Zunanje lesene površine pravočasno zaščitite pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi, za kar uporabite umetne ali naravne zaščitne premaze, s katerimi bo les obstojen še mnoga leta.

Lesene talne obloge na terasi ali balkonu, ograje in druge izdelke iz lesa, ki jih imate zunaj, je treba vsaj enkrat letno ustrezno premazati z zaščitnim sredstvom, saj lahko les hitro razpoka, ali pa se v njem naselijo lesni škodljivci. Lesene površine so še posebej v deževnih in vetrovnih jesenskih ali zimskih dneh najbolj podvržene procesom staranja, zato izberite premaz, ki je vodoodbojen. Vlaga oz. vodne kapljice namreč najhitreje sperejo zaščitni sloj, zato je premaz treba obnoviti takoj, ko opazite prve poškodbe, saj le tako pravočasno preprečite razpadanje in še večjo škodo.

Za vzdrževanje in obnavljanje lesenih površin se uporabljajo predvsem posebni laki in lazure; najbolj priporočljiva je uporaba vodoodbojnih lazur. Problem uporabe lakov brez pigmentov je, da je treba les še vedno dodatno zaščititi pred temnjenjem in rumenenjem, kar mnogi pozabijo. Okolju in zdravju prijazna so posebna olja za zaščito lesa, izdelana iz drevesnih smol in drugih rastlinskih virov. Oljni premaz z naravno sestavo tudi ne razpoka, če je nanesen pravilno.

Postopek nanosa premaza

Pred nanosom izbranega zaščitnega sredstva je najpomembnejša ustrezna priprava lesene površine. saj obstojnost ni odvisna le od kakovosti premaza, temveč tudi od predhodne faze čiščenja in brušenja. Les natančno zbrusite s finim brusnim papirjem, morebitne razpoke pa popravite. Površina naj bo pred nanosom povsem suha, da omogočite čim lepši oprijem premaza.

Ponudniki izdelkov za zaščito lesa:

ARBO BARVE d.o.o. – barve in premazi za zaščito lesenih površin…www.arbo.si
DECOLOR d.o.o. – izdelki za zaščito lesa in ostalih gradbenih materialov…www.decolor.si