Sezona preživljanja prostega časa in druženja na prostem se počasi začenja, zato smo tokrat preverili, katere so najboljše zunanje talne obloge za terase in balkone, ki so obenem dovolj trpežne in privlačne na oko.

Teraso lahko v toplejših mesecih spremenite v odprto kuhinjo, jedilnico in/ali dnevno sobo, tako da boste popoldneve in večere preživljali na prostem pod milim nebom. Pri načrtovanju terase ali balkona so osnovno izhodišče oblikovanja celega območja zagotovo talne obloge, zato je pravilna izbira še kako pomembna. Med najbolj obstojne rešitve za oblaganje zunanjih površin sodijo tlakovci iz betona in kamna, saj se dobro obnesejo v vseh vremenskih razmerah, so enostavni za vzdrževanje, preprosta je tudi menjava poškodovanih tlakovcev. Betonski tlakovci so v primerjavi s tistimi iz naravnega kamna precej cenejši, vendar so obenem tudi manj trpežni.

Zaradi vrhunske obstojnosti so večje kamnite plošče ali manjši tlakovci iz naravnega kamna najprimernejši, še posebej, če terase nimate v celoti pokrite. Nadvse zanimive so denimo videti granitne kocke in ploščice iz porfirja. Izbrani material naj se v vsakem primeru sklada z arhitekturo objekta in podobo okolja, v katerem živite. Tlakovci so lahko različnih oblik in velikosti, tako da iz njih zlahka sestavite kreativne vzorce in unikatne mozaike. Za izdelavo mozaikov ali obrobo terase, kot tudi za oblikovanje vrtnih poti lahko prav tako uporabite opeko ali prodnike oz. druge vrste okrasnega kamenja.

Les ali lesni kompoziti?

Lesene talne obloge so sicer zelo lepe in tople, vendar dolgoročno gledano najslabše prenašajo vremenske vplive, zahtevajo redno vzdrževanje, radi jih napadejo tudi zajedavci in drugi lesni škodljivci. S tega vidika so boljša izbira lesni kompoziti (WPC), sestavljeni iz lesne mase (ali bambusa) in plastike, saj imajo večjo trdnost in odpornost v primerjavi s čistim lesom. Za naravno zaščito lesa pa poskrbijo oljni premazi, s katerimi dosledno premažite zunanje lesene površine vsaj enkrat letno.

V primeru, da se odločate za vgradnjo novih notranjih talnih oblog v domu, vam bo v veliko pomoč tale članek.

Ponudniki zunanjih talnih oblog:

STAVBAR IGM d.o.o. – tlakovci, robniki…www.stavbar-igm.si
TEN TRADE d.o.o. – tlakovanje…www.tentrade.si
ROMAN JESENKO s.p. – tlakovanje…www.tlakovanje-jesenko.si
ADROVIĆ & CO. d.n.o. – tlakovanje…www.asfaltiranje.net
DEGRAD d.o.o. – tlakovanje…www.degrad.si
IVANKA POLJANŠEK s.p. – polaganje naravnega kamna in keramike…www.naravnikamenpoljansek.si
VODE d.o.o. – urejanje okolice, tlakovanje…www.facebook.com/NizkeGradnje.Vode