v dotičnem keramičnem izmenjevalcu, ki zadrži vso to toploto. Zrak iz prostora se tako izpiha iz objekta, nato pa sledi ciklel ”vpihavanja” zraka, kjer le-ta potuje preko rekuperatorja in se pred vstopom v objekt ogreje s pomočjo že prej omenjenega keramičnega zbiralca toplote. Rekuperator deluje neprekinjeno in omogoča izjemen energijski izkoristek.

Način montaže.
Omogoča enostavno in učinkovito prezračevanje ločenih prostorov, prav tako pa stanovanjskih in poslovnih objektov. Poznamo lokalne in centralne rekuperatorje, namen prvih pa je prezračevanje posameznih prostorov in so posledično tudi manjše velikosti. Centralni rekuperatorji služijo rekuperaciji celotnega objekta, hkrati pa za razliko od lokalnega sistema omogočajo nočno hlajenje prostorov poleti in pozimi uporabo predgrelca, ki odtaljuje kondenzat. Centralni imajo tako znatno višji izkoristek toplotne energije, kar se bo močno poznalo na mesečnih stroških.

Torej, če kogar zgornje lastnosti niso prepričale, lahko celotno zadevo pogledamo iz druge plati. V zimskih časih, kjer so temperature nizke in ogrevalna sezona na višku, pogosto naletimo na površinsko kondenzacijo vodne pare in posledično seveda plesen. Vsekakor je to pri bolje izoliranih objektih bolj pogost pojav, dodatni vplivi kot neprimerno prezračevanje in prekomerno obremenjevanje prostorov z vlago, pa k celotni situaciji dodajo svoje. Ta vlaga sčasoma uniči pohištvo, okenske okvirje, na stenah nastane strupena in posledično škodljiva plesen, škoda pa je ponavadi narejena preden jo dejansko opazimo. Rekuperatorji ponujajo odlično rešitev tega problema, saj omogočajo konstanto kakovost zraka in odstranjevanje nezaželjene dodatne vlage. Tako poskrbimo za prijetno ozračje, hkrati pa si na dolgi rok prihranimo premnoge stroške, ki nastanejo kot posledica škode, ki jo vlaga povzroči. Sistem ohranjanja energije tako skrbi, da kljub konstantnemu zračenju, temperatura prostora ostane nespremenjena, brez dodatnih povečanj vaših stroškov ogrevanja. Če v to enačbo vštejemo ekološke aspekte, ki jih rekuperatorji ponujajo in pri določenih dobaviteljih omogočajo dodatno mero subvencij pri vgradnji, dobimo izjemen izdelek, ki bi moral biti prisoten prav v vsaki novogradnji.

Ponudniki:
–          LUNOS d.o.o. – modro prezračevanje z zeleno prihodnostjo… www.lunos.si
–          DULC d.o.o. – brezplačno ogrevanje in prezračevanje… www.dulc.si
–          KLIMINSTAL d.o.o. – klimatizacija in prezračevanje… www.kliminstal.com
–          ERKON SISTEMI d.o.o. – klime, toplot. Črpalke, prezračevanje… www.prezračevanje.netwww.ohladise.si
–          EUROSTIL ANDREJ REMIH s.p. – centralno prezračevanje z rekuperacijo, dezinfekcija prostorov in plesni… www.eurostil.si
–          KLI-PE RIHARD PESKAR s.p. – prezračevanje… 041 729 776