V novembru so temperature čez dan še vedno primerne za delo na vrtu. Ponoči pa se termometer pogosto spusti pod ničlo, zato moramo poskrbeti za rastline, ki so občutljive na mraz (oleandri, citrusi, palmovke, kakteje..). Umaknemo jih v notranje, dovolj svetle in ne pretople prostore. Vse rastline pregledamo, očistimo in po potrebi škropimo še preden jih odnesemo v notranji prostor.

Vse za delo na vrtu, v sadovnjaku in vinogradu lahko najdete v Vrtnih centrih Eurogarden (eurogarden.si) in v spletni trgovini Rotar (rotar.si).

Zaključek del v sadovnjaku

V sadovnjaku zaključimo s pobiranjem plodov. V začetku meseca je čas za obiranje kakijev, ki jih vse pogosteje videvamo tudi na vrtovih v celinskem delu Slovenije in ne samo na Primorskem. Tudi pozne sorte kivija oberemo v tem času. Dokler zemlja ne bo zmrznila je še vedno čas za sajenje vseh vrst okrasnih rastlin in sadnega drevja (https://www.rotar.si/sl/iskalnik?isci=sadno%20drevje&kats=976). Če sadno drevje posadimo v jeseni, pridobimo eno rastno sezono. Tako lahko sadike začnejo z rastjo spomladi, takoj ko nastanejo ugodni pogoji za rast. Drevesa in grmovnice odmetavajo listje, ki ga je potrebno pograbiti. V odpadlem listju, ki se ne pograbi, lahko prezimijo bolezni in škodljivci. Listje lahko kompostiramo. Na debla namestimo lepljive trakove na katere se bodo ujeli škodljivci, ki se bodo spuščali po deblu proti zemlji, kjer prezimujejo. Čas je tudi za preventivno škropljenje z bakrovimi pripravki. Drevesa lahko pognojimo s kompostom. Kompost posujemo tudi okoli grmičkov jagodičevja. Sadna drevesa pa zaščitimo tudi pred divjadjo in zajci. ​

Če je sadovnjak neograjen, lahko zaščitimo posamezna drevesa z žičnatimi mrežami, kartoni, smrečjem ali pa sadike obdamo s koruznico.

 

V novembru sadimo česen

V zelenjavnem vrtu pobiramo pozno zelenjavo. Korenje, peso in zeleno izpulimo iz zemlje in previdno odrežemo zelenje. Pobiramo por, zelje in ohrovt. Če kodrasti in brstični ohrovt pustimo do zmrzali, se jima bo izboljšal okus. S tuneli (https://www.rotar.si/sl/OPREMA-ZA-VRT-DOM/KIT-TUNEL-3x12met/) zaščitimo prezimne solate. Če se obetajo zelo nizke temperature, prvi sloj folije prekrijemo z dodatnim slojem s 15 centimeterskim vmesnim razmakom. Sloj zraka bo ustvaril dodatno zaščito za sadike.

V prvi polovici novembra sadimo jesenske sorte česna kot je ptujski jesenski, sorta Anka. Jeseni lahko sadimo tudi spomladanske sorte česna.

November je čas za izdelavo visoke grede (https://www.rotar.si/sl/OPREMA-ZA-VRT-DOM/VISOKA-GREDA-150x63x100cm-1/), ki jo bomo uporabljali v naslednji sezoni. Zaščitimo rastline, ki so občutljive na mraz. Rastline, ki imajo pokončno rast, povežemo, da jih sneg ne bo poškodoval.

Tudi v okrasnem vrtu je kar nekaj dela

V novembru še vedno lahko sadimo trajnice, grmičke, okrasna drevesa. Zimzelene rastline, ki jih posadimo jeseni, ne pozabimo zaščititi pred zimsko sušo. Še vedno lahko posadimo tudi spomladanske čebulnice, čistimo grede in jih zastiramo s kompostom. Če je trava na okrasnem vrtu višja kot 5 cm jo lahko pokosimo (https://www.rotar.si/sl/KOSILNICE-VRTNI-TRAKTORJI-IN-OSTALI-STROJI-ZA-VRT/) in s pokošeno travo zastiramo pod grmički ali pa jo odložimo na kompostni kup.

Tudi ribnik  pripravimo na zimo. Na prezimno mesto prenesemo vodne rastline, ki ne prenesejo zmrzali. Redno odstranjujemo listje, ki se nabira na vodni površini in potone na dno. Ko bo vodna gladina začela zamrzovati, v ribnik položimo žogo, ki bo skrbela, da bo ves čas del gladine nezamrznjen. Tako bomo omogočili, da bo v vodo iz zraka prehajal kisik in se ribe ter druge vodne živali preko zime ne bodo zadušile.

Prijetno  in sproščeno delo v jesenskih dneh, Vam želi ekipa Eurogardna!

V vrtnem centru Eurogarden,
Vam bomo z veseljem pomagali s koristnimi nasveti za delo v Vašem vrtu.
Več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si