Vloge senčil po vsej verjetnosti ne potrebujemo dodatno razlagati. Zagotavljanje sence in zaščite pred soncem, ki lahko v vročih poletnih dneh marsikomu precej olajša bivanje je tako ena od glavnih nalog senčil. Seveda so senčila namenjena tudi ohranjanju vaše zasebnosti doma ali pa na delovnem mestu, vsem pa je skupno, da je potrebno izbrati primerne za naše specifične potrebe. Pa se poglobimo.

VSE SE ZAČNE PRI ZUNANJIH SENČILIH

Za začetek lahko povemo, da se zunanja in notranja senčila zelo razlikujejo po svoji osnovni funkciji oz. načinu delovanja. Izjemno pomembno je, da se zavedamo, da je zunanja senčila vedno potrebno kombinirati z notranjimi, brez izjeme. Kaj točno mislimo s tem? Zunanja senčila so namenjena predvsem zaščiti pred soncem in vročino, kar bi zgolj z notranjimi senčili težko dosegli. Načeloma pri zunanjih senčilih ni tako velike diverzitete produktov, saj morajo zunanja senčila v osnovi zasenčiti čim večjo površino in prepuščati čim manj svetlobe. Princip je dokaj preprost kajne… kakšna je torej rešitev?

Večina med nas po vsej verjetnosti pozna tende oz. markize, ki so ponavadi najpogostejša oblika zunanjega senčila. Za vse tiste, ki jim ta vrsta senčila še ni znana, pa lahko povemo, da gre v osnovi za neke vrste streho, ki jo s pomočjo mehanizma odpremo oz. odvijemo in nato po želji zapremo. Odlikuje jih dejstvo, da je montaža možna na skoraj katerokoli površino, saj jih lahko pritrdimo na strop ali steno, hkrati pa s svojim praktičnim designom zavzemajo zelo malo prostora. Načeloma razlikujemo med klasičnimi tendami, tendami za zimski vrt in kupolastimi tendami, slednje pa so v uporabi predvsem za senčenje vhodov, okenskih odprtin in izložb. Obstaja mnogo barvnih kombinacij in odtenkov tend, kar omogoča, da si priskrbimo tako, ki dopolnjuje celostno podobo našega bivališča.  V primeru, da nismo pristaši zložljivih tend, si lahko omislimo pergolo. V osnovi gre za trdno in nepremično konstrukcijo iz lesa, aluminija ali jekla, ki ima po robovih strehe speljana vodila, na katera je vpeto naše senčilo. So odličen kompromis med pokrito in nepokrito teraso, saj lahko sproti prilagajamo količino svetlobe, njeno smer in prezračevanje, zaradi inovativnega sistema delovanja pa omogočajo neomejeno personalizacijo, poleg vsega pa nudijo izjemno estetičen dodatek vašemu domovanju.

Ko omenjamo zunanja senčila, gremo težko mimo zunanjih rolet in žaluzij. Kot njihove notranje različice, so precej pogosta izbira kupcev, saj jih odlikuje odlična zvočna in toplota izolacija, možnost popolne zatemnitve prostora, hkrati pa ponujajo dodatno zaščito za vaše domovanje, saj imajo vgrajene zaščite proti nasilnemu dvigu rolete.  Ponavadi se za izdelavo uporablja PVC, prav tako pa se lahko odločamo med roletami, ki jih dvigujemo in spuščamo ročno in roletami na elektromotor. Zunanje žaluzije sicer delujejo na podoben princip, saj jih namestimo na zunanji del okna, razlikujejo pa se predvsem v tem, da senčijo tudi ko so okna le-ta odprta in omogočajo do 85% zatemnitev. So modernega izgleda, namešča pa se jih na poslovne zgradbe, šole ali pa domovanja, saj jih odlikuje dolga življenjska doba, moderen izgled, enostavna uporaba in enostavno vzdrževanje.

Zunanja senčila tako uspešno zaščitijo naše domovanje pred sončnimi žarki, kar pa ne pomeni da so notranja neuporabna.

NOTRANJA SENČILA NAJ DOPOLNEJO ZUNANJA V POPOLNO CELOTO

Notranjih senčil je na voljo precej več. Uporablja se jih za različne namene, v poslovnih prostorih, šolah, domovih itd.  Razlikujejo se v načinu delovanja, vrsti uporabljenih materialov in ceni. Kje torej začeti?

Lahko bi rekli, da je notranji rolo eno od klasičnih notranjih senčil, ki je zaradi svoje uporabnosti in videza že dolgo v uporabi. Odlikuje ga dejstvo, da obstaja mnogo različnih verzij roloja, kot so klasični prostoviseči, dvojni, gubani rolo ali pa rolo v kaseti, vrsta, ki jo izberemo pa je tako prepuščena našim osebnim preferencam in zahtevam. Možna je izbira vzorcev po lastnih željah, kar nam omogoči, da jih prilagodimo vsem prostorom, saj so zelo atraktivnega videza. Vzdrževanje je preprosto in nezahtevno, njegove karakteristike pa omogočajo montažo v vse možne prostore, kar ga naredi idealno in praktično rešitev za vsak dom, saj poleg senčenja tudi dobro odbija svetlobo in hladi naše domovanje.

Prav tako pogosto uporabljene in precej priljubljene so notranje žaluzije. Odlikuje jih atraktivna cena in dejstvo, da so univerzalno senčilo za mnogo domov. Vgradnja je možna v različne dimenzije oken, izbiramo pa lahko med mnogo različnimi žaluzijami, ki se razlikujejo v materialih iz katerih so narejene ( les, kovina, plastika), načinih regulacije svetlobe, barvnih vzorcih in velikosti. Vsekakor je žaluzija pametna izbira za tiste, ki želijo senčilo namestiti sami brez kakih večjih zapletov, prav tako pa zahtevajo minimalno vzdrževanje. Žaluzije so tako odlična rešitev, s katero lahko izrazite svoj osebni stil in hkrati dosežete eleganco prostora, vsekakor pa ni zanemarljivo, da tudi omogočajo skoraj popolno zatemnitev prostora.

Na tej točki ne smemo spregledati lamelnih zaves. Kaj točno so to? Torej, to so vertikalno obešeni tekstilni trakovi, katerih uporaba je bila na začetku pogosta predvsem v poslovnih prostorih, a so zaradi svoje preproste uporabe in elegantnega videza vedno bolj pogosta izbira za stanovanjske objekte.  Nabor materialov je širok, s pravilno izbiro tkanine pa lahko večje steklene površine elegantno povežemo s celotnim prostorom in poskrbimo za celostni videz prostora. Tkanine so obdelane z različnimi premazi (antibakterijski, antistatični..), kar poskrbi, da je nabiranje prahu minimalno. Vgradnja je možna v okna nekonvencionalnih oblik, odlikuje pa jih preprosta uporaba ter različni načini reguliranja svetlobe in ročnega odpiranja.

Ker je bilo govora o lamelnih zavesah, bi težko izpustili panelne zavese.Te so na videz podobne zgoraj opisanim lamelnim zavesam, a je potrebno izpostaviti dejstvo, da so pri panelnih trakovi veliko širši. Namenjene so zasenčevanju predvsem srednjih in večjih steklenih površin, posledično jih pogosto najdem v poslovnih zgradbah, kjer se vedno izkažejo kot idealna rešitev. Panelne zavese so vpete v sistem vodil, s katerimi preprosto reguliramo svetlobo. Vzdrževanje je izjemno lahko, saj lahko menjamo posamezne panele, premazane pa so z antistatičnimi premazi, kar poskrbi za minimalno nabiranje prahu. So lep dekorativni dodatek, ki vedno pritegne poglede, saj so elegantne in prefinjene, brez problema pa jih tudi uporabimo za razdelitev prostora. Njihove linije vedno poskrbijo za moderen izgled, možno pa jih je kombinirati z ostalimi senčili, kar jim doda večjo vrednost.

IN ŠE ALTERNATIVE

Če ne želimo klasičnih notranjih senčil, pa vseeno želimo uporabnost le-teh, je mlečno steklo odlična izbira. Zaradi manjše prosojnosti je vedno bolj pogosta izbira za spalnice in kopalnice, saj omogoča delno zatemnitev, hkrati pa še vedno prepušča dovolj svetlobe da prostor ostaja osvetljen. Odlično se odreže pri zadrževanju svetlobe, saj zadrži določene količine sončnih žarkov, kar se seveda pozna pri temperaturi prostora, hkrati pa poskrbi da vaš parket dlje ohrani svojo barvo. Mogoče je naročiti steklo s po meri izdelanimi vzorci, kar da prostoru kreativno in osebno noto, različno zatemnjeno steklo pa poskrbi, da se za prav vsakega najde unikatna rešitev, saj je možnosti neskončno.

Za tiste malo manj drzne pa so na tržišču različne folije v vseh mogočih vzorcih, katere odrežemo po meri in jih nato nalepimo na okno. Folije odlikuje to, da jih lahko kadarkoli zamenjamo in tako prostoru v trenutku spremenimo videz, saj jih najdemo v vseh poljubnih barvah, oblikah in grafikah.

…..IN ZA KONEC ŠE PLISE ZAVESE

Lahko bi reki, da so idealna rešitev za strešna okna in zimske vrtove. To notranje senčilo je narejeno iz zgubane tkanine, ki se zloži kot harmonika, vgradi pa se direktno v okno. Primerne so za vse oblike oken, njihova izdelava pa poskrbi, da ne pride do svetlobnih rež. So izjemno dizajnersko oblikovane, različni načini odpiranja in zapiranja pa omogočajo da prostor priredimo svojemu počutju, saj jih lahko odpiramo od spodaj navzgor, kar omogoča vidni stik z zunanjostjo, hkrati pa zakriva pogled v notranjost in tako ohranja intimo našega doma.  Nabor platna je izjemno širok in tako poskrbi za videz topline in elegance, saj jih lahko kombiniramo prav z vsakim prostorom in pohištvom. Odločimo se lahko tudi za material, ki odbija svetlobo in tako poskrbi da se naš prostor ne pregreva. Kot večina modernih senčil iz tkanin, je tudi ta antistatično obdelana, možno pa je tudi ročno pranje.

Kot vidimo, je izbire ogromno. Senčila prihajajo v vseh oblikah, izvedbah, različicah in velikostih. Priporočljivo je, da pred nakupom temeljito razmislimo o naših potrebah in zahtevah. Vsekakor pa sodobna senčila dokazujejo, da poleg kvalitetnega senčenja vaših prostorov, lahko nudijo tudi elegantno rešitev, ki vam omogoča, da prebivališču dodate osebni pečat in izkoristite dekorativni potencial tega elementa.

Oglejte si nekaj ponudnikov senčil:

OMBRA d.o.o. – bioklimatske pergole… www.ombra.si
ROLETARSTVO KAROL ŠTUKLEK s.p. – notranje in zunanje žaluzije, senčila, lamelne zavese, roloji… www.stuklek.si
CASEM d.o.o. – montaža in servis senčil, plise zavese, rolete, roloji, žaluzije, komarniki, tende-markize… www.casem.si
LAN d.o.o. – zavese, notranja senčila, rolo, plise, lamelne zavese… www.lan-doo.si
MILMAR d.o.o. – lesene notranje žaluzije… www.zastri.si
SM SEČILA – največji izbor notranjih senčil po meri… www.sm-sencila.com
PVC MARKUS – rolete, žaluzije… www.pvc-markus.si
BKM d.o.o. – senčila, žaluzije, tende, komarniki… www.bkm.si
BERLIC d.o.o. – izdelava, dobava in montaža tend-markiz, menjava platen… www.tende-berlic.com
SENČILA KLANDER TOMAŽ s.p. – izdelava, montaža in popravila rolet, žaluzij, komarnikov, rolojev… www.sencila-klander.si
TENDE ZEUS, Brane Zdešar s.p. – tende-markize, žaluzije, rolete, lamelne in plise zavese, platna… www.tendezeus.com
AKROL TOMAŽ KOSEC s.p. – rolete, žaluzije… www.akrol.si
ROLSOS – ROBERT BRODNIK s.p. – prodaja in servis senčil… plise senčila, screen senčila… www.rolsos.si
SENČILA KOPRIVNIK – KOPRIVNIK ANDREJA s.p. – izdelava, montaža in servis žaluzij… www.koprivnik-sp.si
KALCER d.o.o. – senčila za strešna okna… www.trgovina-kalcer.si
ASMONT ANDREJ SAJOVIC s.p. – senčila, roloji, komarniki, žaluzije, polkna, pliseji… www.okna-asmont.si
PRIBA OKNA d.o.o. – rolete, žaluzije, senčila, komarniki… www.priba-okna.si
GTR-AL d.o.o. – alu polkna, roloji… www.gtr-al.si
NAITORS d.o.o. – senčila… www.naitors.si
SISTEMI SENČIL LANGUS d.o.o. – Woundwo sečila, vrhunske kasetne markize… www.sistemi-langus.si