Po prvem rezu in vezanju vinske trte nas v vinogradu čakajo še druga spomladanska opravila, kot so sajenje novih sadik, postavitev ali utrditev opore, prekopavanje, škropljenje proti boleznim in drugi ukrepi za boljšo rast trte.

Dnevi do brstenja popkov so šteti, zato pravočasno in ob pravem vremenu v vinogradu postorite vse, kar praktično zakoliči celo vinogradniško sezono. V kolikor prvi rez in vezanje vinske trte še niste opravili, je zdaj zadnji čas, da to storite. Z obrezovanjem namreč uravnavamo razmerje med količino pridelka in obremenjenostjo trte, zato to strokovno zahtevno opravilo v veliki meri določa, kakšen bo končni pridelek v začetku jeseni.

Najbolj rodni del trte je les, ki zraste v enem letu, imenovan rozga, ki naj bo dolžine 1 metra. Še posebej pri enoletnem lesu pazite, da trto poševno odrežete od 1 do 2 centimetra nad očesom, za kar uporabite dobro nabrušene škarje. Reznik, to je po obrezovanju preostali del mladike, ki ima od 2 do 4 očesa; šparon pa je daljši del trte, ki ima običajno sedem ali več očes; medtem ko ima tako imenovani čep po rezu le eno oko. Vinogradniki najbolj priporočajo en šparon in en reznik, možne so tudi druge kombinacije, kar je med drugim odvisno tudi od same sorte trte in njene starosti.

Sajenje novih sadik

V aprilu je tudi čas za sajenje novih sadik. Zemljo moramo na mestu, kjer bo rasla nova trta, najprej dobro prekopati do globine 1 metra — sadilna jama pa naj bo globoka 40 centimetrov, ravno tolikšen naj bo njen premer. Na sredini jame oblikujte kupček iz prsti in komposta, na katerega postavite cepljenko, ki ste jo prej en ali dva dni namakali v vodi. Korenine sadike lepo razporedite na vse strani in jih rahlo prekrijte s prstjo, pri čemer pazite, da cepljeno mesto gleda iz zemlje ven vsaj 2 do 5 cm. Poleg naravnega gnojenja s hlevskim gnojem ali kompostom, v na pol zasuto jamo dodajte tudi mešanico organskih in mineralnih gnojil.

Razdalja med posameznimi sadikami v vrsti naj bo 1 meter, če želite ustvariti brajdo, je ta razdalja lahko manjša. Po potrebi je treba izvesti tudi škropljenje proti pršicam ter drugim škodljivcem in boleznim, ki rade napadajo mlade brste. Za brajde so zato najboljše odporne jedilne sorte vinskih trt z bujno rastjo, ki ne zahtevajo rednega škropljenja, kot so julijski muškat (matilde), rdeča in bela žlahtnina; ali odporne okrasne sorte, ustvarjene s križanjem žlahtne sorte in divje trte. Za obdelovanje zemlje v vinogradu pa so še posebej praktični prekopalniki, ki zemljo dobro prerahljajo in izboljšajo njeno zračnost.

Ponudniki vrtnega orodja in vinogradniške opreme:

SEP d.o.o. – škropilnice…www.sep.si

VILLAGER d.o.o. – vrtno orodje…www.villager.si
EUROGARDEN d.o.o. – vrtna oprema, orodje, sadike…www.eurogarden.si
TOTUM d.o.o. – orodje, škropilne naprave, prekopalniki…www.totum.si