Domovanja oz. hiše pogosto zahtevajo mnogo dela in finančnega vlaganja, rezultat tega pa je lahko objekt, ki bo navduševal iz praktičnega vidika in prav tako iz estetskega. Ta estetski vidik, vsaj pri dvoriščih, pride toliko bolj do izraza, ker ponavadi tvori prvi vtis, ki ga obiskovalci dobijo, hkrati pa igra precej pomembno vlogo pri funkcionalnosti celotne nepremičnine. Vsekakor je na mestu, da razmislimo o ureditvi dvorišča, saj navsezadnje urejena okolica precej dvigne vrednost zemljišča, kar pa ni ravno slabo.

Zavedati se je potrebno, da so asfalt oz. tlakovci, ki se v Sloveniji najbolj pogosto pojavljajo, le zgornja in končna plast, ki navsezadnje nima pretirano visoke nosilnosti. Smotrno je, da poskrbimo za ustrezno pripravljeno podlago, ki bo lahko prenesla obremenitve vsakodnevne uporabe in konstantne izpostavljenosti vsem vremenskim razmeram. Nepravilno urejeno dvorišče lahko opazimo precej hitro, saj se pri slabi izvedbi dela tlakovci začnejo dvigovati, asfalt poka, hkrati pa se lahko celoten teren posede. Priprava terena tako ponavadi zajema izkop, katerega globina je odvisna od tega ali bomo polagali tlakovce ali pa se odločili za asfalt, obema pa je skupno to, da se na izkopani teren nanaša sloje različnih materialov, kateri opravljajo različne naloge. Te zajemajo utrjevanje nosilnosti, preprečevanje ponikanja prodnatega nasutja v zemljo, katerega posledica je nastajanje neravnin, ali pa zaščita pred zmrzaljo. Vsak sloj se skrbno utrdi z uporabo valjarja, površina pa je nato pripravljena za nadaljna dela.

To nas seveda pripelje do izbire dejanske podlage. Če na celotno zadevo pogledamo iz funkcionalnega vidika, je hitro razvidno, da je asfalt zmagovalec te kategorije. Odlikuje ga skoraj neomejena življenjska doba (tu predpostavljamo, da je izvedba vgradnje opravljena brez napak), odpornost na praktično vse vremenske razmere in zimsko soljenje, dela z vzdrževanjem pa praktično ni. Prav tako močno izstopa cena, ki je pri asfaltu občutno nižja. Vsekakor je pametno, da razmislimo o celotnem namenu prostora, namreč, če bo le-ta konstantno izpostavljen težjim vozilom in obremenitvam, je asfalt očitna izbira. A vendar ima asfalt, vsaj za mnogo lastnikov hiš, očitno pomanjkljivost. Temno sivo barva je na videz precej pusta in tako ne omogoča, da celotna podoba vašega domovanja pride do polnega izraza. Tlakovci na tem področju vsekakor pridejo do izraza, kar pa ne pomeni, da je to njihova edina dobra lastnost.

V primeru, da se odločimo za tlakovce, lahko pričakujemo podlago, ki je dokaj lahka za čiščenje, hkrati pa za razliko od asfalta ob dodatnih vzdrževalnih delih okoli hiše, omogoča preprosto odstranjevanje tlakovcev in njihovo ponovno polaganje ali pa zgolj zamenjavo z novimi. V tem primeru asfalt zahteva precej več dela in seveda posledično stroškov, drži pa tudi dejstvo, da so tlakovci precej bolj ekološki. Vse to in še več, naredi tlakovce odlično izbiro za katerokoli domovanje, saj poleg svoje uporabnosti, tudi navdušujejo s svojim izgledom.

Ko pridemo do same estetike prostora, so tlakovci skoraj edina logična izbira. V primerjavi z monotono barvo asfalta, nam tlakovci, ki so dostopni na trgu, omogočajo popolno prilagajanje posameznikovem okusu. Najpogostejša materiala, uporabljena za tlakovanje prevoznih površin dvorišča, sta beton in granit. Razlikujeta se predvsem v ceni, saj je granit občutno dražji, medtem ko dobimo betonske tlakovce in betonske prane plošče po precej bolj prijaznih cenah. Lahko se odločimo tudi za les, vendar se izbira tega priporoča zgolj za pohodne površine. Mozaično polaganje nam omogoča, da se odločimo za popolnoma poljuben vzorec. Posledično kombiniramo različne velikosti tlakovcev in dosežemo osupljive vzorce, ki so prava paša za oči.

Odločimo se lahko za kvadratne, pravokotne, osmerokotne ali pa se odločimo za tlakovce nekonvencionalnih oblik. Te vsekakor izstopajo zaradi svežega modernega izgleda, ki z elegantnimi linijami in svežimi pristopi vašemu dvorišču dodajo karakter in sodoben videz.To lahko dopolnite z različnimi barvami in odtenki, ter tako dosežete osupljive končne izglede. Ste si želeli mediteranski slog ali pa ste bolj pristaš mestnega videza? Oboje našteto je s primernimi tlakovci hitro dosegljivo, kar samo potrjuje njihovo estetsko vlogo. Če ste ljubitelj prestiža, bodo tlakovci iz plemenitih kamnin tako popolna izbira za vas. Njihov visoko dodelan videz in izjemna eleganca nikogar ne pustijo ravnodušnega in tako prav vsak dom popolnoma preobrazijo ter ponesejo na višjo stopnjo. So najboljša izbira za tiste, ki jim je dovolj zgolj perfekcija.

Ko navsezadnje pridemo do dileme ”tlakovci ali asfalt?”, se vprašajmo, kaj točno od dvorišča sploh želimo. Bo služil bolj delovnim namenom in od podlage pričakujemo predvsem trpežnost, dolgoživost in minimalno zamudno vzdrževanje? V tem primeru je asfalt odlična izbira, saj bo vse te naloge opravil odlično. Vsekakor tlakovci niso daleč za asfaltom, vendar so še prva izbira tistih, ki želijo imeti popolno urejen dom. Z njihovo uporabo lahko dosežemo katerikoli videz, meja ustvarjalnosti pa je zgolj nebo. Tako poskrbimo za dom, ki nam da občutek udobja, varnosti, domačnosti in topline. Od nas je zgolj odvisno, da poskrbimo za kvalitetno izvedbo dela in tako pridemo korak bližje do popolnega domovanja.

Ponudniki asfaltiranja in tlakovanja:

 –   OBLAK GROUP d.o.o. – proizvodnja in prodaja:  betonski izdelki, tlakovci različnih oblik… www.oblak.si

–    TAHTING d.o.o. – proizvodi za obnovo asfaltnih in zaščito betonskih površin… www.tahting.si

   CEMENTNI IZDELKI ROJEC ANTON s.p. – betonski izdelki za gradnjo, opažniki z vogalniki… www.rojec.net

–    ADROVIĆ&CO.  – asfaltiranje in tlakovanje dvorišč… www.asfaltiranje.net

–    DEGRAD d.o.o. – urejanje dvorišč, asfaltiranje in tlakovanje… www.degrad.si

   BIN d.o.o. – sanacija asfaltnih in betonskih površin… www.bin.si

   TLAKOVIT IBRAHIM KASUPOVIĆ s.p. – urejanje dvorišč in tlakovanje… GSM: 041 244 285

   ASFALTBETON d.o.o. – asfaltiranje, tlakovanje… www.asfaltbeton.si

–    TERRA RB d.o.o. – materiali za vse vrste gradenj, tlakovci… www.terra-rb.si

–    MLINČEK, METOD NAROBE s.p. – zunanje ureditve, izvedba dvorišč… www.mlincek.si