Precej cenejša možnost od gradnje zidane hiše je postavitev lesene brunarice, ki lahko postane odlična počitniška hiška – ali pa jo spremenite v topel dom. Lesena hiša je namreč zračna, vonj po naravnem lesu pa zagotavlja prijetno domačno vzdušje.

Le z izbiro naravnih gradbenih materialov ustvarite zdravo bivalno okolje, zato je postavitev lesene hiše zdravju in okolju prijazna rešitev, ki je še posebej primerna za občutljivejše ljudi z alergijami.

Gradnja brunarice

Najhitrejša opcija je montažna gradnja brunarice, zgrajene na ključ, saj pri tem proizvajalec poskrbi za vse potrebne korake; tako za izgradnjo lesene konstrukcije, postavitev strešne kritine, sistem električne in vodovodne napeljave kot zaključna notranja dela.

Masivna lesena konstrukcija iz kakovostnih hlodov ne potrebuje dodatne toplotne izolacije, medtem ko so brunarice iz smrekovega lesa običajno tudi dodatno izolirane. Dražja izbira so brunarice, izdelane iz ruskega bora in sibirske cebre. Izbrani les je treba pred začetkom gradnje obdelati z borovo soljo oz. kakovostnim zaščitnim premazom, da je ustrezno zaščiten pred razpadanjem in lesnimi škodljivci.

Posedanje lesa

Pri gradnji lesene hiše iz svežih hlodov je treba upoštevati proces naravnega sušenja lesa, ki traja več let, pri čemer se vodoravno položeni hlodi sčasoma posedejo za par centimetrov. Zaradi naravnega sušenja in posedanja lesa je zato potrebno stavbno pohištvo vgraditi na poseben način v drsne letve, ki omogočajo posedanje hlodov.

Oglejte si ponudnike:

BRUNARICE Andrej Lesjak – lesene hiše, vrtne hiše, paviljoni, nadstreški…www.alp-les.com
TESARSTVO-KROVSTVO KRALJ – masivne lesene hiše, skeletne hiše in konstrukcije, gospodarska poslopja…www.tesarstvo-kralj.si
DECOLOR hiša barv – premazi, barve…www.decolor.si