Garažna vrata so pomemben element celotnega objekta, saj lahko poleg varovanja vašega doma in lastnine nudijo estetsko dovršen videz pročelja in tako elegantno zaokrožijo zunanjo podobo vašega doma.

Pri nakupu novih garažnih vrat je potrebno upoštevati več dejavnikov, med katere spada velikost in vrsta dovoza ter garaže, zahteve po določeni stopnji varovanja, kvaliteta vrat, odpornost na zunanje pogoje in navsezadnje izgled. Med drugim imamo na voljo klasična dvokrilna, dvižna, drsna in rolo, te tipi vrat pa se med seboj nadaljnjo razlikujejo na podlagi delovanja mehanizmov, ki nadzirajo odpiranje in zapiranje vrat.

Dvižna garažna vrata

Način delovanja dvižnih vrata omogoča največji izkoristek garažnega prostora, saj se ob odpiranju vertikalno dvigajo, nato pa se po tračnicah  oz. vodilih ”zapeljejo” pod strop. Tako ne zasedajo popolnoma nič prostora, kar naredi parkiranje v manjših garažah precej manj neprijetno opravilo. Izbiramo lahko med mnogimi vzorci in barvami vrat, po želji pa se lahko v garažna vrata tudi vgradi osebni prehod, čez katerega lahko prehajamo, ne da bi bilo potrebno odpirati celotna garažna vrata.

Montaža je precej preprosta, saj jih zgolj montirajo na že obstoječo odprtino. Uporablja se pločevina, v kateri so izolacijska polnila, ki omogočajo boljše nadzorovanje notranje temperature prostora in prehoda toplote. Pomembno je, da so naša vrata narejena po evropskih standardih, ki zahtevajo določeno mero varnostnih ukrepov, med katere sodi tudi sistem, ki preprečuje nenadzorovano padanje vrat, prav tako pa morajo biti zavarovana pred ukleščenjem prstov. Pametno je, da si priskrbimo dvižna vrata z ustreznimi varnostnimi certifikati, ki imajo vsa nevarna mesta prekrita z zaščitnimi pokrovi. Tukaj lahko prav tako omenimo varovanje pred padcem, saj zaradi principa po katerem delujejo, to predstavlja določeno nevarnost. Dobro vzmetenje vrat lahko to prepreči, hkrati pa je to vzmetenje narejeno tako, da je nenevarno tudi za manjše otroške prste, kar je optimalno za družine.

Drsna garažna vrata

Če imamo na stropu luči, cevi in ostale ovire, ali pa je naša garaža prenizka za dvižna vrata, je nakup drsnih vrat precej dobra izbira. Potrebna je zgolj montaža vodil, pritrdimo pa jih lahko na že dokončana tla, zato gradbena dela niso potrebna. Ker se odpirajo na levo ali desno, nam s tem omogočijo dober izkoristek prostora, saj zasedajo izjemno malo prostora. Dobro tesnenje na treh stranicah omogoča trden stik, ki ne prepušča prepiha in iz vrat naredi kvalitetno izolacijsko prepreko. Slediti morajo evropskim standardom, ki zahtevajo ustrezno zaščito pred ukleščenjem prstov.

Možno je izbirati različne strukture površine (gladka ali imitacija lesene površine), nato pa se odločimo za poljubno barvo, ali pa se odločimo za barvo s posebnim efektom. Taka garažna vrata so lahko izjemno dovršenega videza in odražajo eleganco celotnega objekta.

Klasična dvokrilna vrata

Za nakup takih vrat, se ponavadi odločimo ko je višina in širina garaže omejena. Zaradi svoje priročne izdelave so dobra rešitev za manjše garaže ali pa če montaža drsnih in dvižnih vrat ni možna. Izdelujejo se po merah posamezne garaže in so prilagojena kupčevim željam.

Pogosto uporabljeni materiali  za izdelavo so aluminij in jeklo v kombinaciji z izolacijskimi penami, vsekakor pa je  tudi možna izdelava lesenih vrat. Lahko se jih opremi z avtomatskim pogonom odpiranja in zapiranja vrat, ki se ga namesti na strop prostora, in tako izkoristimo uporabno vrednost in praktičnost tega tipa vrat.

Rolo (navojna) vrata

So izjemno elegantna, varna in predvsem cenovno ugodna garažna vrata. Delujejo po principu rolete, kjer z odpiranjem in zapiranjem vrat ne porabimo dodatnega prostora, kar pomeni, da lahko z avtomobilom zapeljemo čisto do garažnih vrat, kar se pri dovozih, ki so prostorsko omejeni, precej pozna. Oblika vrat tukaj ni toliko pomembna, saj je lahko pravokotna, poševna ali polkrožna, montaža je možna na vse dimenzije, dejstvo, da se ne zaseda dodatnega prostora na stropu, kakor npr. dvižnga garažna vrata in nam tako dopušča dodaten prostor za luči ali pa dodaten skladiščni prostor, izbira pa je popolnoma prepuščena vam.

Dodatki vašim garažnim vratom

V primeru, da se odločimo za avtomatska vrata (kar je v teh časih skoraj stalnica, a vseeno), si lahko zraven omislimo kup uporabnih dodatkov. Pod to spada mobilno in stacionarno oprema, ki zajema mikroročne oddajnike, kodirane tipkalnike, čitalce prstnih odtisov, akumulatorje za upravljanje v sili, dodatno osvetlitev, protivlomno zaščito itd. Na voljo je mnogo dodatkov, katerih izbiro prilagodimo svojim potrebam in željam.

Kot vidimo, je optimalna izbira vrste garažnih vrat odvisna od vsakega posameznika. Na trgu obstaja mnogo rešitev, s pravilnim načrtovanjem pa si zagotovimo vrata, ki nam ponujajo visoko kvaliteto delovanja  in nam tako prihranijo denar ter skrbi. Nakup novih garažnih vrat je tako dolgotrajna investicija, ki pa se vedno znova izkaže za dobro.

Nekaj ponudnikov garažnih vrat:

  • TERADOM d.o.o. – garažna in vhodna vrata… www.teradom.si
  • SEZAMY d.o.o. – vhodna in garažna vrata… www.sezamy.si
  • Mojca Bolta s.p. – dvižna, drsna, rolo garažna vrata… www.panela.si
  • MR & R d.o.o. – avtomatska garažna vrata… www.mrvrata.si
  • Matjaž Zorman s.p. – garažna in industrijska vrata… 031 336 800
  • DALJINČEK d.o.o. – garažna vrata… www.daljinček.com
  • Vidmar Franci s.p. – garažna in vhodna vrata… www.elektrovidmar.si
  • Rajmax d.o.o. – stavbno pohištvo, garažna, vhodna vrata… www.rajmax.si
  • Naitors d.o.o. – stavbno pohištvo, garažna in vhodna vrata… www.naitors.si
  • Mimaro d.o.o. – garažna in vhodna vrata… www.mimaro.net