Zidana ali montažna hiša? To je vprašanje, s katerim se v današnjih časih sooča vsak, ki se odloči za gradnjo nove hiše. Tukaj glavno vlogo igra mnogo faktorjev, kot so količina časa, ki ga je posameznik sposoben nameniti gradnji, finančno stanje, časovni okvir in navsezadnje tudi osebne preference. Pa se lotimo zadeve malce bolj podrobno.

Lokacija

Kot prvo je potrebno upoštevati samo lokacijo gradnje. V Južni Evropi namreč prevladuje klasična gradnja prav zaradi podnebja. Taka hiša omogoča prijetno hladno ozračje čez dan, hkrati pa od sonca segreti zidaki ponoči prijetno ogrevajo notranjost. V Severni Evropi klasične gradnje skoraj ne opazimo, saj les ponuja veliko boljšo izolacijo kot zidaki. Pomembno je tudi to, da je sama konstrukcija lažja in jo je mogoče zgraditi na mestih, ki imajo slabšo nosilnost tal.

gradnja lesene hiše

Časovni okvir in finančni vidik

Za mnoge izjemno pomembna lastnost klasične gradnje je dejstvo, da je gradnja postopna. To pomeni, da se hišo gradi od temeljev naprej in da lahko hišo gradimo v časovnem okvirju, ki nam ustreza oz. je časovni okvir gradnje veliko bolj prilagodljiv. Poleg tega pa lahko temu projektu finance namenjamo takrat, ko so na voljo oziroma gradimo, ko nam čas in denar to dopuščata. Klasična gradnja nam tudi omogoča vložek lastnega dela, prijateljev in družinskih članov, kar stroške gradnje še dodatno zniža.

klasično zidana hiša

 

Pri montažni hiši gradnja hiše poteka iz predhodno izdelanih elementov, ki nam jih nato vgradijo specializirani mojstri. Potrebno se je zavedati, da se to seveda pozna pri ceni. Ti elementi so betonski, kovinski ali pa leseni. Ker taka gradnja ni odvisna vremenskih razmer, je celoten proces postavitve veliko hitrejši in cenejši, saj suhomontažna za razliko od klasične ”mokre gradnje”, lahko poteka celo leto. Ker so vsi elementi montažne hiše narejeni po naročilu in točno določenih merah, hitra montaža zagotavlja da so vsi deli konstrukcije čim hitreje zaščiteni pred vremenskimi vplivi, sam časovni okvir pa bo seveda odvisen od materialov ki jih bomo uporabili, velikosti objekta in zahtevnosti gradnje. Vselitev v montažno hišo je tako mogoča v roku od dveh do šestih mesecev, vendar se je potrebno zavedati, da je potrebno takojšnje plačilo oz. da se montažno hišo plača v celoti.

montažna hiša

 

Debeila sten in toplotna izolacija

Pomembno je omeniti tudi debelino sten. Debele stene klasične gradnje omogočajo počasno akumulacijo toplote, kar se, kot že zgoraj omenjeno, pozna na lokacijah, kjer prevladuje toplejša klima, montažne hiše pa se bodo hitreje ohladile in tudi hitreje segrele. Vsekakor pa ne smemo zanemariti dobre izolacije, ta je namreč lahko ključnega pomena, pa naj bo sama hiša še tako dobro postavljena.

zidana hiša

Ekološki vidik

Ena od pomembnih lastnosti montažne hiše je njena ekološka prijaznost. V današnjih časih je to, da izberemo okolju prijazne materiale, dolžnost vsakega posameznika, pri sami gradnji pa pride do veliko manjšega posega v okolje, saj uporabljamo vnaprej izdelane elemente, posledično je tudi manj odpadkov in navsezadnje tudi stroškov z odvozom le-teh. Pri gradnji naj bi se uporabljali naravni in ekološko neoporečni elementi.

Upoštevajoč te različne aspekte, si moramo kot bodoči lastnik hiše postaviti naslednja vprašanja: Na kakšnem terenu bi želel graditi hišo? Koliko časa imam na voljo za vselitev? Mi finančno stanje omogoča takojšnje plačilo ali postopno vlaganje? Bi želel okolju prijazno hišo? Želim betonsko ali leseno hišo?

Torej, zidana ali montažna hiša? Kot lahko ugotovimo, pravega odgovora ni, je pa izjemno pomembno, da se odločimo za način gradnje, ki nam bo nam ustrezal. Le tako bomo namreč prišli do doma, ki nam bo še mnoga leta prinašal srečo in zadovoljstvo.

Oglejte si še nekaj ponudnikov klasične in montažne gradnje: