Zunanje ograje naj bodo izdelane iz trpežnih in na vremenske vplive odpornih materialov, ki dobro prenašajo vlago in ne rjavijo. Med materiali zato prednjačijo kovine, pogosto kovane, les, kamen ali umetne mase.

Glavna funkcija zunanjih ograj je zaščita prostora ali stopnišča pred padci, vsiljivci ali vremenskimi vplivi, obenem pa imajo ograje tudi dekorativno vlogo, saj lahko zelo lepo zaokrožijo končno podobo hiše in poudarijo arhitekturne posebnosti.

Vrtne in dvoriščne ograje

Z ograjo lahko v celoti obrobite zelenjavni vrt, sadovnjak ali drug del zemljišča, ki ga želite zaščititi pred divjimi živalmi. Za ograditev širšega zemljišča ali vrta so najprimernejše kovinske ograje, na primer iz jekla ali nerjavečega jekla oz. inox materiala, priljubljene so tudi žičnate vrtne ograje.

Za ograditev tako dvorišča kot stopnišča so lepša izbira umetniško oblikovane kovane ograje, ki so pred rjavenjem zaščitene z vročim cinkanjem. Edinstven pečat ustvarite tudi z lesenimi zunanjimi ograjami, vendar je treba slednje redno vzdrževati z vsakoletnim nanašanje zaščitnega premaza. Dovoz ali dvorišče lahko ogradite s posebno ograjo, v katero so zaradi lažje montaže že vgrajena dvoriščna vrata.

Balkonske in stopniščne ograje

Balkonske in stopniščne ograje so lahko izdelane iz različnih materialov, poljubno lahko izberete tudi oblike, vzorce in barvo ograj, tako da čim lepše dopolnijo podobo hiše in okoliša, v katerem živite. Za prečiščen sodobni videz doma so še posebej drzne (pol)prozorne steklene ograje, skozi katere naravna svetloba doseže tudi prostor za ograjo. Balkonska ograja pa je lahko tudi zidana iz betona ali opeke, če želite po drugi strani zapreti balkon ali teraso in zaščititi zunanji prostor pred radovednimi pogledi.

Balkonske ograje morajo biti ustrezne višine (najmanj 1 m), paziti morate tudi, da so reže dovolj skupaj. Ograja se lahko namesti z vrha ali s strani, prednost pritrjevanja ograje s strani je, da tako ne zmanjšamo površine balkona ali stopnišča. Več nasvetov za izbor ustrezne zunanje ograje pa preberite v tem prispevku.

Ponudniki vrtnih, balkonskih, dvoriščnih ograj:

PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone…www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje…www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje…www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata….www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)…www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje…www.leskovplast.si
NERI SYSTEM d.o.o. – PVC ograje za vrtove, dvorišča, terase in balkone…www.nerisystem.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje…www.givos.si
FORTUNA TRADE d.o.o. – notranje, zunanje in balkonske kovane ograje in drsna, samonosna, krilna vrata na pogon…www.pozanimaj.se/podjetja/kljucavnicarstvo-fortuna
K IN KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje…www.kovinarstvo-klancar.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje…www.kovacija.si
ŽIVEX – vse za zunanjo ureditev, žičnate ograje…www.zivex.si