Ograje v naših domovanjih od vedno opravljajo več vlog. Predvsem so namenjene varnosti, hkrati pa so tudi estetski dodatek, ki s primerno izbiro in dizajnom poudari karakteristike našega domovanja in mu doda svežo podobo. Preprosta ograja lahko s primerno postavitvijo poskrbi za celovito podobo vašega domovanja in doda tisti posebni občutek domačnosti in topline, ki je zaželjen prav v vsakem bivališču. Stopniščne in balkonske ograje lahko tako postanejo eni od osrednjih elementov v vašem domovanju, ki s svojim lepim videzom in pametno postavitvijo vedno znova navdušijo vaše goste.  Ker pa je na trgu kvalitetnih ponudnikov ogromno, pogosto pride do situacije, ko nismo prepričani, kaj točno naj izberemo. V sledečem prispevku bomo poskušali ta problem razjasniti in vam pomagati na poti do popolne izbire.

Izbirate lahko med vsemi možnimi vrstami materialov, med katere spadajo tudi kovine, les in PVC, te pa nadaljnje kombiniramo z različnimi letvami, polnili in glede na svoje želje prilagodimo višino ter barvo ograje. 

Lesene ograje

V človeških bivališčih prisotne od vedno, saj les kljub vsem možnim materialom, ki so trenutno na tržišču, še vedno priljubljena izbira novih kupcev. Dejstvo je, da nam les vzbuja občutke domačnosti in naravne topline, ki jo težko dobimo pri ostalih vrstah ograj, saj les od nekdaj povezujemo z gozdom, naravo in življenjem. Na Gorenjskem boste kaj hitro opazili klasične tipe hiše, kjer vsaka ponosno nosi čudovite ograje, ki jim dajo popolnoma drug videz. Lesena ograja tako ni zgolj varnostna zaščita, temveč lahko v sebi nosi tradicijo in kulturo. Težko rečemo, da bo prav vsaka lesena ograja tako delovala, a vendar obstaja dejstvo, da je vedno dobrodošel dodatek. Lahko jih združujemo z INOX vstavki, steklom ali PVC in jih tako prilagajamo svojemu okusu.

Kovane ograje

Vsekakor jih odlikuje njihov rustikalen videz, saj ponujajo izjemo unikaten izgled, ki dopolnjuje celoten videz objekta in poskrbi za popolnoma zaokroženo estetiko celotnega zemljišča. Če smo ljubitelji ročno kovanih izdelkov, potem so dotične ograje popolna izbira. Ta način nam omogoča popolno personalizacijo, saj lahko upoštevajo vse vaše želje, kjer omejitev skoraj ni. Procesu kovanja sledi nadaljnja obdelava, kjer se ograje pocinka in nato pobarva po vaših željah ob upoštevanju najnovejših standardov kvalitete. Sicer je izdelava kovane ograje precej dražja kot druge alternative, vendar se je potrebno zavedati dejstva, da imajo take ograje življenjsko dobo od 50 do 100 let, hkrati pa so izjemno odporne na fizično silo in vse ostale okoljske dejavnike. Za vse, ki si sicer želijo kovane ograje, vendar ne želijo ročno narejene, obstaja seveda možnost nakupa ograje iz industrijsko predizdelanih elementov, vsekakor pa ta ne bo nič slabša kot ročno narejena, vsaj kar se tiče obstojnosti in življenjske dobe, to pa jo naredi odlično izbiro za katerikoli dom.

Inox ograje

Na mestu je, da poleg kovanih omenimo tudi inox ograje. Te odlikuje njihov unikatni ”lahkotni” videz, kjer se lahko odločamo med mat in sijaj izgledom, nakar se še odločamo med bočnim in navpičnim vpenjanjem. Podobno kot spodaj omenjene steklene ograje, nam inox omogoča moderen in eleganten izgled brez izgube odprtosti prostora, saj gre v osnovi za precej minimalističen dizajn. So precej priljubljena izbira v modernih novogradnjah, saj enkratno dopolnjujejo celoten izgled modernih hiš, hkrati pa nudijo učinkovito, trajno in predvsem izjemno vdržljivo ograjo, ki je odporna na temperaturna nihanja in posledično krčenja in raztezanja. Vsekakor na trgu ponujajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, kjer pa nikakor nismo prikrajšani pri videzu. Lahko si še omislimo razne nosilce za rožna korita, sušenje perila, droge za zastave in ostale inox dodatke. Lahko jih kombiniramo z zidanimi zaprtimi balkoni, kjer služijo kot držalo ali pa jih združimo z lesom in steklom. Kombinacij je neomejeno, kjer je meja zgolj naša domiselnost.

PVC ograje

PVC ograje odlikuje dolga življenjska doba, hkrati pa so zaradi svoje sestave odporne na rjo, trohnenje, vpijanje vlage in ostale nezaželjene poškodbe. To lahko združimo z negorljivimi materiali, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, posledično pa dobimo izdelek, katerega popularnost konstantno narašča. Montaža je precej preprosta, možno pa jih je namestiti na že obstoječe kovinske, lesene ali kamnite konstrukcije. Dejstvo je, da so dražje od lesenih ograj, kar pa se nam sčasoma vse povrne v obliki zmanjšanje potrebe po vzdrževanju (pleskanje, premazi, brusenje itd). PVC ograje so prav tako precej okolju prijazne, saj jih lahko zmeljejo v granulat, ki se ga potem ponovno uporabi. So odlična izbira za vsakogar, ki si želi moderen in eleganten videz, saj je njihova izdelava popolnoma prilagodljiva, kjer sami določamo vbočenost, izbočenost, višino in debelino letev ter vse ostale podrobnosti.

Steklene ograje

V zadnjem času precej popularna izbira, saj ponujajo izjemno eleganten in predvsem moderen videz, v nasprotju s klasičnimi lesenimi ali jeklenimi ograjami. Ponavadi steklo kombiniramo z inox jeklom oz. steklo montiramo na jeklene konstrukcije, to pa dopolnjujemo z različno obarvanim ali mlečnim steklom. Tako kot pri drugih steklenih površinah je tudi pri ograjah možno peskanje, graviranje in tisk, ki lahko poskrbi za bolj dovršen videz. Odlikuje jih dejstvo, da sicer nudijo zaščito, a hkrati ne omejujejo pogleda, kar je pri nekaterih zelo dobrodošlo na balkonih, saj tako v bivališče spustimo več svetlobe. So izjemno odporne na mehanske obremenitve, saj ima kaljeno steklo izjemno visoko nosilnost in trdnost, zaradi česar so na voljo tudi samonosne steklene ograje brez jeklene okvirja oz. nosilca, vse kar potrebujejo je tako leseno ali jekleno držalo za zgornji rob.

Variacij balkonskih in stopniščnih ograj je tako na voljo ogromno. Prednost vse te izbire je v popolni personalizaciji, ki omogoča, da prav vsak pride do ograje, ki služi vsem zadanim nalogam, hkrati pa nudi prijeten izgled in navsezadnje kar je najpomembnejše, dobro počutje v vašem domu.

Ponudniki ograj:

PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
NERI SYSTEM d.o.o. – PVC ograje za vrtove, dvorišča, terase in balkone… www.nerisystem.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
FORTUNA TRADE d.o.o. – notranje, zunanje in balkonske kovane ograje in drsna, samonosna, krilna vrata na pogon… www.pozanimaj.se/podjetja/kljucavnicarstvo-fortuna
K IN KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
ŽIVEX – vse za zunanjo ureditev, žičnate ograje… www.zivex.si
SVET OGRAJ – inox ograje, železne ograje, dvoriščna vrata… www.svet-ograj.si
TANASE d.o.o. – vse za dvoriščna vrata… www.tanase.si
E-SPLET d.o.o. – GABIONI ograje in visoko kakovostni in estetsko dovršeni ograjni sistemi… www.ograje-gabioni.si
AMS DIZAJN – dvoriščne ograje, panelne ograje in dvoriščna vrata… www.ams-dizajn.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb… www.kljucavnicarstvo.si
SNIM, MATEJ URBANČIČ s.p. – notranje in zunanje ograje… www.snim.si