Če se želite dobro preznojiti, je eden od načinov sedenje v savni, kjer z minimalno truda pospešite izločanje strupov iz telesa ter si s paro prečistite kožne pore in dihalne poti. Domače savne so danes postale povsem dostopne.

Že stari Egipčani, Grki in Rimljani so poznali vse pomembne skrivnosti tega sveta, med drugim so že v tistem času izkoriščali blagodejne učinke savnanja. Zasluga za množično uporabo savn v sprostitvene in zdravilne namene pri nas pa gre Fincem, saj je ravno zaradi finske savne priljubljenost savnanja krepko narasla. Na Finskem ima praktično vsak doma savno, prisegajo namreč na intenzivno znojenje vsaj dva do trikrat tedensko; tudi če živijo v majhnih stanovanjih, najdejo neverjetno iznajdljive načine, da kopalnice ali del drugega prostora spremenijo v kotiček za obilno potenje.

Poleg finske poznamo tudi druge vrste savn: turške, zeliščne, kombinirane … V zadnjih letih pa je prišlo do vzpona nove vrste — infrardeče savne. V originalni finski savni lahko temperaturo nastavite tja do 110 stopinj Celzija, pri čemer relativna vlažnost zraka ostaja nizka, med 5 in 25 odstotkov. Uporaba finske savne je tako odlična za krepitev imunskega sistema in spodbujanje potenja, izboljšanje cirklulacije krvi. Za turško savno je po drugi strani značilna visoka stopnja vlažnosti, ki dosega do 100 odstotkov, kar izredno ugodno vpliva predvsem na kožo in dihalne poti, medtem ko je temperatura tudi za polovico nižja kot v finski savni.

Infrardeče savne

Zadnja leta so na pohodu nove infrardeče savne, ki telo segrejejo globinsko s pomočjo infrardeče toplote. Žarki v infrardeči savni prodrejo nekaj centimetrov globoko neposredno v telesno tkivo, zaradi česar ima uporaba te savne blagodejne učinke na bolečine v mišicah in odpravljanje oteklin, pomaga pa tudi pri artritisu, revmativčnih obolenjih in glavobolih. Temperature v infrardeči savni se gibljejo do okoli 60 stopinj Celzija (lahko so tudi nižje, na primer 40 stopinj), zato je glavna prednost tovrstne savne, da jo lahko uporabljajo tudi (starejši) ljudje s težavami srca in ožilja.

Pri vgradnji domače infra savne je najpomembnejša odločitev, na kateri način jo boste ogrevali. Vrhunec je dosegla infrardeča savna s karbonskim grelcem, saj imajo karbonske plošče številne prednosti pred denimo keramičnimi grelci, narejenimi v obliki cevi. Temperatura na večji površini karbonskega grelca je nižja, zaradi posebne sestave pa poteka segrevanje oz. porazdelitev toplote po celotni površini bolj enakomerno v primerjavi s keramičnim. Od kakovosti grelca je torej odvisna tako kvaliteta savnanja kot cena savne, ki jo boste lahko redno uporabljali v vseh letnih časih.

Ponudba domačih savn:

LIDO d.o.o. – infra savne INFRA VIVA…več na www.infraviva.si