Stanovanja oziroma hiše niso zgolj naša domovanja, temveč nam predstavljajo varnost, zaščito in dobro počutje. Ker pa so posledično tudi večji finančni zalogaji, pa naj se gre za nakup ali pa odplačevanje kredita, je smotrno, da celotno nepremičnino temu primerno zavarujemo. Vlomi, naravne nesreče in ostali nepričakovani dogodki nam lahko svet obrnejo na glavo, s primernim zavarovanjem pa boste lahko skrbi glede vaše nepremičnine odrinili na stran. Ker je sklepanje zavarovalnih polic navsezadnje precej natančen, obširen in do neke mere zapleten postopek, je pametno, da si za celotno zadevo vzamemo malo več časa.

Torej, zavarovalna pogodba v osnovi določa najvišji znesek jamstva zavarovalnice. To je znesek, ki nam ga izplača zavarovalnica v primeru, da je bila za dotično nesrečo sklenjena zavarovalna polica. Zavarovalno vsoto določimo na podlagi vrste zavarovanja, kjer lahko izbiramo med zavarovanjem na polno vrednost, katerega zavarovalna vsota je enaka (dejanski) vrednosti predmeta in med zavarovanjem na prvi rizik, kjer je zavarovalna vsota določena v višini največje verjetne škode. Slednje se ponavadi ne uporablja za nevarnosti, ki povzročijo popolno uničenje zavarovanega premoženja.

Pod zgornje nesreče, ki povzročijo totalno škodo spadata potres in požar. V tem primeru lahko izgubimo domovanje ali pa je objekt preveč uničen za prenovo. S primernim zavarovanjem si lahko pokrijemo stroške gradnje nove hiše in nakup opreme opreme, saj nam zavarovalnica krije vse to in stroške odvoza materiala, ki se računajo glede na vrednost zavarovalne vsote. Pomembno je, da natančno določimo vrednost objekta, saj lahko le tako določimo primerno zavarovalno vsoto. Vsekakor je na mestu, da se pozanimamo ali se nepremičnina nahaja na potresnem, poplavnem ali požarnem območju. To, nam lahko prihrani mnogo težav in v primeru nesreče omogoči nov začetek.

Obstajajo tudi dodatna zavarovanja, ki med drugim vsebujejo osebno asistenco, kjer v primeru nezgode ali večje škode na zavarovanem območju nudijo različne storitve asistence, med drugim medicinsko oskrbo, prevoz v bolnišnico ali pa kar asistenco na domu, kjer vam pomagajo z nezgodami na vašem objektu (vlom, rop, poplava, toča,..). Lahko tudi zavarujemo opremo, kamor spadajo vse stvari in predmeti gospodinjstva, ter sestavni deli objekta. Ponudbe so vsekakor obširne, zato je pomembno, da si celotno zavarovalno polico natančno prilagodimo svojim željam.

Informativni izračun zavarovanja nepremičnine je pri zavarovalnicah pogosta praksa, nekatere pa že ponujajo orodja na svojih spletnih straneh, kjer si to lahko izračunamo sami. Ponavadi se upošteva starost nepremičnine in njena površina nakar prištejemo zavarovanja za dodatne nevarnosti. Priporočamo, da zahtevate ponudbo pri različnih zavarovalnicah, saj se cene včasih razlikujejo med posameznimi ponudniki pa čeprav gre za isto storitev. Natančno upoštevanje vseh faktorjev je ključnega pomena, saj se v primeru nezgode izplača vsoto, ki je točno navedena v zavarovalni polici, zato ne nasedajte prodajnim tehnikam in se pozanimajte o ”drobnem tisku”.

Zavarovalna polica lahko vsekakor predstavlja določeno finančno breme, saj je lahko zavarovanje precej drago, v primeru večjih objektov pa še toliko bolj, a se je potrebno zavedati dejstva, da se razne nesreče in nezgode žal dogajajo, na kar se lahko s pravilnim in premišljenim pristopom pripravimo. Šele takrat vam bo kvalitetna zavarovalna polica nudila veliko mirnejše življenje.

Uredništvo Adut