Letošnja zima nam prizanaša z dolgimi obdobji nizkih temperatur. Zemlja je za razliko od lanske zime še kar odmrznjena. Cvetenje nekaterih zgodnjih grmovnic in cvetlic naznanja pomlad in vrtičkarje vabi na vrtove. Taka zima pa nam dopušča sajenje okrasnega in sadnega drevja, grmovnic in odpornih zelnatih trajnic.

Zelenjavni vrt

Sedaj je čas za prekopavanje vrta, če tega dela še nismo opravili jeseni. Počakati pa je potrebno, da se zemlja nekoliko osuši.

Pripravimo lahko tudi tople grede kjer bomo v tem mesecu že lahko posejali kapusnice, solato, zeleno, por in kolerabico. Toplo gredo pripravimo z plastjo svežega hlevskega gnoja, plastjo preperelega gnoja in zgoraj sledi 20 cm plast kvalitetne vrtne zemlje.

Na prosto lahko proti koncu meseca februarja posejemo špinačo, pastinak, bob, redkvico in zgodnji grah. Posadimo tudi spomladanski česen. Gredice nato pokrijemo z zimsko kopreno. V nizke tunele sejemo korenček, peteršilj in redkvico.

V ogrevanih rastlinjakih pa sejemo za pripravo domačih sadik jajčevcev, paprike in paradižnikov.

V februarju bo že na voljo velika ponudba semenskega krompirja. Pravočasno poskrbimo za zalogo, da bomo lahko gomolje še pravočasno nakalili. Gomolje bomo pravilno nakalili v dveh do treh tednih na svetlobi in ob temperaturah od 15 do 17 °C. Če bo zemlja dovolj ogreta (vsaj 9 °C) bodo na Primorskem krompir že posadili na njive in vrtove.

Izbira čebulčka za sajenje v marcu je sedaj že zelo velika, zato se lahko že sedaj založimo z željenimi sortami. Če se bo zemlja dovolj osušila pa si že lahko pripravimo gredico za sajenje. Pri pripravi tal upoštevamo, da čebula ne mara preveč dušika zato ne dodajamo hlevskega gnoja ali kupljenih organskih gnojil. V tla primešamo kalijevo gnojilo (lahko lesni pepel) in nekaj dobrega komposta.

Sadni vrt

Letošnja zima nam z višjimi temperaturami omogoča sajenje sadnega drevja in grmičevja skoraj celo zimo. Sadike so v drevesnicah na voljo in zgodnje sajenje bo omogočilo sadikam boljšo rast. Tako bomo imeli manj skrbi glede oskrbe novih rastlin, saj bodo pred poletno vročino že dobro ukoreninjene.

V februarju tudi že izvajamo spomladansko rez. Pričnemo z rezjo vinske trte in nato sledi obrezovanje sadnih dreves.

Zimska tretiranja sadnega drevja pred boleznimi in škodljivci opravimo lahko tudi v tem mesecu. Čas je tudi za gnojenje ter zastiranje z komposti ali preperelim hlevskim gnojem, ki ju plitvo vkopljemo.

Okrasni vrt v februarju

V februarju že lahko pričnete z nekaterimi deli tudi na okrasnem vrtu. Nekatere trajnice, zlasti trave smo pustili preko zime neporezane. Sedaj pa že lahko očistite gredice, porežete odmrle dele rastlin in gredice zastirate z zrelim kompostom. Okrasne gredice ali drevnino pognojimo z organskimi gnojili, kot sta hlevski gnoj in domači kompost. Pri občutljivih rastlinah še ne odstranjujemo zastirke. Nekatere trajnice lahko sedaj razdelimo in razsadimo. V tem mesecu kupimo čebulice poleti in jeseni cvetočih cvetic, ki jih bomo sadili od marca dalje (lilije, gladiole, kane, kale, dalije, begonije, anemone).

V rastlinjakih lahko sejemo semena cvetlic. Na prostem pa si pripravimo gredice.

Pričnemo z obrezovanje. Poskrbimo za zgodnejše obrezovanje okrasnih grmovnic, ki cvetijo poleti. (metuljnik, bradatec..) Obrezujemo v obdobjih brez zmrzovanja. Zgodnejša rez bo tudi spodbudila rastline k močnejšemu odganjanju in zgodnejšemu nastavljanju cvetov. Hortenzijam jeseni pustimo stare cvetove, ki so dekorativni tudi pozimi. Sedaj pa je čas, da poganjke skrajšate tako, da stebla odrežemo do močnejšega para zdravih zelenih brstov. Odstranimo vse slabe ali pomrznjene poganjke. Izrežemo starejše veje. .Konec meseca obrežemo vzpenjavke, kot so bršljan, glicinija ali okrasna trta. Obrežemo lahko tudi že vrtnice.

Daljši dnevi, priprave na novo rastno sezono in pričakovanja toplejših dni bodo zaznamovali mesec februar. Naj vam mine v prijetnem vzdušju.

več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si