Letni čas, ko se temperature spustijo pod ničlo nam prinaša kurilno sezono v polnem razmahu in posledično vse obveznosti, ki pridejo zraven. Ob vsem  tem ogrevanju, višjih mesečnih finančnih stroških, problemih s plesnijo in prepihom ali pa zgolj nevzdržni poletni vročini, se slej ko prej zamislimo nad našo izolacijo. Da ne bo pomote, govora je o situacijah, ko izolacija nikakor ne opravlja svoje osnovne vloge in nam s tem v življenje prenaša vse preveč tegob. Pa se poglobimo.

Prostori, ki imajo skrbno regulirano ozračje, pa naj bo to ogrevanje pozimi ali hlajenje poleti, močno vplivajo na naše počutje, storilnost in zdravje. Dokazano je, da v neprimernem ozračju težje razmišljamo oz. je naša storilnost zmanjšana. V naših domovanjih to sicer ni tako velik faktor a vsekakor močno vpliva na naše počutje. Vsekakor med nami ni nikogar, ki si pozimi želi hladnih nog in čisto preveč slojev oblačil. To je močno pogojeno s tem, kakšno izolacijo imamo, saj nas lahko kljub vročim radiatorjem zaradi hladnih sten mrazi hkrati pa se mesečni stroški ogrevanja vzpenjajo v vrtoglave višine. Problemi se nadaljujejo tudi poleti, ko lahko visoke temperature naredijo bivanje skoraj nevzdržno. To je v precejšni meri posledica slabe izolacije, ki slabo zadržuje toploto iz zunanjosti in tako ne zadrži hladnejšega zraka v bivališču.

Kje je najpogosteje potrebna nova izolacija?

To se precej pozna pri starejših objektih, ki imajo staro in neučinkovito izolacijo. Če razmišljate o novi izolaciji je menjava oz. sanacija ogrevalnih sistemov  odlična priložnost da to izvedete. Ker so stare stavbe narejene iz slabših materialov z uporabo manj razvitih tehnik gradnje je logično, da izolacijski materiali več ne opravljajo svoje vloge, so prepereli in potrebni zamenjave oz. popravila.

Katere materiale najbolj pogosto uporabljamo?

Glede na to, da se izoliranje različnih delov stavbe uporablja različne materiale, nam trg omogoča široko izbiro.

Po vsej verjetnosti je vsak od vas že slišal za ”knauf” oz. mavčne plošče. Gre za suhomontažne plošče Odlikuje jih dobra toplotno-izolacijska sposobnost in dejstvo, da je montaža izjemno lahka. Ker so strojno izdelane in imajo posledično lepši videz kakor navadne stene, so pogosta izbira izolacije notranjih sten. Tu je potrebno omeniti, da se ga uporablja predvsem za vgradne stene in nepohodne stropove, saj gre za material, ki ne slovi po trdnosti.

Te mavčne plošče se kombinira s izolacijo iz mineralne volne, ki je precej pogosta izbira kupcev. Uporaba je najbolj pogosta predvsem kot izolacijska zaščita strehe, stropov proti podstrešju in predelnih sten.

Kamena volna je material, ki hkrati predstavlja tako toplotno kot tudi zvočno in požarno izolacijo. Zaradi svoje vlaknaste strukture je izredno paropropusten in kot tak v gradbeništvu zelo zaželen material za sestavo t.i. difuzijsko odprtih konstrukcij. Kot nam pove ime je kamena volna narejena na osnovi kamnin vulkanskega izvora, medtem ko je steklena iz kremenčevega peska oz. stekla. Razlikujeta se predvsem v mehansko trdnosti in požarni odpornosti, kjer je steklena volna nedvomni zmagovalec. Z njo lahko izoliramo vse od streh, fasad, predelnih sten, cevi, prezračevalnih kanalov, dimniških tuljav, protihrupnih ograj itd. So izjemno vsestranski izolacijski material, ki prinaša mnoge kvalitetne lastnosti v vaše domovanje, katerih učinke čutimo čez celo leto. To so tudi najbolj popularni materiali za izolacijske namene, zato lahko na trgu najdemo nešteto variacij, ki se seveda razlikujejo v ceni in posledično, kakovosti.

Naj bo vaše domovanje prehladno ali ob vročih dnevih nevzdržno razgreto, kvalitetna izolacija lahko reši marsikateri problem. Ljudje se pogosto ne zavedamo, kako ogromen učinek ima lahko kvalitetna izolacija na stopnjo udobja in predvsem na naše počutje. Adut.si vam ponuja mnogo izkušenih in usposobljenih strokovnjakov na tem področju, ki vam bodo z veseljem svetovali in uspešno izvedli vsa potrebna dela, ki so potrebna za doseganje optimalnega počutja v vašem prebivališču. Vse to vam je na dosegu roke, hitra in preprosto uporaba našega spletnega spletnega portala pa vam bo omogočila narediti naslednji korak proti sanjskemu bivališču.

OGLEJTE SI PONUDNIKE IZOLACIJE:

NATURA PRODUKT d.o.o.  – specializirani so za izdelavo naravne izolacije www.naturaprodukt.si
SORA JARITZ  – izdelava izolacijskih fasad www.sorajaritz.si
GRUDNIK ERIQ s.p.  – izdelava toplotno izolacijskih fasad 041 679 523
TECTUM-R – izdelava hidroizolacije ravnih streh 041 711 801
KROVSTVO KIMOVEC s.p.  – hidroizolacija www.podstreho.si
MEBI d.o.o.  – izolacija strehe www.mebi.si
KROVSTVO KIMOVEC s.p.  – hidroizolacija www.podstreho.si