S toplotno izolacijo objekta zmanjšamo toplotne izgube med ogrevalno sezono za več kot tretjino, zato naj bo toplotnoizolacijski material kakovosten in pravilno vgrajen. Debelina izolacije je odvisna od vrste izolacijskega materiala.

Za toplotno izolacijo zunanjih sten in ostrešja se najpogosteje uporabljajo kamena volna, steklena volna, poliuretanska pena, ekspandirani in ekstrudiran polistiren, vedno več pa so v uporabi tudi ekološki izolacijski materiali iz obnovljivih virov.

Nasveti za izolacijo zunanjih sten

Zaščito nosilne konstrukcije pred vremenskimi vplivi dosežete z vgradnjo toplotne zaščite na zunanji strani stene, saj je vgradnja na notranjo stran objekta lahko iz različnih razlogov težavna.

Če želite ustrezno preprečiti nabiranje vlage v izolacijskem materialu, je najboljša rešitev sistem izolacije s parno oviro, ki mora biti natančno in pravilno nameščena. Vgradnja izolacije s parno zaporo se priporoča v zunanje stene kleti in drugih prostorov z visoko stopnjo vlažnosti, saj tako preprečite razpadanje konstrukcije zaradi vlage in odpravite težave s plesnijo.

Izolacija ostrešja

Enako pomembna je tudi izolacija ostrešja, še posebej, če podstrešni prostor uporabljate za bivanje. Toplotnim izgubam se izognete tudi s kakovostno vgrajenimi strešnimi okni (ali frčado), ki jih je treba izvesti s parno zaporo na spodnji strani. Za večjo požarno varnost je priporočljiva uporaba negorljivih izolacijskih materialov.

Več koristnih informacij o najprimernejših materialih za izolacijo objekta pa preberite na tej povezavi.

Ponudniki izolacijskih materialov:

NATURAPRODUKT d.o.o. – celulozna izolacija, agepan flex,fasadne plošče in ometi, parne ovire, materiali za tesnenje…www.naturaprodukt.si
PROMOBILE d.o.o. – kompletna prenova mansarde v energijsko varčen dom (trendisol izolacija)…www.promobile.si