Pozna jesen je čas za še zadnja vrtnarska opravila na vrtu in v sadovnjaku pred zimo, posebno pozornost pa je treba posvetiti predvsem zaščiti sadnega drevja pred mrazom in divjadjo, ki v hladnih mesecih brez zadržkov vdira v sadovnjake in vrtove.

Na obstoječe zelenjavne gredice preprosto postavite stekleno ali plastično toplo gredo in tako zavarujte zimske sorte solate. Populite preostali plevel, po tleh okoli rastlin, med drugim tudi okoli grmovnic in okrasnih rastlin, pa nasujte mulčenje iz naravnih materialov, na primer lesenih ostružkov, slame, borovih ali smrekovih vejic. Odstranite odpadlo listje z zelenice, ki jo še zadnjič pokosite, prav tako pa morate poskrbeti, da z vej odstranite vso listje in neodpadle plodove, ker s tem preprečite gnitje in širjenje bolezni. Ob pravem vremenu se lotite tudi obrezovanja sadnega drevja in drugih pomembnih opravil v sadovnjaku.

Man spreading cypress mulch in a flower garden to conserve moisture

Stara ali bolana drevesa pravočasno podrite, ali jim požagajte problematične veje. Večje veje odžagajte s pomočjo motorne žage, za manjše pa uporabite dobro nabrušene ročne žage ali posebne škarje. Ko odpade vso listje, je priporočljivo za zaščito pred raznimi boleznimi sadna drevesa poškropiti z bakrenim pripravkom in jim premazati debla z belim zaščitnim premazom. Bodite pozorni — kadar vrta, ki se nahaja v bližini gozda, nimate ograjenega z dovolj visoko ograjo, se vanj po vsej verjetnosti poskušajo pretihotapiti tudi škodljive gozdne živali, kot so srne in zajci, zato poskrbite za ustrezno preventivno zaščito.

Zaščita sadnega drevja

Velik problem so še posebno hitro razmnožujoči glodavci, saj objedajo lubje na mladem sadnem drevju in se skušajo polastiti preostanka vaših vrtnin na zelenjavnih gredicah — najbolj izvazivni pa bodo ravno v zimskem času, ko jih mraz in snežna odeja preženeta v bližine domov. Za zaščito pred divjadjo je najučinkovitejša kovinska mreža, s katero ovijete debla svojih dreves; medtem ko lahko za dodatno zaščito pred mrazom uporabite tudi slamo, smrečje ali recimo suha stebla koruze.

Ne spreglejte odlične ponudbe:

VILLAGER d.o.o. – vrtno orodje, kosilnice, motorne žage…freze….www.villager.si
TOTUM d.o.o. – velika jesenska akcija motornih naprav, frez in elektro agregatov…www.totum.si
PIL IMPEX d.o.o. – zaščitna oprema in potrošni material…www.pilimpex.si
AGROSERVIS d.o.o. – orodje za vrt, prekopalniki, kosilnice, snežne freze…www.agroservis-vode.si
PRIMOŽ MAJCEN s.p. – urejanje okolice…www.majcen.eu