Gradnja hiše, za mnoge dolgoletne sanje in življenjski cilj, katerega izvedba je vse prej kot preprosta in hitra. Naša prebivališča že od začetka človeške civilizacije predstavljajo varnost, zavetje in pripadnost. Prav tako nam hiše ponujajo ogromno prostora, svobode in udobja. Po vsej verjetnosti je med nami malo ljudi, ki si ne bi želeli lastne hiše oz. stanovanja. Mogoče ste med tistimi srečneži, ki so zgolj v procesu obnove ali prenove. Vsem je skupno, da je pot do dokončanega in urejenega domovanja dolga in naporna, kar pa se s primerno pomočjo hitro reši.

DOLGOTRAJNI IN NUJNI ZAČETKI

Kljub temu, da se gradnja začne pri temeljih, celoten proces za začetek zahteva vso primerno dokumentacijo o komunalni urejenosti, ki vam bo povedala, kateri priključki so vam na voljo, bližino najbližje komunalne mreže itd. Temu sledi še pridobivanje gradbenega dovoljenja, brez katerega odpade kakršnakoli novogradnja, rekonstrukcija ali sprememba namembnosti objekta. Pridobitev gradbenega dovoljenja zna biti dolgotrajen postopek, ki zahteva več korakov, nakar sledi še izbira pooblaščenega arhitekta itd. Na Adut.si lahko najdete več strokovnjake iz teh področij, ki vam bodo pomagali narediti te prve, a izjemno pomembne korake.

 

MONTAŽNA ALI ZIDANA?

Vir: Promobile d.o.o.

Vir: Promobile d.o.o.

Izjemno pogosto vprašanje, ki nima pravega odgovora. Montažno odlikuje izjemno hitra gradnja, neodvisna od letnega časa, ki pa je pogojena z dejstvom, da zahteva takojšnje plačilo v celoti. To ne drži za zidano hišo, ki jo gradimo takrat, ko nam to dopuščata čas in finančno stanje, hkrati pa ima daljšo dobo od montažne. Ena od pomembnih lastnosti montažne hiše pa je njena ekološka prijaznost. V današnjih časih je to, da izberemo okolju prijazne materiale, dolžnost vsakega posameznika, pri sami gradnji pa pride do veliko manjšega posega v okolje, saj uporabljamo vnaprej izdelane elemente, posledično je tudi manj odpadkov in navsezadnje tudi stroškov z odvozom le-teh.

Z OBNOVO DO POPOLNEGA DOMOVANJA

Zapleten in naporen proces obnove ali gradnje vsebuje še nešteto manjših korakov. Izkopi in gradbena mehanizacija so tako le začetki.

Vir: Streha Sodnik d.o.o.

Vir: Streha Sodnik d.o.o.

 

Obnavljanje fasade, polaganje novih strešnikov in slikopleskarska dela so med bolj pogostimi opravili, prav tako pa zidarstvo, betoniranje, popravljanje strelovodov in žlebov in menjava oz. obnavljanje stare izolacije. Vsa ta opravila zahtevajo organizacijo in jasen načrt dela, hkrati pa morajo biti usklajena narejena z ozirom na ostale korake obnove ali gradnje.

 

Obiščite portal www.adut.si, poiščite ponudnika, ki ga potrebujete in jim oddajte POVPRAŠEVANJE.