Deseto poglavje iz strokovnega priročnika za gradnjo hiše: Montažna hiša – moj novi dom

Kocke
Sodobna arhitektura narekuje hiše brez napuščev. Pravimo jim tudi kocke. Ta sodobni način gradnje je v sosednji Avstriji precej pogost in menim, da je od tam tudi prišel k nam. Nekaterim so kocke všeč, drugim ne. Opažamo pa, da je precej kock prvih nekaj let lepih, potem pa se začnejo težave s fasado. Rad bi poudaril, da so Avstrijci na tem področju bolj preudarni in večinoma uporabljajo prezračevane fasade. Hiše so bolj atraktivne, predvsem pa so varne pred vremenskimi vplivi.

Slika 1. Fasada na kocki: korektno izvedena prezračevana fasada pomeni dolgo življenjsko dobo in najnižje stroške vzdrževanja.

Prezračevane fasade
V prejšnjem poglavju sem zapisal, kako resni sta obravnava prebojev na fasadi in dosledna izvedba fasade. Hiše brez napuščev so še bolj izpostavljene vremenskim vplivom. Kaj pa stari bloki, boste rekli. Res so bili brez napuščev, vendar moramo vedeti, da so včasih stene prepuščale vsaj petkrat več toplote, zato so se po padavinah tudi izsuševale. Poleg tega so bile bolj difuzijsko odprte, ker niso imele stiropornih fasad. Kljub temu so poškodbe bile, vendar v manjšem obsegu.

Slika 2. Fasada na kocki: primer kombinirane lesene prezračevane fasade in fasade s ploščami.

Zaključek
V JARISu smo prepričani, da je prezračevana fasada za hiše brez napuščev prava izbira, saj zmanjša stroške vzdrževanja in podaljša trajnost hiše. Katero vrsto prezračevane fasade izbrati, je precej vseeno. Vedno se jo dela na podkonstrukcijo, na katero se potem pritrjuje obloga. Največkrat so to kompozitne plošče, aluminijaste, lesene, cementne. Lahko so tudi lesene deske, keramične ploščice ali opečnati obložni elementi. Bolj kot izbira obloge je pomembno, da so detajli dobro rešeni.

Slika 3. Fasada na bloku: tudi zidani objekti brez napuščev imajo težave na fasadi.

Cenovno so prezračevane fasade za deset do dvajset tisoč evrov dražje od tankoslojnih. Vendar se vam bo ta znesek v tridesetih letih zagotovo poplačal.

Nasvet: Za hiše brez napuščev so po našem prepričanju najbolj primerne prezračevane fasade. Lahko izberemo tudi klasično tankoslojno fasado, vendar bo potrebnega več vzdrževanja, kar pa jo na koncu tudi podraži.

Avtor:
Boris Mihovec
JARIS d.o.o.