Garažna vrata so pomemben element celotnega objekta, saj lahko poleg varovanja vašega doma in lastnine nudijo estetsko dovršen videz pročelja in tako elegantno zaokrožijo zunanjo podobo vašega doma.

Pri nakupu novih garažnih vrat je potrebno upoštevati več dejavnikov, med katere spada velikost in vrsta dovoza ter garaže, zahteve po določeni stopnji varovanja, kvaliteta vrat, odpornost na zunanje pogoje in navsezadnje izgled. Slovenski trg ponuja ogromno izbire, zato lahko izberemo vrata, ki našim željam najbolj ustrezajo. Med drugim imamo na voljo klasična dvokrilna, dvižna, drsna in rolo, te tipi vrat pa se med seboj nadaljnjo razlikujejo na podlagi delovanja mehanizmov, ki nadzirajo odpiranje in zapiranje vrat.

Dvižna garažna vrata

Način delovanja dvižnih vrata omogoča največji izkoristek garažnega prostora, saj se ob odpiranju vertikalno dvigajo, nato pa se po tračnicah oz. vodilih ”zapeljejo” pod strop. Tako ne zasedajo popolnoma nič prostora, kar naredi parkiranje v manjših garažah precej manj neprijetno opravilo. Izbiramo lahko med mnogimi vzorci in barvami vrat, po želji pa se lahko v garažna vrata tudi vgradi osebni prehod, čez katerega lahko prehajamo, ne da bi bilo potrebno odpirati celotna garažna vrata.

Montaža je precej preprosta, saj jih zgolj montirajo na že obstoječo odprtino. Uporablja se pločevina, v kateri so izolacijska polnila, ki omogočajo boljše nadzorovanje notranje temperature prostora in prehoda toplote. Pomembno je, da so naša vrata narejena po evropskih standardih, ki zahtevajo določeno mero varnostnih ukrepov, med katere sodi tudi sistem, ki preprečuje nenadzorovano padanje vrat, prav tako pa morajo biti zavarovana pred ukleščenjem prstov.

Drsna garažna vrata

Če imamo na stropu luči, cevi in ostale ovire, ali pa je naša garaža prenizka za dvižna vrata, je nakup drsnih vrat precej dobra izbira. Potrebna je zgolj montaža vodil, pritrdimo pa jih lahko na že dokončana tla, zato gradbena dela niso potrebna. Ker se odpirajo na levo ali desno, nam s tem omogočijo dober izkoristek prostora, saj zasedajo izjemno malo prostora. Dobro tesnjenje na treh stranicah omogoča trden stik, ki ne prepušča prepiha in iz vrat naredi kvalitetno izolacijsko prepreko. Slediti morajo evropskim standardom, ki zahtevajo ustrezno zaščito pred ukleščenjem prstov.

Možno je izbirati različne strukture površine (gladka ali imitacija lesene površine), nato pa se odločimo za poljubno barvo, ali pa se odločimo za barvo s posebnim efektom. Taka garažna vrata so lahko izjemno dovršenega videza in odražajo eleganco celotnega objekta.

Klasična dvokrilna vrata

Za nakup takih vrat, se ponavadi odločimo ko je višina in širina garaže omejena. Zaradi svoje priročne izdelave so dobra rešitev za manjše garaže ali pa če montaža drsnih in dvižnih vrat ni možna. Izdelujejo se po merah posamezne garaže in so prilagojena kupčevim željam

Pogosto uporabljeni materiali za izdelavo so aluminij in jeklo v kombinaciji z izolacijskimi penami, vsekakor pa je tudi možna izdelava lesenih vrat. Lahko se jih opremi z avtomatskim pogonom odpiranja in zapiranja vrat, ki se ga namesti na strop prostora, in tako izkoristimo uporabno vrednost in praktičnost tega tipa vrat.

Kot vidimo, je optimalna izbira vrste garažnih vrat odvisna od vsakega posameznika. Na trgu obstaja mnogo rešitev, s pravilnim načrtovanjem pa si zagotovimo vrata, ki nam ponujajo visoko kvaliteto delovanja in nam tako prihranijo denar ter skrbi. Nakup novih garažnih vrat je tako dolgotrajna investicija, ki pa se vedno znova izkaže za dobro.

Ponudniki garažnih vrat:

Mojca Bolta s.p. – garažna vrata… www.panela.si
Teradom d.o.o. –  garažna vrata HORMANN… 041 878 346  
Naitors d.o.o. – garažna vrata… www.naitors.si  
Dorman d.o.o. – garažna vratra… www.dorman.si  
MR & R d.o.o. – garažna vrata… www.mrvrata.si
Sezamy d.o.o. – vrata… www.sezamy.si
DE-MONT Dejan Korošec s.p. – zastopnik za garažna vrata BLT… 040 160 866