Kot vsak kos dober kos pohištva, mora kvalitetna garderobna omara zadostovati vsem zahtevam po funkcionalnosti, hkrati pa ohraniti estetski videz in tako dopolnjevati celostni videz prostora. Zaradi oblike vaših prostorov se omari prilagajajo posamezni sobi, posledično pa se močno priporoča izdelava omare po meri, saj boste le tako res zadovoljni z vsem kar vam nova omara lahko omogoča.

Torej, ker je izbira garderobne omare precej pomembna stvar, je vsekakor na mestu, da za začetek razmislimo o vrsti materiala, ki bo uporabljen. Klasičen, masiven les ima veliko prednosti, od katerih lahko kot prvo izpostavimo dolgotrajnost samega lesa in odpornost na poškodbe… sicer je to v močni korelaciji z samo ceno omare, vendar je dejstvo, da kvalitetnejši materiali zahtevajo večjo finančno investicijo, ki pa se nam na daljši rok precej splača. Nadaljnje lahko izbiramo med različnimi kovinami, vso vrsto plastičnih materialov in navsezadnje steklom oz. se lahko odločimo za kombinacijo vseh naštetih, s pomočjo sodobne tehnologije izdelave pohištva pa nam to omogoča izdelavo garderobne omare, ki poleg čudovitega videza nudi popolno funkcionalnost.

Mehanizmi odpiranja kril

Kot je že zgoraj omenjeno, se mora omara prilagajati prostoru v katerem se nahaja. Smotrno je, da na začetku razmislimo o vrsti mehanizma odpiranja kril. Vedno bolj so priljubljene omare, ki se poslužujejo drsnih mehanizmov. To v osnovi pomeni, da je vsako krilo vpeto v drsni mehanizem, ki vratna krila simetrično odpira in tako v vsakem trenutku omogoča dostop do kateregakoli dela omare. Odlikuje ga pa dejstvo, da se krila ne odpirajo v prostor, kar lahko v manjših sobah prihrani veliko tegob in nevšečnosti z omejevanem že tako manjšega prostora. Poleg tega je njihov videz izjemno prefinjen in moderen, hkrati pa sodobna vodila omogočajo zapiranje in odpiranje brez kakršnegakoli zatikanja, hkrati pa so popolnoma neslišna.

Če pa ste ljubitelji klasičnih omar, potem je na trgu za vas ogromno primerne izbire. Dvokrilne, trokrilne ali podobne izvedenke so na voljo povsod, velikost in število kril pa naj se ponovno prilagaja našim zahtevam, hkrati pa ne pozabimo zanemariti dejstva, da je izjemno priročno, če je naša omara kombinacija kril in predalov in nam tako omogoča, da v njo pospravimo karkoli, pa naj gre za večje ali manjše dimenzije.

Na tej točki se lahko dotaknemo namembnosti samih omar, torej, kateremu namenu bodo služile. Če želite v omaro obešati plašče in podobne večje kose oblačil, je pametno da razmislite o večjih razdelkih, ki bodo omogočali, da to vse brez problema pospravite. V primeru da boste v omari hranili manjše kose oblačil ostale stvari ki zasedejo malo prostora, je veliko manjših razdelkov odlična izbira. Lahko se odločate med policami, ali pa se odločite za mnogo manjših predalov znotraj omare, ki omogočajo dodatno preglednost in preprostost uporabe. Novejše različice takih omar omogočajo, da dotične predale poljubno premeščamo in preoblikujemo. Narejen so iz mešanice kovine in plastike in omogočajo popolno prilagajanje vašim željam. Notranja razporeditev je tako ključnega pomena, zato pred vsakim nakupom skrbno načrtujemo točen namen uporabe. Zgoraj omenjene rešitve, kjer omaro prilagajamo trenutnim potrebam, so sicer praktične, vendar se je potrebno zavedati, da imajo take konstrukcije ponavadi veliko manjšo nosilnost in stabilnost od klasičnih omar.

Dodatna oprema

V primeru, da so garderobne omare mišljene za delovne prostore oz. javne ustanove, je smotrno da poskrbimo za ključavnice in posledično varnost. V primeru da želimo prihraniti še dodaten prostor, ali pa nas ročaji preprosto motijo, si lahko omislimo ključavnico, ki z odklepanjem tudi odpre vrata omare, možnosti je nešteto. Če pa ste ljubitelj ročajev, potem priporočamo, da preverite njihovo kvalitete pred kakršnimkoli nakupom. Razlika med plastičnimi in kovnskimi ročaji je namreč ogromna, kar boste tudi čutili ob redni uporabi.

Garderobne omare so tako na voljo v vseh oblikah, materialih, barvah in načinih delovanja, pomembno pa je, da omara služi vam in vašim željam.

 

Ponudniki:

VENGE d.o.o. – vgradne omare, drsna vrata, otroške sobe, spalnice… www.venge.si

MIZARSTVO ROBI HROVAT – izdelava pohištva po meri… www.mizarstvohrovat.si

R-LES ROK PODRŽAJ s.p. – pohištvo po meri, garderobne omare… www.r-les.eu