Z zbiranjem deževnice na vrtu pridobite nadvse uporabno zalogo vode, ki jo poleg zalivanja vrta ali trate lahko uporabite tudi za namakalni sistem v rastlinjaku, pranje avtomobila, perila ali v druge namene.

Sistem za zajemanje deževnice lahko napeljete v hišo in vodo uporabite celo za pranje kuhinjske posode ali perila ter splakovanje straniščne školjke. Deževnica iz vrtne cevi pa je najboljša rešitev tako za zalivanje zelenjavnega ali okrasnega vrta kot za delovanje namakalnega sistema v rastlinjaku. Zato na pravo mesto namestite zbiralnik in občutno prihranite na porabi vode.

Kam postaviti zbiralnik?

Rezervoar naj bo postavljen v senco oz. stran od neposredne sončne svetlobe, kjer so temperature nižje, da se v vodi ne tvorijo mikroorganizmi in alge; najbolje v bližini padne cevi žleba.

Tla, kjer stoji rezervoar, morajo biti za večjo stabilnost dobro utrjena in ravna. Za zbiranje lahko uredite tudi zapuščeno greznico, ki jo z malo truda spremenite v prostor za shranjevanje meteorne vode. Da se izognete zamudnemu izkopu, rezervoar postavite v garažo ali klet, seveda pa je najhitrejša rešitev nadzemni zbiralnik v obliki soda, stebra ali sodobne skulpture.

Podzemni ali nadzemni rezervoar?

Vgradite lahko podzemni rezervoar ali pa se odločite za nadzemni zbiralnik deževnice, ki je videti kot svojevrsten okras vrtu. Nadzemni zbiralniki se razlikujejo po velikosti in obliki, zato zlahka izberete sodobno skulpturo, imitacijo kamna ali rustikalno obliko, odvisno od zasnove vašega vrta. Vodo iz rezervoarja črpate s pomočjo vodne črpalke, za boljšo kakovost vode pa namestite filtrirni sistem, s katerim deževnico povsem prečistite.

Ponudniki zbiralnikov deževnice:

ARMEX d.o.o. – zbiranje in uporaba deževnice, biološke čistilne naprave…www.cistilnenaprave-dezevnica.si
TIMMA d.o.o.- zbiralci deževnice, čistilne naprave, eko greznice…www.timma.si