Trendovski kamini se tako iz funkcionalnih kot estetskih razlogov vračajo nazaj v domove, saj v ambientu pustijo edinstven vtis. Z vgradnjo zanimivega kamina v dnevni sobi ali spalnici ustvarite sproščeno domačno in romantično vzdušje ter zagotovite dodaten vir toplote.

Središče idilične slike toplega doma sredi ostre zime je vsekakor rustikalna peč ali eleganten kamin, ki je videti impresivno v čisto vsakem bivalnem prostoru, ne glede na njegovo velikost ali arhitekturne značilnosti. Kamin v trenutku postane osrednja točka sobe, zato obogati in prefinjeno dopolni vsak slog notranje opreme, če se stilsko ujema z obstoječim dizajnom prostora. Danes namreč pri ponudnikih najdemo široko paleto sodobnih kaminov in kaminskih peči — različni modeli se med seboj razlikujejo po obliki, dizajnu, materialih in vrsti energenta. Kakšen tip izbrati, pa je med drugim odvisno predvsem od namembnosti in velikosti prostora ter seveda vaših specifičnih potreb.

Sobni kamini lahko za delovanje uporabljajo različne energente, kot so drva, plin, elektrika, bioetanol. Poznamo pa tudi več tipov kaminskih peči in kaminov: prostostoječe, stenske, viseče in ne nazadnje takšne, ki so tako ali drugače vgrajeni v zid. Delimo jih tudi na odprte, zaprte ali kombinirane modele. Energijsko najučinkovitejši so kamini z zaprtim kuriščem, s katerimi učinkovito ogrevamo tudi večje površine.

S kamini na drva ali pelete lahko prostor ogrevate tudi, če zmanjka elektrike, pri kurjenju pazite le na pravočasno čiščenje pepela in da so drva dovolj suha. Manj vzdrževanja zahtevajo plinski in električni kamini, ki lepo združujejo tradicionalne in sodobne oblike. Električni kamini na daljinsko upravljanje lahko prikazujejo hipnotičen efekt plamena v več barvah. Glavna prednost kaminov na bioetanol pa je, da ne potrebujejo vgradnje dimnika in so običajno zasnovani kot dekorativni element, ki ga je možno poljubno prestavljati naokoli, tudi v drug prostor. Po drugi strani je pomanjkljivost slednjih odprto kurišče, zaradi katerega je moč ogrevanja slabša.

Preden se dokončno odločite, kateri tip oziroma model bi vam najbolj ustrezal, premišljeno določite točno lokacijo, kam ga boste postavili. Kamin lahko služi tudi kot funkcionalen pregradni element, če imate denimo odprt načrt bivalnih prostorov in želite jedilnico ali kuhinjo vizualno ločiti od dnevne sobe.

Preverite ponudbo kaminov in peči:

PEČARSTVO HROVAT (Mengeš) – sistemski kamini…www.pecarstvo-hrovat.si
HIŠA TOPLOTE (Domžale) – kamini, peči…www.hisatoplote.si
PEČI-KERAMIKA d.o.o. – lončene peči in kamini…www.peci-keramika.si
PEČARSTVO ZORAN – toplozračni kamini, prostostoječi kamini na drva in pelete…www.pecarstvo-zoran.si
PINTAR ELEKTROINSTALACIJE – peletne peči in štedilniki…www.servis-pintar.si
KIP DIMNIŠKI INŽENIRING – peči, dimniki…www.kip-samot.com
PILREMAG – kaminske peči…www.pilremag.si
FELIKSBAU d.o.o. – Tulikivi kaminske peči…www.tulikivi.si
KARODI d.o.o. – montaža in prodaja kaminskih peči…www.karodi.si