Izolacija je vsekakor izjemno pomemben del gradnje, pa naj se gre za novogradnjo ali zgolj adaptacijo, pomembno je, da izberemo optimalno, saj lahko pravilna izbira izolacije močno dvigne kakovost bivanja v vašem domovanju. Sicer je na ta izraz po vsej verjetnosti že naletel vsak od vas, vendar pogosto pride do nerazumevanja vseh vlog, ki jih izolacija opravlja in pomembnosti le-teh.

Torej, kakšna je točna vloga izolacije?

Za začetek je pomembno poudariti, da obstaja več različnih vrst izolacije. Poznamo hidroizolacijo, toplotno in zvočno izolacijo, vsaka pa služi točno določenemu namenu. Njihov namen je varovanje objekta pred vsakršnimi vremenskimi vplivi, tvorjenje zvočne bariere in preprečevanje zadrževanje vlage v prostoru. Kvalitetna toplotna izolacija pozimi poskrbi za precej nižje stroške ogrevanja, ki so posledica bolj učinkovitega zadrževanja toplote, hkrati pa poleti prepreči vdiranje toplote, ter nam tako ponovno prihrani energetske stroške klimatskih naprav (če jih imamo), v primeru da jih nimamo, pa nam v poletni vročini omogoči hladnejše ozračje in veliko prijetnejše temperature notranjih prostorov, saj preprečuje vdiranje toplote iz okolice. Če živite v bolj hrupnem predelu mesta ali ob cesti z gostejšim prometom, potem bo kvalitetna zvočna izolacija precej opazna nadgradnja vašega bivališča. Zaupajte nam, da se bo vrednost dobro zvočno izoliranega doma precej hitro poznala. Navsezadnje nam ostane še hidroizolacija, katere ime nam že pove, da je njena vloga zadrževanje vlage. Starejše stavbe, ki imajo slabo narejeno izolacijo oz. je potrebna obnove, imajo pogosto probleme z nastajanjem plesni po stenah. To uniči barvo, je zdravju škodljivo, in poleg vsega zahteva dodatno delo, ko je potrebno to plesen uničiti in nato steno ponovno prebarvati, dejstvo pa je, da brez obnovljene izolacije tega problema ne moremo odpraviti, temveč je vse ostalo zgolj začasna rešitev. Izolacija tako opravlja več vlog, vsem pa je skupno to, da bo brez uporabe kvalitetnih materialov, te opravljala precej slabo.

Materiali, uporabljeni za izdelavo izolacije:

Za začetek je pametno povedati, da materiali uporabljeni za toplotno izolacijo, ponavadi opravljajo tudi vlogo zvočne izolacije, v kombinaciji s talnimi pohodnimi ploščami in kvalitetno izoliranim stropom. Zelo pogosto uporabljeni materiali so tako plošče iz stiropora (ki jih odlikuje predvsem nizka cena in preprosta montaža), plošče iz poliuretana in mineralna ter steklena volna, prav tako pa se zaradi povpraševanja po bolj ekoloških materialih uporablja tudi pluta, lesna in kokosova vlakna, celulozni kosmiči, lan, bombaž in industrijska konoplja, katere širok spekter uporabe še raziskujejo. Seveda se različni materiali razlikujejo v toplotni prehodnosti, zato je pametno, da se predhodno pozanimamo o fizičnih lastnostih posameznih materialov, in nato izbiro prilagodimo svojim potrebam in zahtevam. Pametno je, da se pozanimamo tudi o tem, kje se določene materiale uporablja, če so mogoče škodljivi za naše zdravje in seveda o tem, kakšna je gorljivost materialov, saj lahko vnetljiva izolacija ob požaru povzroči ogromno materialno škodo.

Priljubljena izbira obrtnikov in seveda naročnikov, sta že zgoraj omenjena mineralna in steklena volna, ki se zelo pogosto pojavljata tudi pod imenom ”Knauf insulation”, zato je primerno da jima namenimo malo več pozornosti. Odlikuje ju dejstvo, da sta oba materiala praktično negorljiva, saj je tališče vlaken nad 500°C, prav tako pa imata odlične izolativne lastnosti. To pomeni, da ju uvrščamo v razred negorljivosti A1. Kot nam že ime pove, ne gre za enaka materiala, saj se razlikujeta v načinu izdelave in določenih lastnostih.

Kameno volno pridobijo iz bazalta in diabaza, ki se ju raztali v peči pri temperaturi 1600°C. Staljeni zmesi nato dodajo vezivo, ki ji poveča trdnost, na koncu pa se celotno zadevo impregnira s sredstvom, ki zadržuje vlago. Stekleno volno pridobimo s podobnim postopkom, le da gre pri slednji za taljenje mešanice kremenčevega peska in recikliranega stekla, ki jih utrdijo z vezivom in v rotorju oblikujejo v vlakna.

Zaradi različnih procesov izdelave in uporabljenih materialov, se zgoraj omenjeni volni razlikujeta v toplotni prevodnosti in požarni odpornosti. Kamena volna ima tako večjo gostoto, kar vpliva na toplotno-izolativne lastnosti, sposobnost zadrževanja vlage in prevodnost. Najbolj optimalna gostota kamene volne je med 50 in 80 kg/m³, njena prevodnost pa je v tem primeru med 0,035 in 0,040 W/mK. Steklena volna deluje po malce drugačnem principu, saj previsoka gostota dejansko omogoča večjo toplotno izgubo. Ponavadi se uporablja steklena volna z gostoto med 10 in 100 kg/m³, ki ima toplotno prevodnost med 0,045 in 0,032 W/mK.

Oba materiala sta za zdravje neškodljiva, vsekakor pa se priporoča določena mera previdnosti, ko s temi materiali rokujemo ob vgrajevanju, saj lahko mikrodelci dražijo kožo in oči. Kameno volno dobimo v obliki plošč, medtem ko stekleno volno kupimo v zvitkih in jo odlikuje tudi dejstvo, da ni nevarnosti, da bi material med prevozom mehansko poškodovali, saj je stisljiv in upogljiv. Na trgu je mnogo ponudnikov kvalitetne volne, zato priporočamo, da si pri izbiri le-te vzamete čas in dobro pregledate celotno ponudbo.

Če ste pristaši naravnih in okolju bolj prijaznih materialov, potem je vsekakor na mestu, da omenimo celulozno izolacija. Ta naravi prijazen produkt je v osnovi narejen iz zmletega časopisnega papirja oz. belega papirja z dodatkom borove soli. Zaradi svojih fizičnih lastnosti in dejstva, da je v osnovi iz istega materiala kakor les, ima tudi lesu podobne izolativne lastnosti. To pomeni, da dobro učinkuje v poletnem in zimskem času, saj lahko oddaja in sprejema vlago a si s tem ne zmanjša izolativnih sposobnosti, navlaži pa se lahko tudi do 40% in hkrati še vedno obdrži vse svoje lastnosti. Zaradi tega lahko močno podaljša življensko dobo vašega objekta in efektivno zavaruje lesene konstrukcije. Lahko bi rekli, da poleg odličnih izolativnih lastnosti, ki omogočajo nemoteno prehajanje vlage poskrbi za kvalitetno ozračje v domu, hkrati pa ne predstavlja bremena za okolje. Na ta način lahko poskrbimo za efektivno zaščito, hkrati pa omogočamo bolj čisto prihodnost, zato je precej razumljivo, da je celulozna izolacija precej pogosta izbira.

Vrste izolacije je tako veliko, pomembno pa je, da vrsto izolacije prilagajamo objektu. Torej, jasno si moramo zastaviti kakšno vlogo opravlja naš objekt, in posledično kake vrste izolacije potrebujemo. Če se nahajamo na požarnem območju, potem je pametno, da se odločimo za negorljive materiale, če smo na deževnih območjih kjer je ogromno vlage, potem je pametno da poskrbimo za kvalitetno hidroizolacijo. Seveda se priporoča, da je pri kakršnemkoli objektu izolacija narejena čimbolj kvalitetno, in pokriva vse spektre uporabe, vendar je dejstvo, da zna biti to večje finančno breme in je seveda pametno, da si prilagodimo želje glede na potrebe. S pravilnim pristopom si lahko zagotovimo optimalno izolacijo, ki nam bo s svojo kvalitetno izdelavo še dolgo risala nasmeh na obrazu in prihranila mnogo stroškov.

NATURA PRODUKT d.o.o. – Trensisol toplotna celulozna izolacija… www.naturaprodukt.si

IZOLACIJSKA DELA MATJAŽ PREZL s.p. – hidroizolacije, toplotne izolacije… GSM: 041 203 665

AGP d.o.o. – izolacija mansard, suhomontažna dela… GSM: 041 629 727 

TECTUM-R d.o.o. – toplotne izolacije, hidroizolacije ravnih streh… GSM: 041 771 801

SUMONT d.o.o. – vgradnja celulozne izolacije… www.sumont.si

MONTGAL d.o.o. – izdelava spuščenih stropov, izolacije… www.montgal.si

GE HABIČ d.o.o. – fasaderstvo , slikopleskarstvo, vgradnja izolacije… www.habic.si

PROMOBILE d.o.o. – ekološka gradnja, toplotne zvočne in protipožarne izolacije… www.promobile.si

BELFAS d.o.o. – fasaderstvo in vgradnja toplotne izolacije… www.belfas.si

MAREX d.o.o. – toplotne izolacije… www.marex.si