Ko smo mlajši ne razmišljamo prav dosti o pokojnini. Življenje hitro teče in kar naenkrat smo pred upokojitvijo. Takrat imamo le še nekaj možnosti, da si izboljšamo pokojnino. Izkazalo se je, da je najbolj zanesljiva pokojnina tista, ki jo prejmemo od države (ZPIZ) na osnovi zavarovalne dobe in plačanih prispevkov. Pokojnine oz. rente za katere smo plačevali dodatno so neredko daleč od pričakovanj, saj so razni skladi v začetku ko večina le vplačuje mesečne prispevke zelo likvidni, ko pa se zavarovanci spremenijo v prejemnike pa neredko nastanejo problemi z izplačili.

Višina državne pokojnine je odvisna od let zavarovanja vplačanih prispevkov v najboljših zaporednih 24 letih ter starosti ob upokojitvi. Dodatno pa na starost ob upokojitvi in višino odmerjene pokojnine vplivajo še mnogoteri dejavniki, tako osebni kot tisti povezani s pokojninskim zakonom, ki se letno spreminjajo. Obeta se nova pokojninska reforma, ki bo zaradi povprečno daljše življenjske dobe in daljšega obdobja prejemanja pokojnine manj ugodna od obstoječe.

Ste vedeli, da ženska in moški, ki sta bila enako dolgo v zavarovanju ter imela popolnoma enako 24 letno povprečje plač prejemata različno pokojnino – če ženska prejema polno pokojnino 900,00 € mesečno moški prejema polno pokojnino le 829,13 €, mesečno, če pa je ženska rodila tri otroke se ji pokojnina poveča na 957,82 € ali pa se lahko 26 mesecev prej upokoji. Ob vsakem konkretnem primeru je potrebno pretehtati vse dejavnike, premisliti kdaj, in kako ali sploh jih uveljavljati. Nekateri dejavniki višino pokojnine zvišujejo, predvsem tisti, ki znižujejo upokojitveno starost pa višino pokojnine znižujejo. Glede na zapletenost zakonodaje ter stalne spremembe vam vsekakor svetujemo, da se v času pred upokojitvijo posvetujete s strokovnjakom na tem področju saj pri povprečni dolžini prejemanja pokojnine, ki je za ženske 24 let in 11 mesecev ( moški 17let in 7 mesecev ) 1% večji odmerni odstotek pri pokojnini 900,00€ mesečno pomeni 14,17 € mesečno višjo pokojnino v celotni dobi pa lahko kar 4.236,83 € izplačil več.

Za svetovanje pokličite Nocom d.o.o.

090 4005

Svetuje strokovnjak dipl. ekonomist

Vsak delovni dan med 9:00 – 15:30 in 16:00 – 18:30
Cena klica je 2,19 EUR /min + DDV iz omrežja Telekom Slovenija, iz drugih omrežij pa po ceniku operaterja.

www.mojapokojnina.com | www.pokojnina.info | www.pokojninsko-svetovanje.com