Senčila postajajo vedno bolj pomemben element pri načrtovanju bivanjskih in delovnih prostorov. Niso več le dekoracija ampak zaščita pred poletno vročino in zimskim mrazom. Delijo se na : notranja senčila, ki so zatemnitvenega in dekorativnega (poleg zaščite pred uhajanjem toplote pozimi) značaja in zunanja senčila kot zaščita proti vročini.

Pester izbor barv in kombinacij notranjih senčil omogoča različne efekte v prostoru, zato jih izbiramo glede na učinek, ki ga želimo doseči v le tem. Za spalnice in otroške sobe je najprimernejše siesta senčilo, ki naredi v prostoru popolno temo – na zunanji strani je metalizirano, tako da odbija sončne žarke.
Z njegovo uporabo se pozimi na strešnem oknu izboljša toplotna izolativnost okna za 20%. To pomeni, da so toplotne izgube na strešnem oknu, z uporabo siesta senčila precej manjše.

Plise senčilo je primerno za dnevne sobe in delovni kotiček. Prostor je delno zasenčen, tako da se z gubami senčila ustvari prijeten ambient razpršene svetlobe, ki hkrati tudi preprečuje bleščanje. Roloji nudijo v prostoru podoben učinek, vendar imajo videz enotne ploskve. Žaluzija je primerna za prostore, kjer je potrebna usmerjena svetloba, kot so kuhinja in atelje. Poleg tega, da se žaluzija premika po stranskih vodilih gor in dol, se z uravnavanjem lamel lahko kontrolira tudi vpadni kot sončnih žarkov.

Senčila pa niso le dekorativnega značaja. Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 70% sončne svetlobe in hkrati prepušča dovolj svetlobe v prostor. Njegova prednost pred roleto je v tem, da v najhujši vročini med dvanajsto in drugo uro, je prostor še vedno osvetljen. Zunanja roleta prostor popolnoma zatemni, vendar nudi učinkovitejšo zaščito pred vročino. Izboljša toplotno in zvočno izolativnost, ter predstavlja dodatno zaščito za prostore in samo strešno okno predvsem v poletnih nevihtah s točo.

Za konec naj povemo, da je senčila možno upravljati ročno, na električni pogon ali solarni. Prednost je v tem, da lahko nastavimo čas odpiranja in zapiranja senčila, kar na primer pomeni, da nas zjutraj namesto budilke zbudi sončna svetloba saj se senčilo avtomatsko odpre ob nastavljeni uri. Prednost solarnega pogona pa je še v namestitvi, saj ne potrebujete električnega kabla ob strešnem oknu in tudi ne električne energije za delovanje.

Katja Ličen Pajenk

Za spalnice in otroške sobe je najprimernejše siesta senčilo, ki naredi v prostoru popolno temo.

 

Plise senčilo je primerno za dnevne sobe in delovni kotiček. Prostor je delno zasenčen, tako da se z gubami senčila ustvari prijeten ambient razpršene svetlobe, ki hkrati tudi preprečuje bleščanje.

 

Zunanja roleta nudi popolno udobje. Poleg senčenja ščiti prostor pred hrupom in samo okno pred udarci in vremenskimi vplivi. Tudi pred točo.

 

Zunanje mrežasto senčilo zaustavi do 80% sončne toplote in preprečuje, da bi se prostori poleti pregrevali.

 

Pri žaluziji za strešno okno je pomembno, da za njeno upravljanje ne potrebujete vrvice. Le-ta bi namreč visela v prostor in ovirala gibanje pod oknom. Najprimernejše je, da se žaluzija lahko premika s spodnjo prečko, lamele pa uravnavajo z drsnikom.

 

Več o strešnih oknih in senčilih si lahko ogledate na www. velux.si