V mesecu februarju zima še vedno prevladuje, toda na območjih z blagim podnebjem proti koncu meseca že razmišljamo o delu na vrtu. Seveda vemo, da je februar lahko zelo hladen mesec in so dela, ki jih bomo opravili na vrtu odvisna od vremena.
Čas, ko razmišljamo o letošnjem vrtnarjenju izkoristimo za načrtovanje. Načrt, ki si ga izdelamo za saditev naj upošteva celo sezono. Tako bomo imeli gredice vedno polne in na vrtu vedno dovolj zelenjave za samooskrbo. Načrt naj za vsako posamezno gredico upošteva predkulturo, glavni posevek in postkulturo. Pri pripravi sadilnega načrta upoštevajte tudi to, kaj ste na posameznih gredicah sadili preteklo sezono.

Zelenjavni vrt
Prekopavanje vrta lahko opravimo v tem mesecu, če tega dela še nismo opravili jeseni. Počakati pa je potrebno, da se zemlja nekoliko osuši. Manjše zdrobljene dele rastlin zakopljemo, večje nepredelane ostanke rastlin pa damo na kompost.
Pripravimo tudi tople grede, kjer bomo v tem mesecu že lahko posejali kapusnice, solato, zeleno, por in kolerabico. Toplo gredo pripravimo s plastjo svežega hlevskega gnoja, plastjo preperelega gnoja in zgoraj sledi 20cm plast kvalitetne vrtne zemlje. Pred setvijo in sajenjem priporočamo, da toplo gredo očistimo. Čiščenje tople grede z milnico ne odstrani le umazanije in alge temveč tudi klice bolezni.
Na prosto lahko proti koncu meseca februarja posejemo špinačo, pastinak, bob, redkvico in zgodnji grah. Posadimo tudi spomladanski česen. Gredice nato pokrijemo z zimsko kopreno. V nizke tunele sejemo korenček, peteršilj in redkvico.
V ogrevanih rastlinjakih sejemo v lončke ali multiplošče za pripravo domačih sadik jajčevcev, paprike in paradižnikov.
Zakaj bi posadili krompir v našem vrtu, če je v trgovini tako poceni? Obstajajo vsaj trije razlogi: gojenje krompirja je nezahtevno, zahteva malo dela in lasten doma pridelan krompir je najboljši. Za dober pridelek je pomembno kolobarjenje: krompir pridelujemo na isti gredici 1x na tri do štiri leta, sicer se povečuje tveganje okužb z virusi in ostalimi boleznimi.
V februarju bo že na voljo velika ponudba semenskega krompirja. Pravočasno poskrbimo za zalogo, da bomo gomolje še pravočasno nakalili. Gomolje bomo pravilno nakalili v dveh do treh tednih na svetlobi in ob temperaturah od 15 do 17 °C. Nakaljevanje gomoljev je zlasti priporočljivo za zgodnje sorte, saj s tem postopkom dosežemo 8-14 dni zgodnejši pridelek. Če bo zemlja dovolj ogreta (vsaj 9 °C) bodo na Primorskem krompir že posadili na njive in vrtove.

Izbira čebulčka za sajenje v marcu je že zelo velika, tako da se čimprej založimo z željenimi sortami. Če se bo zemlja dovolj osušila, pa si lahko že pripravimo gredico za sajenje. Pri pripravi tal upoštevamo, da čebula ne mara preveč dušika, zato ne dodajamo hlevskega gnoja ali kupljenih organskih gnojil. V tla primešamo kalijevo gnojilo (lahko lesni pepel) in nekaj dobrega komposta.

Sadni vrt
Če bo vreme dopuščalo in bo zemlja odmrznjena, pohitimo z sajenjem sadnega drevja in grmičevja. Sadike so v drevesnicah na voljo in zgodnje sajenje bo omogočilo sadikam boljšo rast. Tako bomo imeli manj skrbi glede oskrbe novih rastlin, saj bodo pred poletno vročino že dobro ukoreninjene. Sadike, ki jih kupite v loncih sadite tako globoko, kot so bile posajene v posodah. Izjema so sadike joste, kosmulje in ribeza, ki jih posadimo 5 cm globlje, da tvorijo dodatne korenine iz osnove. Konec meseca lahko posadimo sadike jagod, vendar v primeru ohladitve priporočamo pokrivanje nasada jagod z zimsko kopreno.
V februarju tudi že izvajamo spomladansko rez. Pričnemo z rezjo vinske trte in nato sledi obrezovanje sadnih dreves. Obrezovanje izvajamo vedno v suhem vremenu, da ne širimo okužb z glivami. Dela lahko izvajamo pri temperaturah do -5 °C.
Zimska škropljenja sadnega drevja pred boleznimi in škodljivci je še vedno priporočeno. V tem mesecu izvajamo gnojenje ter zastiranje z komposti ali preperelim hlevskim gnojem, ki ju plitvo vkopljemo.
Okrasni vrt v februarju
V februarju že lahko pričnete z deli tudi na okrasnem vrtu. Nekatere trajnice, zlasti trave smo pustili preko zime neporezane. Sedaj pa očistite gredice, porežete odmrle dele rastlin in gredice zastirate z zrelim kompostom. Okrasne gredice ali drevnino pognojimo z organskimi gnojili, kot sta hlevski gnoj in domači kompost. Pri občutljivih rastlinah še ne odstranjujemo zastirke. Nekatere trajnice lahko sedaj razdelimo in razsadimo. V tem mesecu kupimo čebulice poleti in jeseni cvetočih cvetic, ki jih bomo sadili od marca dalje (lilije, gladiole, kane, kale, dalije, begonije, anemone).

V rastlinjakih lahko sejemo semena cvetlic. Na prostem pa si pripravimo gredice.

Pričnemo z obrezovanje. Poskrbimo za zgodnejše obrezovanje okrasnih grmovnic, ki cvetijo poleti. (metuljnik, bradatec..)  Obrezujemo v obdobjih brez zmrzovanja. Zgodnejša rez bo tudi spodbudila rastline k močnejšemu odganjanju in zgodnejšemu nastavljanju cvetov. Hortenzijam jeseni pustimo stare cvetove, ki so dekorativni tudi pozimi. Sedaj pa je čas, da poganjke skrajšate tako, da stebla odrežemo do močnejšega para zdravih zelenih brstov. Odstranimo vse slabe ali pomrznjene poganjke. Izrežemo starejše veje. .Konec meseca obrežemo vzpenjavke, kot so bršljan, glicinija ali okrasna trta. Obrežemo lahko tudi že vrtnice.
Ne pozabite na rastline, ki jih prezimujete v zaščitenih prostorih ali v hiši. Redno pregledujte rastline, saj se nam v tem času večkrat pojavijo nezaželene bolezni in škodljivci.


Daljši dnevi, priprave na novo rastno sezono in pričakovanja toplejših dni bodo zaznamovali mesec februar. Naj vam mine v prijetnem vzdušju.

več nasvetov in informacij na www.eurogarden.si