V juniju se napoveduje poletje z bujno rastjo in višjimi temperaturami. Robinija je že odcvetela, nabiramo bezgove cvetove za čaje in sokove. Omamno dišeči lipovi cvetovi pa bodo zacveteli v drugi polovici meseca.

ZELENJAVNI VRT

V zelenjavnem vrtu so rastline v polni rasti. Vsi, ki so z setvijo in saditvijo pričeli že zelo zgodaj lahko v juniju že pobirajo zgodnje zelje, cvetačo, kolerabo, solato, redkev in korenje. Od sredine meseca pa bodo lahko skopali prve gomolje krompirja. V tem mesecu presajamo sadike poznega zelja, ohrovta, pora, zelene, blitve in cvetače na njihovo končno mesto, kjer smo pred tem lahko gojili in že pospravili zgodnje vrste solatnic. Konec junija lahko sejemo korenje, črno redkev, zimski radič, rdeči radič in pozno endivijo za zimsko uporabo. Radič razredčimo, da se listi močno razvijejo in okrepijo korenine. Razredčimo rdečo peso. Paradižniku odstranjujemo stranske poganjke, da hranila prehajajo v plodove. Glavni poganjek privežemo k opori. Krompir, kumarice, zelje in fižol osipavamo. Kumaram in bučkam odščipnemo vršičke po petem listu, da spodbudimo rast. Pobiramo tudi redkvico, grah, bob. Vrt po potrebi zalivamo. Tedensko gnojimo s tekočimi gnojili oz. mineralnimi gnojili, ki jih lahko v vodi raztopimo.

SADNI VRT IN VINSKA TRTA

Proti koncu meseca izvajamo poletno rez sadnih dreves. Odstranjujemo bolne in odmrle veje in nove navznoter rastoče veje. Nadaljujemo s škropljenjem po cvetenju. Obiramo češnje, breskve, marelice, ribez, jagode in kosmulje. Redčimo plodove jablan in hrušk. V sušnem času zalivamo. Oljke pred cvetenjem poškropimo proti oljčnem molju. Nastavljamo mu tudi feromonske pasti. Na pečkarjih se lahko pojavi jablanov in hrušev škrlup. Na hruškah bodimo še posebej pozorni na hruševo rjo. Stresne situacije in poškodbe, ki bi nastale zaradi toče rešujemo z uporabo foliarnih gnojil. Izbiramo lahko med mineralnimi gnojili in gnojili organskega izvora. Pri žlahtnih sortah vinske trte opravljamo redna sistematična škropljenja proti peronospori vinske trte, pepelasti plesni in sivi grozdni plesni. Bodimo pozorni na rdečo sadno pršico, ki lahko napade tudi vinsko trto. V vinogradu poskrbimo za ustrezno zračnost trsov in optimalno (ne preveč bujno) rast.

OKRASNE RASTLINE

Na cvetličnih gredah očistimo spomladi cvetoče vrste in naredimo prostor za poletne cvetlice.

Da si olajšamo pletje lahko v okrasnem vrtu uporabimo razne zastirke kot je lubje, lesni sekanci ali okrasni kamni. Zastirke tudi ščitijo tla pred hitrim izhlapevanjem vode. Vrtnicam po cvetenju poganjke skrajšamo za 2 do 3 liste oz. očesca in jih pognojimo. Ne pozabimo škropiti vrtnic proti črni listni pegavosti in pepelasti plesni.

Obrezujemo odcvetele grme in sejemo trajnice in dvoletnice, ki bodo cvetele naslednje leto. Rododendronom in azalejam odstranjujemo semenske nastavke, da bodo prihodnje leto bujnejše cveteli. Trajnice, ki so odcvetele porežemo in očistimo in jo na ta način spodbudimo da ponovno zacveti. V tem času obrezujemo žive meje. Oblikovane žive meje obrezujemo konec meseca, ko se rast poganjkov ustavi.

 

VRTNA TRATA

Travo redno kosimo dvakrat na teden, le v sušnih obdobjih kosimo samo enkrat.  Pri višjih temperaturah jo kosimo višje. Z redno košnjo oblikujemo gosto trato, ki je odporna na ekstremne vremenske pogoje in gaženje. Na trati ne puščamo pokošene šope trav. Puščeni šopi nam lahko plesnijo. Če trato kosimo občasno in preveč v živo, se bo poskušala obrasti, to pa rastline preveč izčrpa in trata bo vedno slabotnejša. Velja pravilo, da pri vsaki košnji odkosimo samo tretjino listne mase.

Pod drevjem in grmovjem kosimo redkeje in višje. Če želimo imeti pisan travnik z marjeticami, bomo kosili na 10 cm višine.

Vrtno trato redno namakamo. Če se v sušnem vremenu zgornja plast zemlje strdi v trdo skorjo, moramo površino rahlo zrahljati. Tako bo voda lažje prodrla v notranjost in tudi korenine ne bodo prizadete. Namakamo zvečer ali zjutraj.

V sezoni trato redno gnojimo. V primeru, da trata postaja rumenkasta in slabotna, je to znak, da ji primanjkuje dušika, ki je najpomembnejše hranilo za rast trav. Najbolje je uporabiti že pripravljena gnojila. Večkrat ko kosimo, bolj moramo trato dognojevati, saj s košnjo odstranjujemo večino hranil, ki so že prisotna v rastlini. Odstranjujemo plevele, preden razvijejo seme in se razrastejo. Na majhnih površinah je najbolje, da to opravimo ročno.

Več na www.eurogarden.si

Eurogarden vam želi veliko lepih trenutkov v druženju z naravo.