V številnih stanovanjskih hišah je podstrešni prostor povsem neizkoriščen ali pa postane odlagališče za shranjevanje neuporabne stare šare. Z nekaj načrtovanja pa ga je možno spremeniti v dodaten prostor za bivanje — spalnico, delovno sobo, kotiček za igranje otrok ali mansardno stanovanje.

Mansardo lahko z malo truda hitro preuredite v izredno udoben bivalni prostor. Če na prava mesta vgradite strešna okna, v prostor vnesete naravno svetlobo in odprete razgled navzven, s čimer podstrešje dobi čisto nove razsežnosti. Enakomerno razsvetljena mansarda postane privlačno bivališče, ki je zaradi arhitekturne razgibanosti (poševni stropi) in odprtosti še posebno atraktivno. Preden se odločite za vgradnjo enega ali več strešnih oken, je treba razmisliti o ustrezni izolaciji ostrešja, saj s kakovostno izvedbo dolgoročno prihranite denar za ogrevanje/hlajenje doma.

Priporočljiva debelina izbrane izolacije je 25 centimetrov ali več. Lokacijo strešnih oken ali frčade zatem določite glede na smeri neba in načrt prostora, zato je pri razporeditvi pametno postaviti čim manj predelnih sten, da bo mansarda odprta in zračna. Za izboljšanje toplotno-izolativnih lastnosti strešnih oken pa ne pozabite tudi na namestitev zunanjih ali notranjih senčil.

Popoln izkoristek razpoložljivega prostora dosežete s premišljeno razporejenim pohištvom, ki naj se prilega obliki in višini strehe. Ob stene, kjer je višina stropa najnižja, umestite sedežno garnituro ali posteljo, medtem ko ob visoke stene rajši postavite do vrha segajoče omare. Obstoječi tramovi in stebri vam zlahka služijo kot rustikalen dekorativni element — zraven stebrov lahko dodate tudi ožje police, s katerimi delno pregradite območje. Sredina prostora naj ostane čim bolj prehodna in odprta.

Prostor bo videti večji, v kolikor izberete svetle barve pohištva in sten. Izbrano pohištvo naj bo manjših dimenzij in čistih linij, da soba ne bo prenatrpana, pa tudi z dekoracijo ne pretiravajte. Poleg naravne svetlobe, ki jo v mansardo spustite skozi strešna okna, posamezne kotičke osvetlite še z elegantnimi umetnimi svetili.

Oglejte si ponudbo:

FAKRO d.o.o. – najbolj izolativna strešna okna na trgu….www.fakro.si
AGP d.o.o. – suhomontažna gradnja, spuščeni stropovi, mansarde…www.agp-montaza.si
GripPRO d.o.o. – prenova stanovanj, hiš, mansard….www.grip-pro.si
VELUX d.o.o.- zamenjajte dotrajana strešna okna….www.velux.si
TECTUM-R d.o.o.- montaža strešnih oken….gsm: 041 711 801
DOM-M d.o.o. – stropi, podi, stene….gsm: 041 697 332
KROVSTVO BRANE KIMOVEC s.p. – strešna okna…www.podstreho.si