Vroči dnevi, razgreto ozračje, vedno višje temperature, ki vsak dan pritiskajo višje… marsikdo med nami, bi si brez dvoma z največjim veseljem privoščil prijetno in osvežujoče kopanje v domačem bazenu. Vsekakor je velika prednost lastništva svojega bazena to, da imate kadarkoli si zaželite na voljo zasebnost in mir, ki ob plavanju v prijetno hladni vodi združite v popolno poletno izkušnjo. V bazenu plavate, se razgibavate, lahko si vgradite šobe, ki ustvarijo umeten tok katerega hitrost in moč lahko kontroliramo ali pa si privoščite zgolj miren počitek na napihljivi blazini. Bazen si lahko celi postavite znotraj vašega doma, kjer vam je na voljo čez celo leto, kar pa hkrati naredi vzdrževanje precej lažje. Lahko je izjemen estetski dodatek vsakega domovanje, moderni bazeni katerih bio dizajn posnema naravna jezera in plašče, pa so prava paša za oči. Možnosti je ogromno, kar pa zahteva določeno mero previdnosti in skrbnega načrtovanja celotnega projekta, dejansko pa je najbolj primeren čas za izgradnjo bazena začetek jeseni, ko je zemlja najbolj  suha in tako omogoča hitro izvedbo gradbenih del.

Ker gre pri gradnji bazena pogosto za večji projekt in posledično za večje finančne breme, močno priporočamo posvetovanje s strokovnjakom, ki na podlagi mikroklime okolice in lokacije predlaga najprimernejšo obliko in vrsto bazena. Ko govorim o vrstah bazenov, lahko izpostavimo nekaj glavnih skupin. Prvi so poliestrski kalupni bazeni, ki so, kot nam pove že ime, narejeni po kalupu. To pomeni da je vgradnja hitra, saj so narejeni tovarniško, kjer se bazenska školjka ponavadi pripelje v enem kosu na lokacijo gradnje. Tem sledijo zidani bazeni, ki jih kombiniramo s PVC-oblogo. Tu imamo bolj proste roke, saj je oblika, globina, dolžina in barva samega bazena popolnoma prepuščena nam. Variacija zidanega bazena s keramično ali keramično-karbonsko oblogo je sicer cenovno manj ugodna, kar pa se pozna pri daljši življenjski dobi in količini obrabe bazena slednje.  Lahko se odločimo seveda tudi za oblogo iz kamna ali mozaikov, odločitev je tu prepuščena nam, vsekakor pa je možnost popolne personalizacije velika prednost za vsakega, ki želi dovršeno estetiko svojega domovanja.

BIO BAZENI

Na tej točki gremo težko mimo t.i. bio bazenov. Poleg unikatnega videza, jih od svojih navadnih različic loči predvsem to, da vodo ohranjajo čisto brez uporabe kakršnihkoli dodatnih kemikalij, ki jih je v standardnih bazenih zavoljo zdravstvenih razlogov, potrebno uporabljati redno in dosledno. Z uporabo večih čistilnih ciklusov vode, ki uporabljajo specialne bio-filtre, ki vodo popolnoma prečistijo, dosežemo občutek naravne vode, ki je nezamenljiv z navadnim. V ta ciklus lahko vključimo še dodatne izvire in slapove, kar bazenu doda nov razpon funkcionalnosti, hkrati pa smo lahko pomirjeni, da voda dosega vse higienske  standarde. Tak bazen čez zimo ne zahteva praznenja in zaščite filtrirnega in pretočnega sistema, saj je menjava filtrov na nekaj let edino opravilo, ki ga bomo imeli. Stroški vzdrževanja so tako precej manjši, kar pomeni, da je dolgoročno tak bazen precej pametna izbira. Navsezadnje jih odlikuje izjemen videz, ki posnema peščene plaže, gozdna jezera in ribnike, kar omogoča, da dosežemo popolnoma naraven videz, kjer je tehnologija do popolnosti združena z estetiko.

DODATKI ZA BAZENE

Kot že zgoraj omenjeno, imamo za naše bodoče bazene na voljo ogromno število dodatkov in modifikacij. Vsekakor je čiščenje in redno vzdrževanje bazena poglavitnega pomena, saj se zaradi uporabe kopalcev in izpostavitve zunanjemu vremenu, nabira precej veliko umazanije. Prah, listi, pesek, zemlja itd, so redno prisotni v našem bazenu, zaradi česar je redno čiščenje del tega, da si lastimo bazen. Robotski sesalniki so precej priljubljen nakup lastnikov bazenov, saj ga zgolj spustimo v bazen, nato pa pustimo, da opravi svoje. Dejstvo je, da so zunanji bazeni precej bolj umazani, zato je smotrno, da si omislimo pomično streho, ali pa vsaj prekrivno folijo, ki jo ob neuporabi bazena prekrijemo čez vodo. Te folije se lahko odprejo ročno ali pa se odločimo za bolj prefinjeno različico, kjer vse to poteka avtomatsko.

Kar se tiče dodatnih vizualnih dodatkov, so luči ob in znotraj bazena precej pogosta izbira. Lahko se odločimo za kombinacijo talnih in stenskih luči, ki ob nočnih urah ponuja izjemno prijeten in prefinjen ambient, ki vedno znova pričara čarobno atmosfero. To lahko združimo z raznimi masažnimi šobami, umetnimi slapovi, prhami in ostalimi dodatki, ter v zameno dobimo izjemen dodatek vsakemu domovanju.

Bazen je tako definitivno nekaj posebnega. Ponuja neštete ure zabave, sprostitve, aktivnosti in priložnosti, da s svojimi bližnjimi preživimo mnogo lepih trenutkov, hkrati pa se je potrebno zavedati, da predstavlja znaten finančni strošek in potrebo po rednem vzdrževanju, kar pa se lahko ob uporabi najnovejših tehnologij precej zmanjša, nam pa pusti, da nemoteno uživamo v svojem zasebnem kosu raja. Odločitev o tem, kako vrsto bazena boste imeli, je seveda popolnoma odvisna od vas, močno pa vam priporočamo, da se pred tem pogovorite s strokovnjaki, ki vam bodo primerno svetovali in pomagali načrtovati vaš bodoč bazen. Na Adut.si imate zbrane mnoge mojstre na tem področju, kjer je vsa pomoč, ki jo potrebujete, le klik stran.

Nekaj ponudnikov bazenov in bazenske opreme: