Dnevi se počasi krajšajo, temperature postajajo vedno bolj znosne in večeri hladnejši. Vsi te očitni znaki, da se bliža jesen, nam jasno sporočajo, da bo čas za pripravo na hladno zimo. Seveda so stroški v hladnejših mesecih precej višji, saj ogrevanje nikoli ne bo poceni, vendar se lahko temu v veliki meri izognemo s pravilno pripravo. Ker je kurilno olje še vedno najbolj razširjeno in dejansko precej ekološko, bomo temu namenili malo večjo mero pozornosti.

KAJ JE SPLOH KURILNO OLJE?

Gre za proizvod, ki nastane pri predelavi surove nafte. Zanj je značilna rdečkasta barva, uporabno pa je predvsem za pridobivanje toplote, torej za ogrevanje prostorov ter v različnih tehnoloških procesih. Kurilno olje delimo v 3 skupine: poznamo lahka kurilna olja, srednja in težka kurilna olja. Za ogrevanje v gospodinjstvih je primerna lahka različica.

KAKO POSKRBETI ZA EKONOMIČNO PORABO

Ogrevanje s kurilnim oljem uvrščamo med centralna ogrevanja, kar v osnovi pomeni, da gorivo izgoreva v posebnem prostoru in ni direktnega prenosa toplote. Ta toplota se v naša bivališča dejansko prenese s pomočjo zraka, vode ali pare in je lahko ob primerno nastavljenem oljnem gorilcu izjemno ekonomično oz. prijazno do vaših denarnic. Poleg pravilne nastavitve je redno in dosledno pregledovanje poglavitnega pomena. Prav tako je pametno, da rezervoar za kurilno olje redno čistimo, saj lahko prevelike količine umazanije povzročajo zastoje in slabši izkoristek, kar se pozna na porabi in navsezadnje na mesečnem računu.

VRSTE KOTLOV

Poznamo več vrst kotlov in sicer visokotemperaturne, nizkotemperaturne ali pa kondenzacijske. Razlikujejo se predvsem v temperaturi kotlovske vode, ki jo morajo vzdrževati, tu pa se kondenzacijski kotli izjemno dobro odrežejo, saj poskrbijo za minimalne izgube toplote in bistveno manjšo porabo energije za ogrevanje. V primeru, da je vaš kotel zastarel, razmislite o menjavi za moderen kondenzacijski kotel in ga po možnosti združite še s toplotno črpalko, nato pa samo glejte kako se vaši mesečni stroški prepolovijo.

ALTERNATIVE OLJU

Seveda je trg poln alternativ olja, kjer so nekatere sicer res tudi dokaj ekonomične in okolju prijazne vendar olje tu še vedno z razlogom prevladuje. Na tržišču je prisotnih mnogo ponudnikov vsakovrstnih izdelkov, se je potrebno odločiti za cenovno najbolj ugodne, vendar je pomembno da poskrbimo za kvaliteto le-leh. Kvalitetno gorivo bo poskrbelo za večji izkoristek ogrevanja, vam pa prihranilo dodatno delo in stroške. Trenutno na tržišču alternativnega ogrevanja prevladuje uporaba drv, lesnih sekancev, vedno bolj pa se uveljavlja uporaba pelet, saj jih odlikuje odlična gorljivost, prijazne cene in manjši volumen skladiščenja, ki ga zasedejo. Ker se uporaba lesnih goriv veča tudi v urbanem okolju, se veča tudi ponudba in uporaba lesnih pelet.

Nakup goriva za zimsko sezono je tako mnogostopenjski proces, ki zahteva natančno planiranje in pametne nakupe, saj si lahko na ta način prihranimo mnogo dela, skrbi in dodatnih stroškov. Vsekakor pa moramo poleg nakupa dobrega goriva tudi poskrbeti za naše ogrevalne naprave in dimnike, saj v primeru slabega delovanja še tako kakovostno gorivo ne bo pomagalo pri učinkovitejšem in hitrejšem ogrevanju.

Nekaj ponudnikov derivatov za ogrevanje:

  • ŠEJK, d.o.o. – hitra dostava kurilnega olja… www.sejk.si
  • Aleš Hudobivnik s.p.– čiščenje in razrez hišnih kurilnih cistern… www.ciscenje-cisterne.si
  • Dragar Matej s.p.– razvoz in prodaja naftnih derivatov… 041 691 325, 041 961 054
  • Simon Marko s.p.– Prodaja in prevozi naftnih derivatov… 031 280 771
  • Mitja Dežman – odkup, prodaja, prečrpavanje in razvoz kurilnega olja… 031 732 082