Pa se počasi, a vztrajno približujejo hladnejši časi, ko se bodo temperature spustile pod ničlo, kurilna sezona bo v polnem razmahu in s tem seveda večji stroški in finančne obveznosti. Marsikdo seveda tu naredi preventivne ukrepe in poskrbi za kvalitetno ogrevalni sistem, dobro narejeno streho, kvalitetna okna itd. Kar pa mnogi pozabijo, je sama izolacija. Seveda je ni tako preprosto zamenjati, saj gre navsezadnje za obsežen projekt, kar pa ne zanemari dejstva, da je gre za izjemno pomembno zadevo.

ZAKAJ JE IZOLACIJA TAKO POMEMBNA?

Prostori, ki imajo skrbno regulirano ozračje, pa naj bo to ogrevanje pozimi ali hlajenje poleti, močno vplivajo na naše počutje, storilnost in zdravje. Dokazano je, da v neprimernem ozračju težje razmišljamo oz. je naša storilnost zmanjšana. V naših domovanjih to sicer ni tako velik faktor a vsekakor močno vpliva na naše počutje. Vsekakor med nami ni nikogar, ki si pozimi želi hladnih nog in čisto preveč slojev oblačil. To je močno pogojeno s tem, kakšno izolacijo imamo, saj nas lahko kljub vročim radiatorjem zaradi hladnih sten mrazi hkrati pa se mesečni stroški ogrevanja vzpenjajo v vrtoglave višine. Problemi se nadaljujejo tudi poleti, ko lahko visoke temperature naredijo bivanje skoraj nevzdržno. To je v precejšni meri posledica slabe izolacije, ki slabo zadržuje toploto iz zunanjosti in tako ne zadrži hladnejšega zraka v bivališču.

KATERI MATERIAL NAJ UPORABIM ZA IZOLACIJO?

Torej, na trgu je izbire ogromno, zato je pomembno, da najdemo izdelek, ki ustreza vsem našim standardom. Pametno je, da se držimo pravila, ki pravi, da se pri izolaciji ne varčuje, saj opravlja izjemno pomembno vlogo. Pa se lotimo.

Material, ki si prvi zasluži omembo je vsekakor mineralna volna. Ponavadi se uporablja kot izolacijska zaščita strehe, stropov proti podstrešju in predelnih sten. Načeloma ločujemo med kameno in stekleno volno, ki se razlikujeta predvsem v mehanski trdnosti in požarni odpornosti, kjer je steklena volna nedvomni zmagovalec. Z njo lahko izoliramo vse od streh, fasad, predelnih sten, cevi, prezračevalnih kanalov, dimniških tuljav, protihrupnih ograj itd. So izjemno vsestranski izolacijski material, ki prinaša mnoge kvalitetne lastnosti v vaše domovanje, katerih učinke čutimo čez celo leto.

Temu sledijo vsem znane ”knauf” oz. mavčne plošče. V naših izolacijah se znajdejo precej pogosto, predvsem zaradi učinkovite toplotno-izolacijske sposobnosti in preprostosti montaže. Vsekakor se je potrebno zavedati, da jih uporablja predvsem za vgradne stene in nepohodne stropove, saj mavčne plošče ne slovijo po trdnosti…so pa zato toliko lepšega videza, saj so izdelane strojno. To pomeni, da lahko z uporabo mavčnih plošč dosežemo tisti skrajno zaželjeni videz popolne in ravne stene. Pametno je, da jih kombinirate z mineralno volno, saj le tako dobite končni izdelek, ki ustreza prav vsem standardom, tako estetskih kot funkcionalnim.

NIŽJI RAČUNI, MANJ SKRBI

Dobra izolacija se, kot vidimo, ne izkaže zgolj pozimi. Njen vpliv se pozna čez celo leto, pa naj bo to nevzdržna vročina poleti, kjer prekomerna uporaba klime troši ogromno elektrike ali pa hladna zima, kjer hladen zrak, ki prehaja v bivališče, povzroča nastajanje plesni in ogromne toplotne izgube, ki račune ogrevanja ponesejo do vrtoglavih višav. S tem je posledično povezano malo morje stroškov, prenova izolacije pa bo vašemu bivališču tako vdihnila novo življenje, mu prenovila izgled in hkrati poskrbela za vaše boljše počutje. Pa še zajetno količino denarja boste prihranili v naslednjih letih, ni slabo, kajne?

Nekaj ponudnikov izolacij:

PROMOBILE d.o.o. – krovska in kleparska dela…  www.promobile.si
MAREX d.o.o. – vse za krovska in kleparska dela, strešna kritina in dodatki, orodja… www.marex.si
TECTUM – R d.o.o. – krovstvo, kleparstvo, tesarstvo, kompletno postavljanje ostrešij, toplotne izolacije… 041 711 801
STREŠNIKI GOLOB  d.o.o. – strešniki , NOVO = strešniki briljant s posebnim zaščitnim lakom… www.stresniki-golob.si
PROFIKSING d.o.o. – vse za krovce in strehe… pritrjevalni sistemi, vijaki, žeblji, folija strešna, pnevmatski aparati… www.profiksing.si
MEBI d.o.o. – odlična pločevinasta streha v več oblikah… www.s-metal.si
LINDAP SKM d.o.o. – pločevinaste kritine – super cene… www.lindap.si
VAUPIČ IGOR s.p. – stavbno kleparstvo in strehe… 041 623 312
KROVSTVO BRANE KIMOVEC s.p. – krovstvo, kleparstvo, hidroizolacije… www.podstreho.si
STREHA SODNIK d.o.o. – krovska in kleparska dela, sanacija ostrešij… www.krovstvo-sodnik.si
STREHCA d.o.o. – krovstvo, kleparstvo… www.strehca.si
TESARSTVO, KROVSTVO KRALJ d.o.o. – krovstvo, tesarstvo, nadstreški, brunarice… www.tesarstvo-kralj.si
KROVSTVO MARIO ŽEŽELJ s.p. – tesarstvo in krovsko-kleparska dela, izdelava strešnih konstrukcij, toplotne izolacije, nadstreški… www.zezelj.si
VRSTOVŠEK d.o.o. – krovstvo, kleparstvo, izdelava ravnih streh, ostrešij in nadstreškov… www.vrstovsek.si
KOPRIVEC IN DRUŽABNIK k.d. – strehe in izdelava kovinskih nadstreškov… www.koprivec-druzabnik.si
PRIMTES d.o.o.  – tesarstvo in krovstvo, dvigovanje streh na starejših objektih, nadstreški… www.primtes.si
SELTES – JANEZ SELŠEK s.p. – tesarska in krovska dela, nadstreški, toplotna izolacija… 041 861 671
MATJAŽ PREZELJ s.p. – hidro izolacije, kleparstvo, toplotne izolacije, ravne strehe, adaptacije… 041 203 665