Nakup male čistilne naprave ni enostaven nakup. Zavedajte se, da čistilno napravo kupujete za več deset let in v tem času mora naprava delovati ob minimalnih stroških. Ker pa je na trgu velika ponudba čistilnih naprav, smo se v Armex-u odločili, da vam z nekaj nasveti pomagamo izbrati dobavitelja oziroma proizvajalca vaše bodoče čistilne naprave.

PODJETJE – NAJ BO SPECIALIST S TRADICIJO

Napravo kupite pri podjetju-specialistu, ki ni od včeraj in ima veliko izkušenj na področju prodaje, svetovanja in kasnejšega vzdrževanja čistilne naprave. Vsem nam je jasno, da novega avtomobila ne kupimo v pekarni ali mesnici, ampak pri priznanem in uveljavljenem podjetju, ki se že leta ukvarja s prodajo avtomobilov, zna svetovati, pomagati in nudi dobro poprodajno storitev vzdrževanja. Tudi z nakupom čistilne naprave je zelo podobno. Primer: kupite čistilno napravo, imate težavo, iščete pomoč in ugotovite, da vašega dobavitelja ni več ali da vam ne zna pomagati. Težko boste našli serviserja, kljub velikemu izboru ponudnikov različnih čistilnih naprav. Praktično vsi ponudniki ponujajo specifične naprave, ki jih znajo vzdrževati samo s strani proizvajalca usposobljene osebe. Lahko se zgodi, da na koncu ostanete sami s svojim problemom.

NAČIN DELOVANJA

Kot kupec oz. bodoči uporabnik čistilne naprave se morate seznaniti vsaj z osnovnim procesom delovanja ter glavnimi komponentami naprave. Načeloma velja, da so bolj enostavne in dobro delujoče rešitve, recept za zadovoljstvo.

ENOSTAVNOST DELOVANJA TER VRHUNSKI MATERIALI

Izberite napravo s čim manj sestavnimi in nepokvarljivimi deli. Princip delovanja takih naprav je običajno enostaven in učinkovit. Sestavni deli naj bodo izdelani iz vrhunskih materialov z dolgo življenjsko dobo. Za vas to pomeni nižje stroške obratovanja in vzdrževanja. Električne komponente ne sodijo v rezervoar z odpadno vodo.

KVALITETA REZERVOARJA

Zahtevajte certifikat o stabilnosti in vodotesnosti rezervoarja z dolgo garancijsko dobo. Naprava mora biti vgrajena v močne in stabilne rezervoarje. Rezervoar mora v zemlji zdržati več deset let. Rezervoarje, ki so deklarirani kot povozni, lahko vgradite v parkirišče ali dovozno pot. Povozen rezervoar je dodatna garancija, da kupujete močan rezervoar, pa če povoznost potrebujete ali ne. S premišljenim izborom se lahko že pri vgradnji rezervoarja čistilne naprave izognete težavam.

DOKUMENTACIJA ČISTILNE NAPRAVE

Ali naprava tudi papirnato zadostuje predpisanim pogojem?

Ob nakupu oz. dostavi vam je prodajalec dolžan skupaj z računom izročiti tudi dokumentacijo, ki obvezno spremlja vašo novo čistilno napravo. In sicer:

  • Izjava o lastnostih, iz katere se vidi, po katerem standardu je bila izdelana in testirana. Namen uporabe. Naziv organizacije z NB številko, ki je testirala napravo. Učinkovitost oz. moč čiščenja. Velikost naprave. Številke poročil o testu rezervoarja ter ime organizacije.

  • CE oznaka

  • Navodila za vgradnjo

  • Opis delovanja čistilne naprave

  • Navodila za upravljanje in vzdrževanje čistilne naprave

  • Vzorec obratovalnega dnevnika čistilne naprave

 

NAJBOLJ POMEMBNO – STROŠKI OBRATOVANJA IN VZDRŽEVANJA

Vedeti morate, da so z vsako čistilno napravo povezani tudi določeni stroški. Ni čistilne naprave brez stroškov. S pravim izborom jih lahko minimalizirate. KAKO ? Prodajalca povprašajte o moči kompresorja oz. drugih električnih komponentah, ki so del naprave. Koliko ur na dan deluje kompresor ali črpalke? Kakšna je moč čiščenja? Ali naprava deluje samodejno brez vašega stalnega nadzora? Kakšna je prostornina sprejemnega oz. usedalnega dela čistilne naprave, saj je od te velikosti odvisen čas praznjenja ne tekočih usedlin iz čistilne naprave? Kateri so pokvarljivi deli naprave in koliko stane njihova zamenjava ali popravilo? Kolikšna je predvidena življenjska doba posameznih delov naprave? Dolžina garancije na sestavne dele naprave. Kakšna je cena servisa in kaj redno kontrolirati na čistilni napravi, ki jo redno uporabljate?

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na info@armex-armature.si ali pokličete naše strokovnjake na 01/78 69 270.

Več pa si lahko ogledate tudi na www.cistilnenaprave-dezevnica.si.