Nepogrešljiv element opremljanja prostorov so dekorativne tkanine v obliki okrasnih blazin, zaves, preprog, sedežnih pregrinjal, posteljnine, prtov idr. S pravim kombiniranjem barv, vzorcev in tekstur lahko tako na hitro osvežimo podobo doma.

Črnobela barvna kombinacija je najbolj klasična in brezčasna opcija tudi za opremljanje prostorov. Če jo izberete za osnovo, prostor dodatno poživite z živahnim barvitim poudarkom — na primer, omislite si okrasne blazine s potiskom v ognjeno rdečem ali rumenem tonu.

K črnim kosom opreme se podajo tudi vsi odtenki sive, s katerimi najlažje ustvarite sodobni dizajn. Dramatičen učinek dosežete s kontrasti, zato zemeljske ali pastelne odtenke mešajte z živahnejšimi toni oranžne ali modre barve.

Družba Pantone je izbrala dve barvi leta 2016, ki letos krojita svetovne modne zapovedi: nežno rožnato in svetlo modro; še posebej trendovsko pa je kombiniranje pastelnih odtenkov in umirjene modre barve. Pravilno mešanje barv je samo prvi korak do dovršene stilne skladnosti, enako pomembna je namreč tudi učinkovita uporaba vzorcev oz. motivov. Narava je glavi vir navdiha za notranje opremljanje, zato so cvetlični vzorci na okrasnih tkaninah vedno priljubljeni, poleg geometrijskih in med drugim grafičnih motivov.

Izogibajte se mešanju različnih cvetličnih in geometrijskih vzorcev, da vse skupaj ne izpade preveč pisano. Izjema so abstraktni cvetlični motivi, ki so eleganten preplet obeh svetov. Običajno je najbolje izbrati en abstraktni vzorec, saj mešanje dveh ali več različnih zahteva zares ostro oko.

S tkaninami do zanimive igre tekstur

Okrasne tkanine uporabite tudi za kreiranje zanimivih tekstur, tako da kombinirate različne materiale. Tkanine so lahko iz lana, bombaža, volne, svile, žameta, ali iz mešanic umetnih materialov, izbor pa prilagodite njihovemu namenu.

Ko se odločate o zavesah, preprogi, namiznem prtu, posteljini ali brisačah, dobro pomislite, kako se njihova tekstura ujema s pohištvom, talnimi oblogami, barvo sten, svetili. Materiali naj bodo med seboj usklajeni, opaznejši teksturni poudarek pa najlažje ustvarite z očarljivo preprogo ali zavesami.

 

Ponudniki okrasnih tkanin za dom:

LAN d.o.o. – čudovit svet zaves in ostale tkanine (prti, brisače, krpe, dekorativne tkanine)…www.lan-doo.si
RENY d.o.o. – posteljnina in dodatki…www.reny.si