Pred nakupom peči ali kamina se posvetujemo s strokovnjakom, kaj je pomembno in kaj morate vedeti predno se odločite za pravo izbiro peči ali kamina za vas in vaše potrebe.

KAKO SE ODLOČITI ZA PRAVO PEČ
Glede na to, da je takšen način ogrevanja med cenejšimi, moramo dobro premislite o izboru vrste peči, saj je pravilna izbira zelo pomembna z vidika izkoristkov in znižanje stroškov ogrevanja.
S številnimi načini ogrevanja, so si peči znova priborile pomembno mesto v domu. Kljub temu, da je takšen način ogrevanja med cenejšimi, dobro premislite o izboru vrste peči, saj je pravilna izbira zelo pomembna z vidika izkoristkov in znižanja ogrevalnih stroškov.

KAJ MORAMO VEDETI PRED MONTAŽO PEČI ALI KAMINA
Najprej se je treba odločiti za primerno izvedbo glede na želje in pričakovanja. Izbiramo lahko med prostostoječimi pečmi, vgradnimi, kombiniranimi peleti/drva, toplovodnimi pečmi ter toplozračnimi pečmi in kamini
Potrebno je določiti primerno lokacijo kamina. Predlagamo, da je kamin najbolje postaviti nekje v središču bivalnih prostorov.
Glede na tip peči ali kamina je treba izbrati primeren premer dimnika, izvedbo priključka in višino dimnika.
Zelo pomembno je, da zagotovite trdno podlago oziroma temelj peči ali kamina.
Zagotovite primeren dovod zunanjega zgorevalnega zraka po najkrajši poti.
Posebno pozornost posvetite požarni zaščiti sten ob kaminu ali peči, prehodu dimovodnih kanalov skozi lesene stene, strop in ostrešje.
Za kakšen namen kupujete peč ali kamin ali bo služila, kot dodatek k obstoječem ogrevanju ali se bo peč ali kamin uporabljal samo v prehodnih obdobjih ogrevanja ali se bo peč ali kamin namenjen vsakodnevnem kurjenju.
Kakšno izolacijo ima hiša oz. stanovanje-objekt.
Pravilna izbira moči peči ali kamina glede na namen uporabe in m2 ogrevanja da se ne pregreva bivalnih prostorov.
Zelo pomembno je, da uporabljamo primerno suha drva (14 % – 16 % vlage) in s tem zagotovimo primerno izgorevanje ter ustvarjanje manj saj, kar posledično pomeni manj in lažje čiščenje med samo uporabo. Izvedite toplotno zaščito proti pregrevanju gradbenih konstrukcij.

Pravilno izveden dimnik

Priprava za dovod svežega zraka

Končna vizualizacija

KAKŠNE VRSTE PEČI POZNAMO
Na trgu je ponudba izvedb peči na trda goriva izredno velika. Ena izmed možnih delitev peči je tudi glede na akumulacijsko sposobnost in izkoristek.
Za stalno ogrevanje, kot vir dodatnega ogrevanje je primerno izbrat peč z dodatno akumulacijo z visokim izkoristkom, le tako bomo prihranili pri ogrevanju. Pravilno izbrane prostostoječe peči z akumulacijo porabi izredno malo drv. Kjer tudi v prehodnih obdobjih, nam dobro služi saj, peč oddaja toploto skozi steklo in ko že pogori nam akumulacija še oddaja toploto po prenehanju kurjenja.

KAKŠNI SO NAJNOVEJŠI TRENDI
V zadnjem času je največje povpraševanje po prostostoječih pečeh v različnih izvedbah, saj zagotavljajo ogrevanje neodvisno od ostalih virov (elektrike, plina, kurilnega olja), imajo zelo velik izkoristek, tudi preko 90 %, majhno porabo drv (4 do 5 m³ na kurilno sezono), veliko akumulacijsko sposobnost in dolgo življenjsko dobo. Najnaprednejšo tehnologijo reguliranja peči preko pametnega telefona.

KURILNA VREDNOST DRV (vsebnost vode je 20%)

SKLADIŠČENJE DRV
Kako primerno skladiščiti drva

 • Za učinkovito sušenje je potrebno les nasekati. Čim manjši so posamezni kosi, toliko večja je površina in toliko hitrejše je sušenje. Les, ki ni nasekan, potrebuje bistveno več časa, da se primerno posuši.
 • Skladiščne površine naj bi bile sončne in vetrovne.
 • Skladovnica drv mora biti dvignjena od tal vsaj 10 cm, da s tem zagotovimo ustrezno cirkulacijo zraka in zmanjšamo vpliv talne vlage (podložena z rabljenimi paletami ali manj kakovostnim lesom).
 • Sveže nasekanega lesa ni priporočljivo skladi- ščiti v zaprtih prostorih (npr. kleteh) ali zavijati v ponjave, saj voda ne more izhlapevati, poleg tega pa postane taka skladovnica gojišče raz- ličnih gliv in drugih organizmov.
 • Po poletnem (sončnem in suhem) obdobju je treba skladovnico lesa prekriti z ustrezno zaščito pred dežjem.
 • Razdalja med vzporednimi skladovnicami in med skladovnicami in stenami skladiščnega prostora mora biti najmanj 10 cm

VZDRŽEVANJE IN UPORABA PEČI NA DRVA
V kolikor se pri uporabi ravnamo po navodilih za uporabo, ki jih predpiše izvajalec ali dobavitelj, je vzdrževanje peči in kaminov enostavna. Zelo pomembno je, da uporabljamo primerno suha drva (14 % – 16 % vlage) in s tem zagotovimo primerno izgorevanje ter ustvarjanje manj saj, kar posledično pomeni manj in lažje čiščenje med samo uporabo.
Pred vsako kurilno sezono je obvezno čiščenje in pregled kamina ali peči na trda goriva. Pregled in čiščenje opravi pooblaščeni dimnikar, zajema pa: dimovodne naprave – dimnik, pregled kurišča, pregled in čiščenje dovoda zgorevalnega zraka. Med uporabo pa redno čiščenje zajema vsakodnevno odstranjevanje pepela, ter čiščenje stekla in zunanjih površin kamina ali lončene peči. Posebno pozornost je treba nameniti pregledu dovoda zunanjega zgorevalnega zraka (prehodnost dovodne cevi) ter morebitnim poškodbam tesnil na kuriščnih vratih.

VARNA UPORABA KAMINOV IN PEČI
Ob uporabi kaminov in peči na trda goriva je treba upoštevati navodila proizvajalca ali dobavitelja za uporabo in vzdrževanje. Posebno pozornost je treba posvetiti:

 • uporabi primernih drv, kajti kamin ali peč ni sežigalnica za vso odpadno šaro, ki jo najdemo okoli hiše,
 • zagotovitvi primerne količine svežega zgorevalnega zraka za gorenje, vse sesalne naprave (ventilatorji, kuhinjske nape, atmosferski sušilni stroji, ventilacije)
 • morajo imeti svoj dovod zraka od zunaj, saj v prostoru ustvarjajo podtlak, kar ima lahko za posledico sesanje dimnih plinov iz kurišča kamina ali peči,
 • primerni odmaknjenosti gorljivih in lahko vnetljivih snovi od kamina ali kuriščnih vrat in delov kamina ali peči, ki se segrevajo,
 • prehodu dimovodnih kanalov skozi lesene stene, saj ta zahteva posebno pozornost pri izvedbi.

Vsekakor se pred nakupom splača posvetovati s pravim strokovnjakom, kot pa potem leta in leta obžalovati slabšo odločitev.

Če imate še kakšno vprašanje v zvezi peči ali kamina… pokličite podjetje ZVONKO LUZAR s.p. in z veseljem vam bodo priskočili na pomoč.

Pečarstvo ZVONKO LUZAR s.p. – www.kamini-luzar.si