Julij je tudi v Eurogardnu prvi pravi poletni mesec. To je čas, ko marsikdo zapusti svoje domovanje in se odpravi na dopust. Če hočemo v poletnem času imeti lep vrt, moramo tudi v mesecu juliju zanj pravilno skrbeti. Prvo in najpomembnejše opravilo v poletnih mesecih je zalivanje.

Zelenjavni vrt

V zelenjavnem vrtu pobiramo vse vrtnine, ki dozorijo v tem času. Med njimi so tudi kumare, ki jih pobiramo mlade in zjutraj, sicer rade zagrenijo. Konec meseca začnemo saditi in sejati kitajsko zelje, cvetačo, kolerabo, zimski por, ohrovt, brstični ohrovt, zelje, endivijo, cikorijo, pozni radič, repo in druge vrtnine, ki jih bomo pobirali jeseni ali pozimi. Zaradi lažjega zorenja ne gnojimo z dušičnimi gnojili, ampak uporabimo taka, ki imajo večjo vsebnost fosforja in kalija. Sladko koruzo pognojimo in okopljemo. Storže oberemo, ko se laski obarvajo v rjavo barvo. Nizki fižol lahko sadimo do sredine meseca. Obiramo jagode.

V poletnih mesecih v zelenjavnem vrtu vse bujno raste, okusni pridelki pa nam bogatijo poletni jedilnik. Nekatere gredice bodo kmalu prazne, zato pomislimo, kaj bomo nanje posejali ali posadili, saj neobdelana tla hitreje preraste plevel, škodujejo pa jim tudi kratkotrajni močni nalivi in poletna pripeka. Konec julija lahko še vedno sejemo kitajsko zelje na grede, kjer smo pobrali zgodnji krompir, korenček, stročji fižol ali grah. Predvsem lepo bo uspevalo v topli jeseni. Listna rebra blitve in peclje pripravljamo kot šparglje, listi pa so s krompirjem tudi nepogrešljiv dodatek ribjim jedem. Na prazne gredice lahko posejemo tudi rastline za zeleno gnojenje, na primer facelijo ali belo gorjušico.

Te rastline hitro in bujno rastejo in razvijejo obilno zeleno maso, ki varuje tla pred poletnimi nalivi in sušo. Zelenje po šestih tednih pokosimo in zakopljemo v tla ter jih s tem obogatimo. S tem pripravimo gredo za sejanje zimske zelenjave v jeseni. Na sončno gredico sejemo v juliju sladki komarček, z močno odebeljenimi mesnatimi listnimi peclji, imenovanimi glava. Pridelek pobiramo oktobra in novembra. Iz glav delamo juhe in omake za rižoto, okusen je tudi v solati. Ljubitelji solate v juliju še lahko sejete, saj tudi v poletni vročini oblikuje lepe zelene glavice. Prijeten dodatek solati je peteršilj, ki ga poleti sejemo na nekoliko osenčeno gredico.

Okusna je tudi rukola, ki jo sejemo vse do avgusta. Rukolo sejemo kjerkoli v vrtu in trgamo mlade lističe, ki imajo prijetno oster okus. V poletni vročini jo redno zalivajmo, da se izognemo obisku bolhača, ki v listih rukole dela luknjice. Kreša je vrtnina, ki jo sejemo vse leto. Pridelujemo jo v vrtu ali v hiši na svetli okenski polici in režemo, ko so rastlinice visoke več kot 5 cm. Za obogatitev solat so primerne tudi rdeče redkvice, ki se tudi v vrtu odlično obnesejo v mešanem posevku s solato. Skrbimo, da bodo tla dovolj vlažna, saj bomo s tem preprečili puhlost in olesenitev.

Zeliščni vrt

V jutranjih urah naberemo seme zelišč, ki v tem mesecu osemenijo (koriander, kumina, janež …). Naberemo vejice s semeni, jih povežemo v šopke in začnemo sušiti. Preden začne seme odpadati, namestimo vrečke iz naravnega blaga, ki jih navežemo na zelišča. Redno nabiramo cvetove slezi in velikocvetnega lučnika ter jih sušimo za čaj. Pokrovna zelišča redno obrezujemo in preprečujemo, da gredo v cvet. Slabo rastoča zelišča po potrebi dognojimo, tista, ki močno odganjajo, pa obrežemo. Rabarbaro temeljito pognojimo s kompostom in prenehamo z obrezovanjem listov.

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu cvetijo različne cvetlice. Po potrebi odstranjujemo odcvetele cvetove, da podaljšamo cvetenje. Sejemo dvoletnice za prihodnje leto. V drugi polovici meseca presajamo in sadimo bradate perunike. Vrtnice dognojimo. Odcvetele cvetove odrežemo dva lista pod cvetom, oziroma na mestu, kjer je najboljši nastavek. Šipkom lahko pustimo plodove, da jih bomo občudovali tudi pozimi. Vrtnice po potrebi škropimo proti ušem in drugim boleznim. Obrezujemo živo mejo. Rez naj ne bo premočna, sicer bodo notranji listi porjaveli. Španskemu bezgu odstranimo uvele late. Mladim grmom skrajšamo poganjke za tretjino. Starejšim grmom izrežemo poševno rastoče in poškodovane veje. Obrežemo glicinijo. Stranske poganjke skrajšamo za dve tretjini dolžine. Travo zaradi visokih temperatur kosimo malce višje.

Sadni vrt

Visoke poletne temperature ponavadi spremlja suša. Posledice suše lahko sadne rastline občutijo več let. Suši se izognimo z zalivanjem in namakanjem. Skrbimo za zaščito pred škrlupom in plesnim ter jabolčnim zavijačem. Obiramo maline, ribez, kosmulje breskve, marelice, zgodnja jabolka in zgodnje hruške. Po obiranju jagodičevja, grme le teh porežemo in razredčimo. Ta mesec se že opazi, kako velik bo končni pridelek. Tla pod drevesi redno obdelujemo. Po potrebi škropimo proti škodljivcem.

Vinograd

V vinogradu poskrbimo za dobro zračnost. Škropimo proti oidiju in peronospori vinske trte.

Trata

Trato sestavljajo travne bilke, ki pa se med seboj presenetljivo razlikujejo. Bolj kot je trata negovana, bolj nežni bodo lističi trav. Na pašnikih ali golf igriščih so lističi tako nežni, da jih komaj opazimo s prostim očesom. S košnjo spodbudimo rast novih lističev in hkrati zavremo rast bolj grobih vrst trav. Travo zaradi visokih temperatur kosimo malce višje.

Ob sušnih obdobjih varčujte z vodo, zato raje zalijte rastline, ki vodo bolj potrebujejo. Trava ima izredno plitve korenine, tako da bo ob suši hitro porumenela, vendar bo ob prvem dežju tudi zelo hitro ponovno ozelenela. Izjema so mlade trate, ki jih morate zalivati. Plevele morate redno odstranjevati iz trate. Za identifikacijo si lahko pomagate tudi z našim slikovnim ključem. V kolikor ste se odločili za “zeleno” vrtnarjenje, boste morali to delati ročno, v nasprotnem primeru pa lahko enkrat letno uporabite kombinacijo gnojila in herbicida. Če pa je vaša trata sestavljena večinoma samo iz plevela, je najbolje, da začnete znova — posejte novo trato. Mah raste povsod, kjer najde pripravno rastišče, predvsem na vlažni in senčni legi.

Za njegovo odstranjevanje lahko uporabite kemične pripravke, ki pa mah samo uničijo, ne pa odstranijo. Zato je bolj priporočljiva uporaba prezračevalcev trate, ki bodo poleg odmrlega materiala travnih bilk odstranili tudi mah. Zbitost tal in zastajanje vode pod močno obremenjeno trato lahko povzroči odmiranje travnih bilk. Prezračenost in dobro odvajanje vode iz tal lahko dosežete enostavno tako, da na celotni trati na vsakih 30 cm zapičite vile in jih rahlo zazibate v vse smeri. Dodatno lahko na trato nasujete mešanico kremenčevih peskov.

Prijetno poletje in veliko užitkov na vašem vrtu vam želi Eurogarden. Obiščite www.eurogarden.si.